Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med norovirus (roskildesyge)

I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at smitte kunder og kolleger med norovirus (roskildesyge) via maden, når du arbejder med mad. Find også råd til virksomhedslederen om at vejlede sine medarbejdere ved symptomer på roskildesyge, om rengøring af virksomheden efter sygdom mm.

​​​​

​​​​​​​ Når du arbejder med fødevarer

​​

  • Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus (roskildesyge) med opkast og evt. diarré.

  • Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.

  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – min. 30 sekunder. Håndsprit virker ikke på norovirus.

  • Sørg for ren arbejdsbeklædning.

Du kan væ​​re "rask smittebærer", hvis nogen i din husstand er ramt af roskildesyge. Hold derfor en ekstraordinær god personlig hygiejne, hvis der er roskildesyge derhjemme.

Selv små m​​ængder virus på dine hænder kan gøre andre syge. Kun vand og sæbe kan vaske virus af hænderne.

Se film og planch​​e om vask af hænder her​


 Lederen af en fødevarevirksomhed skal tage forholdsregler ved roskildesyge


Omkring 2/3 af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark skyldes smitte via køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering. Lederen af en fødevarevirksomhed skal derfor være opmærksom på, at medarbejdere ikke må beskæftige sig med fødevarer i en fødevarevirksomhed – herunder lave mad til andre, hvis de har symptomer på roskildesyge. Medarbejderne bør tidligst komme på arbejde 48 timer efter, at symptomerne på roskildesyge er stoppet.

Download denne infoside om din pligt som virksomhedsleder til at instruere dine medarbejdere i, hvordan de skal forholde sig ved symptomer på roskildesyge​
​​

 Tag særlige forholdsregler ved buffet


Desværre er der gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge. Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden.

For at undgå smitte med roskildesyge bør virksomheden tage en række forholdsregler ved buffeten:

• Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade.
• Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet.
• Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad.
• Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt.

Se denne fotoplanche med råd om buffet

See the advices on the photo board - English​


 Gør ekstra grundig rent, hvis medarbejdere eller gæster har haft roskildesyge


Norovirus kan overleve i virksomheden fra få dage til flere måneder. Gør derfor grundigt rent, hvis en medarbejder eller gæster/kunder har haft symptomer på roskildesyge. Vær specielt opmærksom på toiletområder.

Hvis en virksomhed er uheldig og skal gøre rent efter, at en medarbejder eller en gæst har kastet op i f.eks. køkkenet eller gæstetoilettet, skal virksomheden "nulstille" køkkenet i form af en ekstra grundig rengøring og desinfektion.

Se mere om forholdsregler ved "nulstilling" af virksomheder (rengøring og desinfektion ved sygdomsudbrud) her

Se mere om rengøring og desinfektion, personlig hygiejne og forholdsregler i forhold til fødevarebåren sygdom i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning her

Download denne infoside om din pligt som virksomhedsleder til at instruere dine medarbejdere i, hvordan de skal forholde sig ved symptomer på roskildesyge​


Vær særlig opmærksom på raske smittebærere


Hvis en medarbejders familie eller samboende er ramt af roskildesyge, men medarbejderen ikke selv er syg, kan medarbejderen være "rask smittebærer" og bære smitten videre til arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at holde en ekstraordinær god personlig hygie​jne, vaske hænder ofte og grundigt, og tage en ren arbejdsbeklædning på, inden man møder på arbejde.​


 Infomateriale - undgå smitte med roskildesyge i fødevarevirksomheder


Her kan du hente /downloade en række infomaterialer, som du kan bruge til at instruere dine medarbejdere i, hvad de selv kan gøre for at undgå roskildesyge. Matreialet kan også bruges i undervisning:


Husk også

  • Skyl frugt og grønt grundigt.

  • Giv frosne hindbær et opkog på mindst 1 minut, hvis de anvendes i f.eks. smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet

Læs mere her om "BAKTERIER OG VIRUS I FRUGT OG GRØNT"'

Læs mere her om "SÅDAN BØR DU BEHANDLE FROSNE BÆR"

Ændret 2. december 2022