Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge

I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at smitte andre med roskildesyge via maden, når du arbejder med mad.

​​​​

Når du arbejder med fødevarer – tag forholdsregler ved roskildesyge • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge). • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at du er begyndt at føle dig rask, og symptomerne er stoppet. • Vær omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Håndsprit virker ikke på norovirus. • Sørg for ren arbejdsbeklædning. https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw[Se Fødevarestyrelsens film "Roskildesyge - en ærlig sag"] Fødevarevirksomheden skal tage forholdsregler ved roskildesyge Fødevarevirksomheder skal have fokus på, at medarbejdere, der har – eller lige har haft – sympto-mer på norovirus (roskildesyge) ikke håndterer fødevarer. Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark kan tilskrives køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. • Vær opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at de er begyndt at føle sig raske, og symptomerne på roskildesyge er stoppet. • Gør hyppigt rent på toilet og toiletrum – virus fra især opkast kan smitte via overflader og luft. Hvis faciliteterne tillader, er det en god ide, at medarbejdere, der vender tilbage på arbejde, benytter eget toilet. • Vær ekstra omhyggelig med at rengøre og desinficere overflader, inventar og produktionsudstyr, som kan være inficeret med norovirus. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx [Læs mere om norovirus her] https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw [Se Fødevarestyrelsens film "Roskildesyge - en ærlig sag"] Tag særlige forholdsregler ved buffet – undgå smitte med roskildesyge Desværre er der gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden. For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten: • Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade. • Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet. • Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad. • Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf [Se rådene på fotoplanchen] https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf [Se rådene på fotoplanchen - English] Gør ekstra grundig rent, hvis medarbejdere eller gæster har haft roskildesyge Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder. Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden ”nulstille” køkkenet i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Vejledning%20om%20nulstilling.pdf [Se mere om forholdsregler ved ”nulstilling” af virksomheder (rengøring og desinfektion ved sygdomsudbrud) her] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/Forside.aspx [Se mere om rengøring og desinfektion, personlig hygiejne og forholdsregler i forhold til fødevarebåren sygdom i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning her] Mere information om forebyggelse Her finder du et faktaark om norovirus (roskildesyge), som du kan printe og bruge til at informere medarbejdere i virksomheden. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Faktaark31%20januar.pdf [Faktaark om norovirus (roskildesyge)] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx [Link til emnesiden om norovirus] (næste) (næste) (næste) (næste) https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx https://www.youtube.com/watch?v=VUkuOoSovZw https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Hygiejne/Skabelon%20sept%202016%20UK.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Vejledning%20om%20nulstilling.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Hygiejnevejledning/Sider/Forside.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Foder-%20og%20foedevaresikkerhed/Mikrozoonoser/Faktaark31%20januar.pdf https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx
Loading...
Ændret 19. marts 2021