Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan laver du en plan for din egenkontrol

Fødevarevirksomheder skal have et system til løbende at sikre, at deres produkter er i orden. Det vil sige, at produkterne overholder loven og er sikre for forbrugerne. Det system kaldes en egenkontrol. I guiden her kan du få hjælp til, hvordan du laver en risikoanalyse og dermed en plan for egenkontrollen i din virksomhed.

​​​​​​​​​

Lav en risikoanalyse For at lave en plan for din egenkontrol, skal du først lave en risikoanalyse. En risikoanalyse er en gennemgang af sammenhængen mellem: • virksomhedens fødevareaktiviteter, • risici forbundet med aktiviteterne og • styringsmuligheder i forhold til risiciene. – hvad kan virksomheden gøre for at undgå, at kunderne bliver syge af at spise maden. Risikoanalysen giver dig med andre ord et overblik over, hvor der kan opstå problemer med fødevaresikkerheden i din virksomhed, og hvad du kan gøre for at det ikke sker. Risikoanalysen hjælper dig også med at afklare, om du skal have et skriftligt egenkontrolprogram, eller om du kan nøjes med såkaldte gode arbejdsgange. Fødevarestyrelsen forventer, at alle fødevarevirksomheder har en risikoanalyse. Din risikoanalyse skal være tilgængelig, når du får kontrolbesøg. 1. Modtager du emballerede fødevarer, der opbevares ved rumtemperatur? - fx mel, gryn, pasta, konserves, kaffe, chokolade, slik, vand og øl. 2. Modtager du emballerede fødevarer, der skal opbevares på køl? - fx kød, fisk, æg og mælkeprodukter. 3. Modtager du uemballerede fødevarer, der opbevares ved rumtemperatur? - fx frugt og grøntsager. 4. Modtager du færdigtilberedt kold mad kort tid før, det skal serveres? - fx sandwich og smørrebrød. 5. Modtager du færdigtilberedt varm mad kort tid før, det skal serveres? - fx middagsretter. 6. Varmer du fødevarer og sælger eller serverer dem hurtigt herefter? - fx pizza, skinketoast, rå pølsehorn og pizzastykker, rå eller forbagt lasagne, pasta, pommes frites, friturestegte forårsruller og ½ kyllinger. 7. Varmer du fødevarer og holder dem varme indtil salg eller servering? - fx pølser fra gryde eller kogekar, ristede pølser, pølsehorn der holdes varme, varmholdte retter på buffet og fiskefilet. 8. Bager du brød, kager og lignende, der efter varmebehandling kan opbevares ved rumtemperatur i mere end 3 timer? - fx brød, tørkager og wienerbrød. 9. Varmer du fødevarer, som derefter nedkøles eller fryses for at blive anvendt eller solgt senere? - fx kødsovs til pizza og lignende eller lasagne og pasta til nedkøling eller frysning og senere genopvarmning. 10. Tilbereder du fødevarer uden opvarmning og sælger eller serverer dem straks? - fx sandwich med pålæg, tun og grønt, der sælges straks, isvafler, is, softice og milkshake. 11. Tilbereder du fødevarer uden opvarmning og opbevarer dem ved rumtemperatur eller ved begrænset køling indtil servering eller salg - dog ikke i mere end 3 timer? - fx sandwich med pålæg og grønt, grønne salater, pålæg, skrællet frugt og grønt, blandede salater som pastasalater og quinoa- og bønnesalater. 12. Tilbereder du fødevarer uden opvarmning og opbevarer dem på køl eller frost indtil servering eller salg? - fx sandwich med pålæg og grønt, grønne salater, smørrebrød, pastasalater, pålæg og hjemmelavet is. Svar på følgende 12 spørgsmål Som en hjælp til at lave din risikoanalyse, har Fødevarestyrelsen udarbejdet 12 blanketter for forskellige aktiviteter, du kan have i din virksomhed. Find ud af, hvilke blanketter som er relevante for dig, ved at svare på nedenstående 12 spørgsmål. Der vil formentlig være flere relevante blanketter afhængigt af dine aktiviteter. For eksempel har mange virksomheder både modtagelse af (blanket 1-5) og tilberedning af fødevarer enten med varme (blanket 6-9) eller uden varme (blanket 10-12). Det er vigtigt, at du udfylder alle de blanketter, som er relevante for dig. Hver blanket er et aktivt skema, som kun kan udfyldes elektronisk. Når du har udfyldt en blanket på skærmen, kan du gemme den på din computer eller printe den ud. Du kan altså ikke printe blanketten ud, før du udfylder den – så virker den ikke. Når du har udfyldt alle relevante blanketter Når du har udfyldt alle relevante blanketter, kan du på baggrund af dine svar lave en plan for din egenkontrol. Hvis dine svar i blanketterne viser, at der i dine aktiviteter er såkaldte kritiske kontrolpunkter, skal du udarbejde et skriftligt egenkontrolprogram. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Sadan-foerer-du-skriftlig-egenkontrol-i-din-foedevarevirksomhed.aspx [”Sådan fører du skriftlig egenkontrol i din fødevarevirksomhed”]. Hvis dine svar i blanketterne viser, at der i dine aktiviteter ikke er kritiske kontrolpunkter, kan du nøjes med at lave såkaldte gode arbejdsgange. Dem skal du kunne redegøre for mundtligt, når du får besøg af Fødevarestyrelsens kontrollanter. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Gode-arbejdsgange-er-en-del-af-din-egenkontrol.aspx [”Gode arbejdsgange er en del af din egenkontrol”]. Teknisk fejl på blanketten Der er desværre opstået en teknisk fejl på blanketten, som medfører, at "Print" og "Gem"-knapperne ikke virker. Du kan altså ikke komme til at gemme blanketten, men du kan printe den ud ved at bruge tastaturgenvejen Ctrl+p eller din browsers egen print-funktion. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Sadan-foerer-du-skriftlig-egenkontrol-i-din-foedevarevirksomhed.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Gode-arbejdsgange-er-en-del-af-din-egenkontrol.aspx
Loading...
Ændret 15. november 2018