Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Fødevarer
Hygiejne og indretning
Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge
Print
Læs højt
Del
Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge
I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at smitte andre med roskildesyge via maden, når du arbejder med mad.
Sideindhold
Når du arbejder med fødevarer – tag forholdsregler ved roskildesyge • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge). • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at du er begyndt at føle dig rask, og symptomerne er stoppet. • Vær omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Håndsprit virker ikke på norovirus. • Sørg for ren arbejdsbeklædning. https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw[Se Fødevarestyrelsens film "Roskildesyge - en ærlig sag"] Fødevarevirksomheden skal tage forholdsregler ved roskildesyge Fødevarevirksomheder skal have fokus på, at medarbejdere, der har – eller lige har haft – symptomer på norovirus (roskildesyge), ikke håndterer fødevarer. Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark kan tilskrives køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. • Vær opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at de er begyndt at føle sig raske, og symptomerne på roskildesyge er stoppet. • Gør hyppigt rent på toilet og toiletrum – virus fra især opkast kan smitte via overflader og luft. Hvis faciliteterne tillader, er det en god ide, at medarbejdere, der vender tilbage på arbejde, benytter eget toilet. • Vær ekstra omhyggelig med at rengøre og desinficere overflader, inventar og produktionsudstyr, som kan være inficeret med norovirus. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx [Læs mere om norovirus her] https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw [Se Fødevarestyrelsens film "Roskildesyge - en ærlig sag"] Tag særlige forholdsregler ved buffet – undgå smitte med roskildesyge Desværre er der gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden. For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten: • Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade. • Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet. • Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad. • Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf [Se rådene på fotoplanchen] https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf [Se rådene på fotoplanchen - English] Gør ekstra grundig rent, hvis medarbejdere eller gæster har haft roskildesyge Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder. Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden ”nulstille” køkkenet i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Vejledning%20om%20nulstilling.pdf [Se mere om forholdsregler ved ”nulstilling” af virksomheder (rengøring og desinfektion ved sygdomsudbrud) her] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/Forside.aspx [Se mere om rengøring og desinfektion, personlig hygiejne og forholdsregler i forhold til fødevarebåren sygdom i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning her] Mere information om forebyggelse Her finder du et faktaark om norovirus (roskildesyge), som du kan printe og bruge til at informere medarbejdere i virksomheden. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Faktaark%20maj%202021.pdf [Faktaark om norovirus (roskildesyge)] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx [Link til emnesiden om norovirus] (næste) (næste) (næste) (næste)
https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx
https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Vejledning%20om%20nulstilling.pdf
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/Forside.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Faktaark%20maj%202021.pdf
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx
Relateret indhold
Nedkøling af fødevarer
Deleøkonomi
Leve- og bomiljøer
Fiskegrej - rengøring og desinficering
Bestilt vejledning om fødevarer, økologi og animalske biprodukter (rekvireret vejledning)
Uddannelse i fødevarehygiejne
Kæledyr i restauranter
Salg af slagtede høns, kyllinger, ænder, gæs eller kalkuner fra stalddør, gårdbutik m.m.
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen
Førerhunde og servicehunde
Brugt udstyr
Fødevarevirksomhed i privat bolig
Efterskolekøkkener
Rengøring og desinfektion
Køkkener i børneinstitutioner
Selvbetjening af uindpakkede fødevarer
Mobile fødevarevirksomheder
Oversvømmelse i fødevarevirksomheden
Indretning af fødevarevirksomhed
Frugt og grønt i fødevarevirksomheder
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhed
Slagtning hos landmanden
Salg af hønseæg fra stalddør, gårdbutik m.m.
Boder på festivaler, markeder mv.
Fisk og fiskevarer
Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomheder
Vis alle
Skjul
Ændret 19. marts 2021