Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan undgår du at få roskildesyge via madvarer

I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at få roskildesyge (norovirus) fra madvarer.

​​

​​​ For at stoppe smitte med roskildesyge


Hvert år især i vintermånederne florerer roskildesyge eller ”omgangssyge”. For at stoppe smitte med roskildesyge bør du følge disse råd:

  • ​​​Bliv hjemme, hvis du er syg med roskildesyge.

  • Vær ekstra omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Håndsprit virker ikke.

  • Undgå at lave mad til andre – indtil tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Du kan smitte via maden.

  • Gør toilet og toiletrum rent ofte.

  • Vær ekstra omhyggelig med rengøring af overflader, tøj m.m., hvor der kan være norovirus​. Vask overflader grundigt med sæbevand og desinficer derefter gerne med f.eks. klorin. Service som krus, bestik m.v. bør vaskes op ved 65-75°C. Tøj bør også vaskes ved høj temperatur – gerne over 60°C.

  • Hvis du spiser fra en buffet: Vask hænder med sæbe, inden du går til buffeten. Brug lange tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det. Tag en ny tallerken ved en ny portion.


 Skyl frugt og grønt


Skyl altid frugt og grønt f.eks. salat, og bær grundigt, især hvis det ikke bliver varmebehandlet.

Læs mere om "Skyl frugt og grønt"


 Kog frosne bær til smoothies m.m.


Du bør koge især frosne bær til f.eks. smoothies eller desserter i et minut før brug – du kan også køle/fryse dem efterfølgende.

Læs mere her om "Sådan bør du behandle frosne bær"

Læs om kampagnen ”Brug bærret – men kog det!"
​​


 Hold øje med godkendte/åbne områder for at indsamle østers m.m.


Hvis du køber eller selv samler levende østers, skal du sikre dig, at de kommer fra et ”godkendt/åbent” område.​


Ændret 21. februar 2023