Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Sådan kender du forskel på datomærkninger på mad
Kender du forskel på datomærkninger på mad?
Sideindhold
Der er to forskellige datomærkninger En fødevare skal mærkes med enten ”sidste anvendelsesdato” eller ”bedst før”. Der er forskel på de to datomærkninger! ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at du kan blive alvorligt syg af at spise varen, hvis datoen er overskredet. ”Bedst før” er til gengæld kun en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises. https://foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/tjek_datoen_madspild_a3.pdf [Download plakaten og mindsk madspildet (pdf)] Vær opmærksom på, at datoen for både ”sidste anvendelse” og for ”bedst før” er gældende så længe, at madvaren er uåbnet og er opbevaret korrekt. Efter åbning ændres madens holdbarhed og afhænger herefter af opbevaringsmåden. Efter åbning følges producentens anvisning på produktet eller vores guide: http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/TjekDatoen/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fSelvbetjening%2fGuides%2fSider%2fSaa-laenge-kan-din-mad-holde-sig.aspx [Så længe kan din mad holde sig.] Hvornår bruges ’Sidste anvendelsesdato’? ’Sidste anvendelsesdato’ bruges til fødevarer, der kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de spises efter sidste anvendelsesdato. Smid derfor altid varer ud efter denne dato! Og husk at opbevare den korrekt! Hvis fx kødpålæg - både gris, okse og kylling er mærket med ”sidste anvendelsesdato” skal de i skraldespanden efter udløb. Hvis fx røget laks eller gravad laks er mærket med ”sidste anvendelsesdato” skal de i skraldespanden efter udløb. Varer mærket med ’sidste anvendelsesdato’ skal i skraldespanden, fordi der efter dato kan være et så stort antal sygdomsfremkaldende bakterier i, at du kan blive syg af at spise dem. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/Presse/24773_TjekDatoen_beslutningstrae.pdf [Beslutningstræ - Hvad gør jeg, når madvarens holdbarhedsdato er udløbet?] Fødevarer uden datomærkning Nogle fødevarer er ikke datomærket, da det er vurderet at disse fødevarer ikke kan blive for gamle. Disse fødevarer er: • Tyggegummi • Eddike • Salt • Sukker • Drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10. • Vin Fødevarer som frugt og grønt er heller ikke datomærket, men dette skyldes, at det er næsten umuligt at vurdere, hvor længe fx en fersken holder sig, da det afhænger meget af opbevaring. Mærker man disse varer, risikerer man, at fødevarer der er spiselige bliver smidt ud, selvom de ikke fejler noget. (næste) (næste)
https://foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/tjek_datoen_madspild_a3.pdf
http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/TjekDatoen/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fSelvbetjening%2fGuides%2fSider%2fSaa-laenge-kan-din-mad-holde-sig.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/Presse/24773_TjekDatoen_beslutningstrae.pdf
Ændret 19. juli 2016