Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Selvbetjening
Guides
Sådan undgår du at få roskildesyge via madvarer
Print
Læs højt
Del
Sådan undgår du at få roskildesyge via madvarer
I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå at få roskildesyge (norovirus) fra madvarer.
Sideindhold
Hvert år især i vintermånederne florerer roskildesyge eller ”omgangssyge”. For at stoppe smitte med roskildesyge bør du følge disse råd: • Bliv hjemme, hvis du er syg med norovirus (roskildesyge). • Vær ekstra omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Håndsprit virker ikke på norovirus. • Undgå at lave mad til andre – indtil tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Du kan smitte via maden. • Gør toilet og toiletrum rent ofte. • Vær ekstra omhyggelig med rengøring af overflader, tøj m.m., hvor der kan være norovirus. Vask overflader grundigt med sæbevand og desinficer derefter gerne med f.eks. klorin. Service som krus, bestik m.v. bør vaskes op ved 65-75°C. Tøj bør også vaskes ved høj temperatur – gerne over 60°C. • Hvis du spiser fra en buffet: Vask hænder med sæbe, inden du går til buffeten. Brug lange tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det. Tag en ny tallerken ved en ny portion. Skyl frugt og grønt Skyl altid frugt og grønt f.eks. salat, og bær grundigt, især hvis det ikke bliver varmebehandlet. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Bakterier_og_virus_i_frugt_og_grønt.aspx[Læs mere om bakterier og virus i frugt og grønt] Kog frosne bær til smoothies m.m. Du bør koge især frosne bær til f.eks. smoothies eller desserter i et minut før brug – du kan også køle/fryse dem efterfølgende. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Saadan-boer-du-behandle-frosne-baer.aspx [Læs mere her om "Sådan bør du behandle frosne bær"] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Gode_koekkenvaner/Sider/Brug-B%C3%A6rret---men-kog-det!.aspx [Læs om kampagnen ”Brug bærret – men kog det!"] Hold øje med godkendte/åbne områder for at indsamle østers m.m. Hvis du køber eller selv samler levende østers, skal du sikre dig, at de kommer fra et ”godkendt/åbent” område. (næste) (næste) (næste)
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Bakterier_og_virus_i_frugt_og_grønt.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Saadan-boer-du-behandle-frosne-baer.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Gode_koekkenvaner/Sider/Brug-B%C3%A6rret---men-kog-det!.aspx
Relateret indhold
Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampe
Efterskolekøkkener
Køkkener i børneinstitutioner
Forurenet drikkevand
Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kød
Personlig hygiejne
Vis alle
Skjul
Ændret 19. marts 2021