Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Sådan bør du behandle frosne bær

For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du koge frosne bær.

 Frosne bær bør koge mind​st 1 minut


Frosne bær har i flere tilfælde været skyld i roskildesyge. Frosne bær bør derfor koge mindst 1 minut, før de bruges i f.eks. smoothies og desserter eller som kagepynt. Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger.


 Bær fra egen avl


Der er ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden.


 Kogeanbefalingen gælder også restauranter og caféer


Fødevarestyrelsens anbefaling om at koge frosne bær gælder både forbrugere og virksomheder, f.eks. restauranter og caféer, som bruger frosne bær i retter, der ikke bliver varmebehandlet.

Det er et krav i reglerne, at fødevarevirksomheder skal koge frosne hindbær. Find kravet om varmebehandling af frosne hindbær i Hygiejnebekendtgørelsen på siden Hygiejnevejledningen 87.5 Varmebehandling af frosne hindbær.


 Læs mere


Fødevarestyrelsen har tidligere været ude med kogeanbefalinger for bær – se kampagnen “Brug Bærret – men kog det!” om kravet til fødevarevirksomheder om at koge frosne hindbær.

Se guiden Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge.

Læs mere om norovirus på siden Norovirus (roskildesyge).​

Ændret 2. august 2022