Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan undgår du campylobacter og salmonella i din mad

​Hvis du bliver syg af campylobacter eller salmonella, kan det skyldes, at bakterier fra det rå kød, især råt fjerkrækød, er blevet spredt til det stegte kød eller til salat og brød, eller at kødet ikke er blevet ordentlig stegt.

Vask hænder, når du har rørt ved råt kød Husk at vaske dine hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig mad fx stegt kød, salat og brød. Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen eller stegpanden med fingrene. Få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacter-bakterier kan være nok til, at du bliver syg. Hold råt kød adskilt fra stegt - og fra salat og brød Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra det kød, som er stegt. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød til det stegte kød. Gennemsteg hakket kød og fjerkræ Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemvarmt. I disse kødtyper kan bakterierne nemlig også sidde inde i varen. I hele stykker kød, som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemvarmet. Skift eller vask skærebræt og kniv straks efter, at det har været brugt til råt kød Så undgår du at sprede bakterier fra det rå kød via skærebrættet til mad, der er færdig og klar til at spise fx salat eller brød. Smid den brugte emballage fra råt kød direkte i skraldespanden Det er vigtigt, at den færdige mad ikke kommer i kontakt med saft fra råt kød, især saft fra fjerkrækød. Smid emballagen ud, og læg ikke det færdigstegte kød tilbage i emballagen. Hvis du griller i haven, så følg grillrådene: 2 fade, 2 grilltænger - og vask så hænder Du skal især passe på, når du tilbereder fjerkræ og griller udendørs om sommeren. Det går nemlig ofte galt med hygiejnen ved havegrillen. Følg de tre gode grillråd: • 2 fade - ét til råt og ét til stegt • 2 grilltænger - én til råt og én til stegt kød • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Hvis du følger grillrådene, får du ikke spredt bakterier fra det rå kød til det færdigstegte kød og til salaten, brødet og anden færdig mad. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Grillraad/Sider/forside.aspx [Se kampagnefilmen 'Find fars fejl ved grillen'] Se film om hvordan du undgår campylobacter (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) 8næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Grillraad/Sider/forside.aspx
Loading...
Ændret 27. juli 2017