Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan undgår du dårlig mave på rejsen

​Det er ærgerligt at få sin rejse spoleret af dårlig mave på grund af mad, man har spist. Mange af de maveinfektioner med salmonella og campylobacter, som Statens Serum Institut registrerer, skyldes udlandsrejser. Sund fornuft og god hygiejne kan hjælpe dig til at forebygge problemer med maven, uden at du behøver gå glip af de mange spændende måltider, der er en stor del af oplevelsen i fremmede kulturer. Her kan du læse, hvad du bør være varsom med at spise eller drikke på rejser til fjerne lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark.

 Skræl det, kog det eller drop det!


Hvis du rejser til fjerne lande med en anden hygiejnestandard end i Danmark, kan du forebygge dårlig mave eller rejsediarré ved at følge disse råd:

  • Skræl frugten selv

  • Spis kun mad, der serveres rygende varm

  • Pas på med rå grønsager og salat


 Skræl frugten selv


Mange mere eksotiske lande byder ofte på mange lækre indbydende frugter. Du kan godt spise frugten, hvis du selv skræller den. Når du skræller den, fjerner du eventuelle bakterier på overfladen.

I visse fjerne lande kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle frugt, være beskidt og indeholde rester af afføring fra mennesker og dyr. Bakterier på frugt kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plantager eller skræller og udskærer frugten.


 Spis kun mad, der serveres rygende varm


Det er altid sikrest at spise mad, der er kogt eller stegt og bliver serveret rygende varm. Bakterier og virus dør ved høj varme. Så hvis maden har været varmet ordentligt igennem, kan du roligt spise den. Hold derfor øje med, at maden er rygende varm, når du får den serveret. Det kan specielt være et problem ved mere primitive gadekøkkener.


 Drop det


Hvis du er på rejse i fjerne lande med anden hygiejnestandard end Danmark og ikke vil tage nogle chancer, så lad være med at spise maden, hvis den ikke er gennemvarm eller skrællet. Hvis hygiejnen ser tvivlsom ud, så drop gadeboder med store opstillinger af udskåren frugt. Drop den lunkne mad, der har stået længe fremme på disken eller gadekøkkenet. Drop salatskålen med rå salat.


 Pas på med rå grønsager og salat


Diarré på udlandsrejsen kan også skyldes, at man har spist frisk grønt og salat.

Især i områder af verden med begrænsede vandressourcer og lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen kan det vand, som man har til rådighed til at vande og skylle grønt, være forurenet med afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes uhygiejniske opbevaring og dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster på marker og i plantager.


 Tænk også på


  • ​Undgå rå fødevarer som f.eks. rå fisk, rå skaldyr og rå æg.

  • Undgå madvarer med æg, hvis varen ikke er emballeret fra producenten, f.eks. is og mayonnaiseholdige salater.

  • Vælg drikkevarer af kogt vand (te, kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte mærker.

  • Undgå vand direkte fra vandhanen eller som isterninger.


 Vask hænder eller brug håndsprit


Vask hænder ofte på rejsen, og gerne inden du spiser. Det kan være en god ide at bruge hånddesinfektion eller desinfektionsservietter, hvis vandet ikke er rent, eller der ikke lige er adgang til vand.


 Hvis du får dårlig mave på rejsen


Dårlig mave med diarré og opkast går ofte over af sig selv efter et par dage. Drik rigeligt med væske (f.eks. te med sukker og juice fortyndet med mineralvand) og tag eventuelt et stoppende middel.​ Hvis du er syg i flere dage eller får feber eller blodig diarré, bør du altid søge læge.


 Få de rette vaccinationer


Husk også at få de rigtige vaccinationer hjemmefra. F.eks. vil vaccination mod Hepatitis A beskytte dig mod leverbetændelse, der kan komme fra virus i maden.

Se også vaccinationsvejledning fra Statens Serum Institut.Ændret 1. februar 2023