Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Klimamærke
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Klimamærke
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Selvbetjening
Guides
Sådan begrænser du madspild i husholdningen
Print
Læs højt
Del
Sådan begrænser du madspild i husholdningen
Danskerne smider hvert år 247.000 ton mad ud. Læs om, hvordan du kan reducere madspildet i din husholdning.
Sideindhold
Hvad er madspild egentlig? "Madspild" betegner den del af madaffaldet, der kunne være blevet spist. Altså tæller æggeskaller, knogler og kaffegrums ikke som madspild, hvorimod spirede kartofler, rynkede æbler og muggent brød tæller som madspild, da dette alt sammen kunne have været spist. Danskerne smider ca. 247.000 ton mad ud om året Til sammenligning er madspildet i detailleddet på godt 150.000 ton, hvilket især sker indenfor frugt og grønt. Disse produkter bliver ofte sorteret fra alene på grund af størrelsen, hvilket skyldes efterspørgsel på bestemte størrelser, fx salathoveder. Vurderinger viser, at danskerne spilder mad for 8,4 milliarder kroner om året. Dette tal er uden fødevarer såsom fisk, sukkervarer og øvrige ingredienser, hvilket vurderes til at være op mod 1 milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen af spildet sker i danskernes eget hjem. Så meget smider en familie på 4 ud årligt Tal viser, at en familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om året. Dette svarer til, at omkring 20 procent af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, eller at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet. Hvad kan du selv gøre? Følg de fem råd og vær med til at begrænse madspildet: • Køb kun den mad, der er behov for • Opbevar maden korrekt • Tilbered kun den mad, der vil blive spist • Gem madrester og brug dem senere • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen – ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Saadan-tjekker-du-om-din-mad-er-fordaervet.aspx?Dokumenttype=Undefined& [Sådan vurderer du, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen] Find også gode råd i disse småfilm: https://youtu.be/6NQ-MJ5b770 [Brug ikke sølvpapir til citron] https://youtu.be/64X-uCrBsZU [Brug din osterest på pizzaen] https://youtu.be/x4ztyzSwbYc [Brug broccolistokken til pure] https://youtu.be/pANI-LuoskQ [Bag chips af kartoffel- og gulerodsskræller] https://youtu.be/6iUpeYpc_0g [Put din rest af ris i brødet] Se, hvor meget fødevaresektoren smider ud af mad http://fvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Madspild/FOI_notat_madspild.pdf [Fødevareøkonomisk Institut – Vurdering af det økonomiske omfang af madspild i Danmark] (se side 11) http://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/spiseva.aspx [Danmarks Statistik – Spisevaner og madspild] http://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html [Stop spild af mad – Madspild i tal] (næste) (næste) (næste) (næste)
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Saadan-tjekker-du-om-din-mad-er-fordaervet.aspx?Dokumenttype=Undefined&
https://youtu.be/6NQ-MJ5b770
https://youtu.be/64X-uCrBsZU
https://youtu.be/x4ztyzSwbYc
https://youtu.be/pANI-LuoskQ
https://youtu.be/6iUpeYpc_0g
http://fvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Madspild/FOI_notat_madspild.pdf
http://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/spiseva.aspx
http://www.stopspildafmad.dk/madspildital.html
Ændret 16. december 2020