Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan fører du skriftlig egenkontrol i din fødevarevirksomhed

​Den skriftlige del af egenkontrollen kaldes et egenkontrolprogram. Egenkontrolprogrammet er en systematisk gennemgang af din virksomheds aktiviteter på de områder, hvor der er behov for skriftlig egenkontrol. Du skal føre skriftlig egenkontrol for at håndtere de områder i din virksomhed, der har direkte og afgørende betydning for fødevaresikkerheden.

​​

Du skal udarbejde dit egenkontrolprogram, inden du starter virksomhed Egenkontrolprogrammet er også din beskrivelse af, hvordan du vil føre den nødvendige løbende skriftlige egenkontrol, så der er styr på de steder i din virksomhed, hvor der skal være særlig fokus på fødevaresikkerheden. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ansoeg_om_registrering_eller_autorisation.aspx [Mere information om, hvordan din virksomhed bliver autoriseret eller registreret] Disse områder kræver skriftlig egenkontrol Eksempler på områder, hvor du skal have skriftlig egenkontrol: • Kølekæden skal være ubrudt hele vejen gennem din virksomhed, fx skal du kontrollere temperaturen, når du modtager varer. • Ved tilberedning af varme retter skal du sikre, at centrumtemperaturen når 75°C. • Ved nedkøling skal du sikre, at varen nedkøles hurtig og tilstrækkeligt. • Mad på varmeborde skal holdes tilstrækkeligt varm hele tiden. Hvis du ikke fremstiller eller pakker fødevarer i din virksomhed, kan du som regel nøjes med skriftlig egenkontrol for temperatur ved modtagelse og opbevaring. Der kan være særlige krav til skriftlig dokumentation, fx på økologiområdet Ud over den skriftlige egenkontrol, som er nødvendig af hensyn til fødevaresikkerheden, kan der være krav om skriftlig dokumentation i mere specifik lovgivning. Det gælder fx på eksport-/importområdet og på økologiområdet. Dit egenkontrolprogram er dit arbejdsredskab Sørg for, at programmet altid befinder sig i din virksomhed, og skriv egenkontrolprogrammet så enkelt, at alle medarbejdere i virksomheden ved, hvad de skal gøre. Egenkontrolprogrammet er et arbejdsdokument, som alle skal kunne bruge i det daglige. Det skal derfor hele tiden være tilpasset din virksomhed og din virksomheds aktiviteter. På den måde hjælper det dig med at overholde fødevarelovgivningen. Sådan udarbejder du dit egenkontrolprogram Skriftlig egenkontrol skal udarbejdes efter de såkaldte HACCP-principper http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Byg-dit-egenkontrolprogram-paa-HACCP-principperne.aspx [Se mere i guiden om HACCP-baseret egenkontrolprogram] For mange branchers vedkommende er der hjælp at hente i en branchekode. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Brug-en-branchekode-som-hjaelp-til-dit-egenkontrolprogram.aspx [Læs mere om branchekoder] /SiteCollectionDocuments/Kontrolstyring/Egenkontrol/Egenkontrol_eksempel.pdf [Pizzeriaer og andre virksomheder med aktiviteter af et begrænset omfang kan finde hjælp i Fødevarestyrelsens eksempel på et egenkontrolprogram] Fødevarestyrelsen kontrollerer din skriftlige egenkontrol Når den tilsynsførende kontrollerer din skriftlige egenkontrol, bliver det vurderet, om programmet passer til din virksomhed, og om du har styr på de steder i din virksomhed, hvor der skal være specielt fokus på fødevaresikkerheden. Den tilsynsførende vil også kontrollere, om du har noteret resultaterne af din egenkontrol ned. Vejledninger Her finder du et eksempel på et egenkontrolprogram til fødevarevirksomheder med begrænset behandling. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kontrolstyring/Egenkontrol/Egenkontrol_eksempel.pdf [Egenkontrolprogram for mindre fødevarevirksomheder med begrænset behandling af fødevarer - PDF] https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kontrolstyring/Egenkontrol/Egenkontrol_eksempel.doc[Egenkontrolprogram for mindre fødevarevirksomheder med begrænset behandling af fødevarer - Word] §§ Denne guide bygger på lovgivning, som du finder her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Regler-om-egenkontrol.aspx [Lovstof og regler om egenkontrol] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ansoeg_om_registrering_eller_autorisation.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Byg-dit-egenkontrolprogram-paa-HACCP-principperne.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Brug-en-branchekode-som-hjaelp-til-dit-egenkontrolprogram.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kontrolstyring/Egenkontrol/Egenkontrol_eksempel.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kontrolstyring/Egenkontrol/Egenkontrol_eksempel.doc https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Regler-om-egenkontrol.aspx
Loading...
Ændret 15. februar 2017