Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan holder du kat

Hvordan er du en ansvarlig katteejer, og hvordan sørger du for, at din kat har et godt liv? Denne vejledning viser nogle af de overvejelser kommende og nuværende katteejere skal gøre sig.

​​​​ Inden du anskaffer d​ig en kat – hvad skal du være opmærksom på?


Inden du anskaffer dig en kat bør du overveje, om du har tid og økonomi til at tage dig af den. Du bør også få tjekket o​m der er familiemedlemmer eller venner, som du får besøg af, som har allergi overfor katte. Endelig bør du gøre dig klart, at du påtager dig ansvaret for et andet liv, når du anskaffer en kat.

Du kan anskaffe dig en kat på flere måder, enten via en privat kontakt, fra en katteopdrætter eller fra et internat. Der er i Danmark mange organisationer, der arbejder med forholdene både for katte i private hjem og for katte på internater. Herunder kan du finde en liste over de største organisationer med links til deres hjemmesider, hvor du bl.a. kan finde gode råd om køb af kat, og om hvordan du passer din kat.


Links til organisationer:


 Hvordan passer jeg min kat?

Katte skal passes i overensstemmel​se med deres behov og adfærd, og er ligesom andre dyr beskyttet af reglerne i Dyreværnsloven.

For at være med til at sikre at katte bliver passet ordentligt, har det siden starten af 2014 været lovpligtigt, at den, der sælger en kat, skal udlevere en skriftlig pasningsvejledning til køberen.

Du kan læse mere om pasningsvejledninger og finde links til dem på Fødevarestyrelsen hjemmeside i næste afsnit.

Pasningsvejledninger til kat​​

Fra og med ​1. januar 2014 skal sælgeren af en kat udlevere en skriftlig pasningsvejledning til køberen om forsvarlig pasning og pleje af katten. Pasningsvejledningerne findes på Dyrenes Beskyttelses, Inges Kattehjems og Felis Danicas hjemmesider.

Læs mere på siden 'Pasning​svejledning – Sådan passer du dit kæledyr'


 Bør jeg få min kat mærket og registreret?


Der er ikke lovkrav om at din​​ kat skal registreres. Men mange vælger alligevel at gøre det. Katten kan blive mærket enten ved at få tatoveret et nummer i øret eller ved at få indsat en chip under huden på halsen.

Hvis du skal have din kat med til udlandet, skal den være chipmærket. Læs mere om reglerne for at rejse med din kat i guiden 'Sådan rejser du med din kat' på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvor kan jeg få min kat registreret?

Der findes følgende katteregistre i Danmark. På deres hjemmesider kan du læse mere om, hvordan og hvornår din kat kan blive mærket og registreret.

Links til katteregistre:

  1. Det Danske Katteregister
  2. Dansk Katteregister


 Bør jeg få min kat steriliseret/kastreret?


Det kan være en god idé at få sin hunkat ste​riliseret, hvis man ikke ønsker killinger, eller at få sin hankat kastreret, så den får en mere rolig adfærd og har mindre risiko for at komme i slagsmål og blive syg. Har man en hunkat, der ikke er steriliseret, har man også et ansvar for de killinger, katten eventuelt får. Læs mere om sterilisation og kastration på organisationernes hjemmesider.


 Skal min kat forsikres?


Der er ikke lovkrav om, at katte skal forsi​​​kres. Du kan forsikre din kat hos dit forsikringsselvskab.


 Når min kat skal til dyrlæge


Hvis katten bliver syg, kan det være nødvendigt at t​age den til dyrlægen. Dyrlægen kan også vejlede om, hvilke vaccinationer katten bør have. I dette afsnit kan du finde links til Den Danske Dyrlægeforenings (DDD) hjemmeside, hvor du kan læse om, hvordan en konsultation foregår, og hvor du kan få hjælp til at finde en dyrlæge i nærheden af, hvor du bor.




 Hvordan med min kat, når jeg skal ud at rejse?


Hvis din kat ikke skal med ud at rejse, skal du sørge for at den kan blive passet enten i eget hjem eller fx på en kattepension. 

Skal du d​erimod have din kat med på ferie eller anden rejse fx ved flytning til og fra Danmark, hvis du henter en nykøbt kat hjem fra udlandet eller skal du tilbage til Danmark med din kat efter endt ferie, så er der en lang række regler, der skal overholdes. I guiden 'Sådan rejser du med din kat', som findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan du finde ud af hvilke regler, der gælder for netop din rejse.


 Husk 'sommerhuskatten' – også når ferien er forbi


Hvis du har passet og fodret en kat i en periode – fx i sommerferien – vil den være afhængig af dig – også når ferien er forbi. Dyreværnsorganisationerne vurderer, at der findes ca. 500.000 herreløse katte i Danmark.

Men hvordan håndteres herreløse katte rundt omkring i Danmark og hvor kan man som borger henvende sig, når det drejer sig om herreløse katte? Læs om danske kommuners erfaring med at håndtere herreløse katte. 

Læs også på organisationernes hjemmesider om hvordan de håndterer herreløse katte, og hvor man kan henvende sig. hvis man har fundet en kat, der har brug for hjælp. Find link til organisationernes hjemmesider under punktet 'Inden jeg anskaffer mig en kat – hvad skal jeg være opmærksom på?'


 §§


Denne side er lavet på baggru​nd af følgende lovgivning:​



Ændret 21. december 2022