Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan undgår du listeria – hvis du er gravid

Hvis du er gravid, bør du passe ekstra på madbakterien listeria. Gravide bliver sjældent selv alvorligt syge af listeria, men kan smitte fosteret. De seneste år har der i gennemsnit været én abort eller dødfødsel på grund af listeria i Danmark. Derfor bør du følge rådene i denne guide.

Loading...
Spis kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk så friskt som muligt
”Så friskt som muligt” betyder i god tid inden ”Sidste anvendelse” eller ”Bedst før” datoen og aldrig efter ”Sidste anvendelse”.

Husk, at når du har åbnet pakken, har pålægget kortere holdbarhed. Tjek hvad der står om holdbarhed på pakken, og spis pålægget hurtigt efter åbning.

Hvis du bruger pålæg i en varm ret, bliver eventuelle listeria bakterier dræbt.

Både rullepølse og koldrøget og gravad fisk har givet sygdomsudbrud med listeria de senere år.
Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste
Drik kun mælk, der er pasteuriseret. Og undgå at spise bløde oste af upasteuriseret mælk (råmælksoste). I stedet for bløde råmælksoste kan du spise faste råmælksoste eller oste af pasteuriseret mælk. Læs på emballagen, om mælken i osten er pasteuriseret.

Den mælk, du køber i danske supermarkeder, er pasteuriseret og dermed sikker at drikke. En pasteurisering dræber eventuelle listeriabakterier i mælken.

Upasteuriseret mælk eller bløde råmælksoste har givet sygdomsudbrud i andre lande, dog ikke i Danmark.
Følg de generelle råd om god køkkenhygiejne
Uanset om du er gravid eller ej, bør du have en god hygiejne under madlavning. Det betyder bl.a., at varm mad skal opvarmes, til den er rygende varm, og at maden sættes hurtigt på køl ved højst 5 °C. Se rådene her.
Ændret 23. februar 2017