Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan begrænser du madspild i husholdningen

Danskerne smider hvert år 260.000 ton mad ud. Læs om, hvordan du kan reducere madspildet i din husholdning.

Hvad er madspild egentlig? "Madspild" betegner den del af madaffaldet, der kunne være blevet spist. Altså tæller æggeskaller, knogler og kaffegrums ikke som madspild, hvorimod spirede kartofler, rynkede æbler og muggent brød tæller som madspild, da dette alt sammen kunne have været spist. Danskerne smider ca. 260.000 ton mad ud om året! Til sammenligning er madspildet i detailleddet på godt 150.000 ton, hvilket især sker indenfor frugt og grønt. Disse produkter bliver ofte sorteret fra alene på grund af størrelsen, hvilket skyldes efterspørgsel på bestemte størrelser, fx salathoveder. Vurderinger viser, at danskerne spilder mad for 8,4 milliarder kroner om året. Dette tal er uden fødevarer såsom fisk, sukkervarer og øvrige ingredienser, hvilket vurderes til at være op mod 1 milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen af spildet sker i danskernes eget hjem. Så meget smider en familie på 4 ud årligt Tal viser, at en familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om året. Dette svarer til, at omkring 20 procent af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, eller at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet. Hvad kan du selv gøre? Følg de fem råd og vær med til at begrænse madspildet: • Køb kun den mad, der er behov for • Opbevar maden korrekt • Tilbered kun den mad, der vil blive spist • Gem madrester og brug dem senere • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen – ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Saadan-tjekker-du-om-din-mad-er-fordaervet.aspx?Dokumenttype=Undefined& [Sådan vurderer du, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen] Find også gode råd i disse småfilm: https://youtu.be/6NQ-MJ5b770 [Brug ikke sølvpapir til citron] https://youtu.be/64X-uCrBsZU [Brug din osterest på pizzaen] https://youtu.be/x4ztyzSwbYc [Brug broccolistokken til pure] https://youtu.be/pANI-LuoskQ [Bag chips af kartoffel- og gulerodsskræller] https://youtu.be/6iUpeYpc_0g [Put din rest af ris i brødet] Se, hvor meget fødevaresektoren smider ud af mad http://fvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Madspild/FOI_notat_madspild.pdf [Fødevareøkonomisk Institut – Vurdering af det økonomiske omfang af madspild i Danmark] (se side 11) http://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/spiseva.aspx [Danmarks Statistik – Spisevaner og madspild] http://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html [Stop spild af mad – Madspild i tal] (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Saadan-tjekker-du-om-din-mad-er-fordaervet.aspx?Dokumenttype=Undefined& https://youtu.be/6NQ-MJ5b770 https://youtu.be/64X-uCrBsZU https://youtu.be/x4ztyzSwbYc https://youtu.be/pANI-LuoskQ https://youtu.be/6iUpeYpc_0g http://fvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Madspild/FOI_notat_madspild.pdf http://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/spiseva.aspx http://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html
Loading...
Ændret 22. maj 2017