Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan får du godkendt et enzym

​​​Enzymer er proteiner, som har en katalytisk aktivitet. Det vil sige at de kan forøge hastigheden af mange forskellige kemiske reaktioner. De indgår i et utal af processer i menneskets krop og naturen i øvrigt.

Alle enzymer skal risikovurderes og godkendes af Fødevarestyrelsen Alle enzymer skal risikovurderes og godkendes af Fødevarestyrelsen, inden de må anvendes i produktionen af fødevarer til det danske marked. Send en ansøgning til Fødevarestyrelsen Ved ansøgning om godkendelse af et nyt fødevareenzym, skal retningslinjerne i SCF (1992) eller EFSA's (2009) vejledninger følges, og i disse står, hvilke informationer der er nødvendige for en risikovurdering. https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/SCF_guidelines_1992.pdf [SCF guidelines 1992] http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1305 [EFSA guidance 2009] http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Tilsætningsstoffer-aroma-enzymer/Explanatory-note-guidance-on-submission-of-a-dossier-on-food-enzymes-2014.pdf [Forklarende note til EFSA guidance 2009] Risikovurderingen foregår på produktionsniveau, og godkendelser bliver givet til hvert enkelt enzympræparat på produktionsniveau og til bestemte fødevarer i bestemte mængder. Godkendelserne gives til den virksomhed, der har søgt, og Fødevarestyrelsen har derfor ikke en officiel positivliste over godkendte enzymer. Ansøger kan være enzymproducenten, importøren eller fødevareproducenten. En godkendelse er som udgangspunkt gældende, så længe producenten ønsker at fremstille enzymet. En accept kan dog tilbagekaldes, hvis Fødevarestyrelsen finder, at forholdene har udviklet sig i en sådan retning, at dette er ønskeligt eller påkrævet. Liste over enzymer godkendt i Danmark Der findes ikke en officiel liste over de enzymer, der er godkendt til fødevareproduktion i Danmark. Men da enzym godkendelser bliver givet specifikt til ansøger (typisk enzymproducenten), vil denne vide om enzymet er godkendt og skal kunne dokumentere det. Man bør derfor som fødevareproducent anmode sin leverandør om dette. §§ Danmark har haft national lovgivning for fødevareenzymer i årtier. Reglerne står i bekendtgørelsen om tilsætninger mv. til fødevarer. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=174202 [Bekendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer nr. 1044 af 4. september 2015] (næste) (næste) (næste) https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/SCF_guidelines_1992.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1305 http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Tilsætningsstoffer-aroma-enzymer/Explanatory-note-guidance-on-submission-of-a-dossier-on-food-enzymes-2014.pdf https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=174202
Loading...

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx040473aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx040321aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx039931aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx040456aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx040434aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx039951aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx039959aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx040078aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx040409aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx039964aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx040074aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx040369aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx040238aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx040247aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx040248aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx040477aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx040326aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx039957aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx040294aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx040380aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx040441aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx040132aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx040308aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx040058aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx040363aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx040075aspx0htmlEmneside

Ændret 27. juli 2017