Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan finder du ud af, om listeria er aktuel for din virksomhed

Listeria kan være et problem i spiseklare fødevarer. Denne guide giver dig svar på, om listeria er aktuel for netop din virksomhed. Hvis svaret er "Ja", så er der en række ting, du skal gøre for at overholde lovgivningen og for at undgå problemer med listeria.

Hvilken type er din virksomhed? Listeria er ikke aktuel for din virksomhed. Pakker eller ompakker du fødevarer, hvor der er direkte kontakt med den uemballerede fødevare? Listeria er ikke aktuel for din virksomhed. Det er producenten af fødevaren, der har det overordnede ansvar for, at fødevaren overholder kravene for listeria. Du skal dog altid have styr på fødevaresikkerheden gennem egenkontrol efter HACCP principperne. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx [Læs mere om hygiejnereglerne her.] Fremstiller eller håndterer din virksomhed én eller flere spiseklare fødevarer? "Spiseklare fødevarer" er fødevarer, som virksomheden mener er klar til at blive spist af forbrugeren uden yderligere varmebehandling. Listeria er ikke aktuel for din virksomhed. Der er ikke krav til listeria, hvis din fødevare ikke er spiseklar. Du skal dog altid have styr på fødevaresikkerheden gennem egenkontrol efter HACCP principperne. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx [Læs mere om hygiejnereglerne her.] Fremstiller eller håndterer din virksomhed fødevarer til spædbørn eller spiseklare fødevarer til særlige medicinske formål? Listeria er aktuel for din virksomhed. Der er krav til listeria, som din fødevare skal overholde. Gå til https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Find-reglerne-for-listeria-i-foedevaren.aspx ["Find reglerne for listeria i fødevarer"] Se desuden http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 [Mikrobiologiforordningen] og https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx [Mikrobiologivejledningen] Fremstiller eller håndterer din virksomhed en eller flere af følgende: - Frisk, ikke-snittet eller forarbejdet frugt eller grønt (undtagen spirer) - Brød, kiks eller lign. - Emballeret vand, læskedrikke, øl eller lignende - Sukker, honning eller konfekture - Levende toskallede bløddyr Listeria er aktuel for din virksomhed. Listeria er aktuel for din virksomhed, da du producerer spiseklare fødevarer med risiko for listeria. Der er krav til listeria, som fødevaren skal overholde. Du skal bl.a. tage prøver. Gå til https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Find-reglerne-for-listeria-i-foedevaren.aspx [”Find reglerne for listeria i fødevaren"] Se desuden http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 [Mikrobiologiforordningen] og https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx [Mikrobiologivejledningen] Fremstiller du andre fødevarer udover de nævnte? Listeria er aktuel for din virksomhed. Listeria er aktuel for din virksomhed, da du producerer spiseklare fødevarer med risiko for listeria. Der er krav til listeria, som fødevaren skal overholde. Du skal bl.a. tage prøver. Gå til https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx ["Lav en risikoanalyse for listeria og en plan for egenkontrol"] Se desuden http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 [Mikrobiologiforordningen] og https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx [Mikrobiologivejledningen] Listeria er aktuel for din virksomhed i begrænset omfang. Listeria er aktuel for din virksomhed i begrænset omfang. Der er ikke krav til, at du skal tage prøver af disse fødevarer. Du skal dog forholde dig til listeria i din risikoanalyse - gå til https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx ["Lav en risikoanalyse for listeria og en plan for egenkontrol"] Læs mere Se https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx [hygiejnereglerne]. Læs mere http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:32005R2073 [Mikrobiologiforordningen] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx [Mikrobiologivejledningen] https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tjek-om-listeria-kan-vokse-i-foedevaren.aspx ["Tjek, om listeria kan vokse i fødevaren "] Læs mere https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx [Lav en risikoanalyse for listeria og en plan for egenkontrol] Engrosvirksomhed med egen tilvirkning af fødevarer Detailvirksomhed Detailvirksomhed med engros Engrosvirksomhed; Distributør eller videreforhandler Engrosvirksomhed; Pakkevirksomhed Engrosvirksomhed; Importør eller samhandlende virksomhed Primærproducent Nej (næste) Ja Nej (næste) Ja Nej (næste) Ja Nej (næste) Ja Nej (næste) (næste) Ja https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Find-reglerne-for-listeria-i-foedevaren.aspx http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Find-reglerne-for-listeria-i-foedevaren.aspx http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:02005R2073-20140601 https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Hygiejneregler.aspx http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1424173035720&uri=CELEX:32005R2073 https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Mikrobiologivejledning/Sider/Forside.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tjek-om-listeria-kan-vokse-i-foedevaren.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lav-en-risikoanalyse-for-listeria-og-en-plan-for-egenkontrol.aspx
Loading...
Ændret 21. september 2016