Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan holder du en god hygiejne, når du presser æblemost

​I sensommeren er der mange, der presser hjemmeavlede æbler til frisk æblemost. Før du går i gang med frugtpresseren, er det en god ide at sætte dig ind i Fødevarestyrelsens råd om hygiejne, så æblemosten bliver ren og frisk.

​​​

Sorter frugt fra med fugleklatter, råd etc. Afføring fra dyr kan indeholde bakterier og parasitter, som kan gøre dig alvorligt syg. Bruger du nedfaldsfrugt til din most, skal du sikre dig, at frugten ikke er forurenet med afføring fra husdyr eller vilde dyr. Sorter derfor frugt fra med synlige fugleklatter etc. Frugten kan i stedet skrælles og fx koges til grød. Undgå al rådden frugt – også frugt med mindre rådangreb. Skyl frugten grundigt Sørg for at skylle frugten grundigt i rent vand – gerne flere gange. En grundig skylning af frugten fjerner rester af jord, blade og andet, der kan indeholde smådyr og skadelige bakterier. Gør frugtpresseren ren før brug Har frugtpressen stået ubrugt siden sidste sæson, er det en god ide at vaske alle delene grundigt i vand og sæbe. Skyl derefter grundigt med rent vand, så der ikke kommer rester af sæbe i den friskpressede most. Hjemmelavet æblemost har en kort holdbarhed Hjemmelavet most, der ikke er pasteuriseret, har en kort holdbarhed. Drik derfor gerne den friskpressede most samme dag – og opbevar den gerne på køl. Flasker eller dunke til mosten skal være gjort grundigt rent. Større mængder most kan eventuelt fryses ned i en ren fryseegnet emballage. Derfor er det vigtigt med en god hygiejne ved frugtpresning Hvis nedfaldsfrugten ligger i områder, hvor der færdes vilde dyr eller husdyr, kan frugten være forurenet med afføring og sygdomsfremkaldende bakterier eller parasitter. Mange dyr kan gå rundt med sygdomsbakterier som fx salmonella og campylobacter, uden at dyrene selv bliver syge. Men hvis disse bakterier bliver overført til mennesker – fx via nedfaldsfrugt – er der risiko for, at vi kan blive syge. Upasteuriseret most, der var forurenet med en sygdomsfremkaldende colibakterie, har givet alvorlig sygdom i udlandet. I visse områder af Danmark kan ræve være inficeret med dværgbændelormen, der kan gøre mennesker alvorligt syge. (næste) (næste) (næste) (næste)
Loading...

 

 

Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx040098aspx0htmlEmneside
Danskernes køkkenvaner Danskernes køkkenvaner https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx040129aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx040040aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødSpørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistente_bakterier_i_kød.aspx039950aspx0htmlEmneside
Forurenet drikkevandForurenet drikkevandhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forurenet-drikkevand.aspx040107aspx0htmlEmneside
Personlig hygiejnePersonlig hygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Personlig-hygiejne.aspx040372aspx0htmlEmneside

Ændret 19. juli 2016