Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan kender du forskel på datomærkninger på mad

Kender du forskel på datomærkninger på mad?

Der er to forskellige datomærkninger En fødevare skal mærkes med enten ”sidste anvendelsesdato” eller ”bedst før”. Der er forskel på de to datomærkninger! ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at du kan blive alvorligt syg af at spise varen, hvis datoen er overskredet. ”Bedst før” er til gengæld kun en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises. Vær opmærksom på, at datoen for både ”sidste anvendelse” og for ”bedst før” er gældende så længe, at madvaren er uåbnet og er opbevaret korrekt. Efter åbning ændres madens holdbarhed og afhænger herefter af opbevaringsmåden. Efter åbning følges producentens anvisning på produktet eller vores guide: http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/TjekDatoen/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fSelvbetjening%2fGuides%2fSider%2fSaa-laenge-kan-din-mad-holde-sig.aspx [Så længe kan din mad holde sig.] Hvornår bruges ’Sidste anvendelsesdato’? ’Sidste anvendelsesdato’ bruges til fødevarer, der kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de spises efter sidste anvendelsesdato. Smid derfor altid varer ud efter denne dato! Og husk at opbevare den korrekt! Hvis fx kødpålæg - både gris, okse og kylling er mærket med ”sidste anvendelsesdato” skal de i skraldespanden efter udløb. Hvis fx røget laks eller gravad laks er mærket med ”sidste anvendelsesdato” skal de i skraldespanden efter udløb. Varer mærket med ’sidste anvendelsesdato’ skal i skraldespanden, fordi der efter dato kan være et så stort antal sygdomsfremkaldende bakterier i, at du kan blive syg af at spise dem. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/Presse/24773_TjekDatoen_beslutningstrae.pdf [Beslutningstræ - Hvad gør jeg, når madvarens holdbarhedsdato er udløbet?] Fødevarer uden datomærkning Nogle fødevarer er ikke datomærket, da det er vurderet at disse fødevarer ikke kan blive for gamle. Disse fødevarer er: • Tyggegummi • Eddike • Salt • Sukker • Drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10. • Vin Fødevarer som frugt og grønt er heller ikke datomærket, men dette skyldes, at det er næsten umuligt at vurdere, hvor længe fx en fersken holder sig, da det afhænger meget af opbevaring. Mærker man disse varer, risikerer man, at fødevarer der er spiselige bliver smidt ud, selvom de ikke fejler noget. (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/kampagner/TjekDatoen/Sider/VisGuide.aspx?guide=%2fSelvbetjening%2fGuides%2fSider%2fSaa-laenge-kan-din-mad-holde-sig.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Tjek%20datoen/Presse/24773_TjekDatoen_beslutningstrae.pdf
Loading...
Ændret 19. juli 2016