Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge

I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at smitte andre med roskildesyge via maden, når du arbejder med mad.

 Når du arbejder med fødevarer – tag forholdsregler ved roskildesyge


  • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge).

  • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.

  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Håndsprit virker ikke på norovirus.

  • Sørg for ren arbejdsbeklædning.


Se Fødevarestyrelsens film "Roskildesyge - en ærlig sag"


 Fødevarevirksomheden skal tage forholdsregler ved roskildesyge


Fødevarevirksomheder skal have fokus på, at medarbejdere, der har – eller lige har haft – symptomer på norovirus (roskildesyge) ikke håndterer fødevarer. Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark kan tilskrives køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. 

  • Vær opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.

  • Gør hyppigt rent på toilet og toiletrum – virus fra især opkast kan smitte via overflader og luft. Hvis faciliteterne tillader, er det en god ide, at medarbejdere, der vender tilbage på arbejde, benytter eget toilet.

  • Vær ekstra omhyggelig med at rengøre og desinficere overflader, inventar og produktionsudstyr, som kan være inficeret med norovirus.

Læs mere om norovirus her​​


 Tag særlige forholdsregler ved buffet – undgå smitte med roskildesyge


Desværre er der gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden.

For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten:

• Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade.
• Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet.
• Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad.
• Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt.

Se rådene på fotoplanchen

Se rådene på fotoplanchen - English


 Gør ekstra grundig rent, hvis medarbejdere eller gæster har haft roskildesyge


Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder.

Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden "nulstille" køkkenet i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion.

Se mere om forholdsregler ved "nulstilling" af virksomheder (rengøring og desinfektion ved sygdomsudbrud) her

Se mere om rengøring og desinfektion, personlig hygiejne og forholdsregler i forhold til fødevarebåren sygdom i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning her


 Mere information om forebyggelse


Her finder du et fak​taark om norovirus (roskildesyge), som du kan printe og bruge til at informere medarbejdere i virksomheden.​

Faktaark om norovirus (roskildesyge)

Link til emnesiden om norovirus


Husk også

  • Skyl frugt og grønt grundigt.

  • Giv frosne hindbær et opkog på mindst 1 minut, hvis de anvendes i f.eks. smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet


Læs mere her om "BAKTERIER OG VIRUS I FRUGT OG GRØNT"

Læs mere her om "SÅDAN BØR DU BEHANDLE FROSNE BÆR"

Se hvordan du undgår syge gæster og køkkenmedarbejdere

Se her, hvordan du sikrer en god personlig hygiejne

Her kan du downloade planchen "Sådan vasker du hænder" eller "How to wash hands"

Her kan du se filmen "Sådan vasker du hænder".

​ 

​​​​

Ændret 4. august 2022