Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge

​I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at smitte andre med roskildesyge, når du arbejder med mad.

​​​​

Tag en række forholdsregler, når du arbejder med fødevarer Hvis du håndterer fødevarer i en fødevarevirksomhed, skal du være meget opmærksom på at undgå at smitte andre med roskildesyge. Derfor: • Bliv hjemme fra arbejde, hvis du har – eller lige har haft – roskildesyge. • Vær særlig opmærksom på hygiejnen, hvis dine bofæller ligger med roskildesyge. • Vask altid hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og hyppigt ved madlavning. Du skal ikke lave mad til andre, hvis du har eller lige har haft roskildesyge Hvis du er – eller lige har været - syg af roskildesyge (norovirus), må du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer. Det er især vigtigt, når man arbejder med fødevarer. Du kan stadig smitte andre, selvom symptomerne er ophørt. Man kan nemlig udskille virus, selvom man føler sig rask. Hvis man arbejder med uemballerede fødevarer, anbefales det, at man holder sig fra madlavning i op til to døgn, efter symptomerne er ophørt. Sørg for god personlig hygiejne Grundig håndvask med vand og sæbe er den mest effektive måde at begrænse smitten på. Gængse hånddesinfektionsmidler, fx håndsprit, virker ikke mod norovirus. Det er særlig vigtigt at vaske hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og hyppigt, mens du laver mad. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Film/Sider/Roskildesyge---Bliv-hjemme.aspx [Se hvordan du undgår syge gæster og køkkenmedarbejdere (link til hygiejnevejledningen)] http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Planche%20personlig%20hygiejne.pdf [Se her, hvordan du sikrer en god personlig hygiejne] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Foto/Sider/Saadan-vasker-du-haender.aspx [Her kan du downloade planchen "Sådan vasker du hænder" eller "How to wash hands" (Link til hygiejnevejledningen)] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Film/Sider/Saadan-vasker-du-haender.aspx [Her kan du se filmen "Sådan vasker du hænder".(Link til hygiejnevejledningen)] Skyl frugt og grønt Skyl altid frugt og grønt grundigt. Kog frosne bær Giv frosne bær et kort opkog på mindst 1 minut, hvis du bruger dem i fx smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet. Tag særlige forholdsregler ved spisebuffeter Desværre er der spisegæster, der går til spisebuffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Mange sygdomsudbrud med norovirus skyldes, at en måske halvsyg spisegæst med dårlig håndhygiejne får smittet andre gæster via maden. Derfor er der en række forholdsregler, virksomheden bør overholde ved buffeten: • Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade. • Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet. • Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad. • Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf [Se rådene på fotoplanchen] https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf [Se rådene på fotoplanchen - English] Gør grundig rent, hvis du eller gæster har haft roskildesyge Norovirus kan overleve i produktionsmiljøet fra få dage til flere måneder. Derfor er det vigtigt, at man gør grundigt rent, hvis du eller gæster har haft roskildesyge. Specielt er det vigtig at være opmærksom på toiletområder. Man bør være opmærksom på at bruge rengøringsmidler, der er effektive mod norovirus. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Film/Sider/Roskildesyge---Bliv-hjemme.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Planche%20personlig%20hygiejne.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Foto/Sider/Saadan-vasker-du-haender.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Film/Sider/Saadan-vasker-du-haender.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf
Loading...

 

 

Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx040277aspx0htmlEmneside
Rekvireret vejledningRekvireret vejledninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rekvireret-vejledning.aspx040400aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx040079aspx0htmlEmneside
Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx040230aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx040489aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx040241aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx040382aspx0htmlEmneside
Førerhunde og servicehundeFørerhunde og servicehundehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Førerhunde-og-servicehunde.aspx040103aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx039993aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx040040aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx040402aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx040426aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx040356aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx040311aspx0htmlEmneside
Indretning af fødevarevirksomhedIndretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Indretning-og-drift-af-fødevarevirksomheder.aspx040209aspx0htmlEmneside
Frugt og grønt i fødevarevirksomhederFrugt og grønt i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Frugt--og-grøntvirksomhed.aspx040110aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx040104aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx040013aspx0htmlEmneside
Boder på festivaller, markeder mv.Boder på festivaller, markeder mv.https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx040302aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx040080aspx0htmlEmneside
Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederSkadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Skadedyrsbekæmpelse.aspx040429aspx0htmlEmneside

Ændret 27. juli 2017