Her finder du en vejledende oversigt over, hvor længe dine fødevarer holder sig efter åbning ved korrekt opbevaring i køleskabet og fryseren. Husk, at du altid skal se på holdbarhedsmærkningen for uåbnede varer samt evt. den angivne holdbarhed efter åbning.
Sideindhold
Vær opmærksom på at individuelle forhold kan påvirke holdbarheden, og brug i øvrigt dine sanser til at bedømme din madvare. Læs mere i guiden: Sådan tjekker du, om din mad er fordærvet.
Kød
I køleskab:
• Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 3-4 dage.
• Andre kødsorter: 2-3 dage.
• Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
• Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
• Råt fjerkræ: 2-4 dage.
• Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. (Spegepølse og lignende har længere holdbarhed)
• Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.
Råd om opvarming og afkøling af mad:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---Varm-maden-op.aspx?Dokumenttype=Undefined&[God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op]
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---K%C3%B8l-maden-af.aspx?Dokumenttype=Undefined&[God køkkenhygiejne i private hjem - Køl maden af]
I fryseren
• Hakket kød 4 måneder
• Svinekød 3 - 6 måneder
• Hele stykker oksekød 1 år
• Lammekød 1,5 år
• Vildt magert 1,5 år
Fisk
I køleskab:
• Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
• Tilberedt fisk: 1-2 dage.
• Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
• Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
• Gravet laks: 1-2 dage.
I fryser:
• Fed fisk 1-2 måneder
• Fiskefars 1-2 måneder
• Mager fisk 3-6 måneder
• Gravet og røget 3-4 uger
Fiskekonserves
I køleskab:
• Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage.
• Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage.
• Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag.
Mejeriprodukter
I køleskab:
• Mælk og fløde: 2-3 dage.
• Surmælksprodukter: 4-5 dage.
• Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.
• Skæreost: 3-4 uger.
• Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
I fryser:
• Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør fx ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)
• Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)
Æg
I køleskab:
• Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
• Æggeblommer: 1 dag.
• Æggehvider: 2-3 dage.
• Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
• Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage.
• Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
• Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.
Frugt og grønt
I køleskab
• Brug dine sanser!
• Se også guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Sådan-opbevarer-du-dine-madvarer,-så-de-holder-sig-bedst-muligt.aspx[”Sådan opbevarer du dine madvarer, så de holder sig bedst muligt”] for, hvor du optimalt opbevarer dit frugt og grønt.
I fryser:
• Som tommelfingeregel holder det sig i 10-12 måneder, grundet det lave fedtindhold.
Fjerkræ
I fryser:
• 3-9 måneder
Bagværk
I fryser:
• Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt jo kortere holdbarhed i fryseren.
Diverse
I køleskab:
• Juice: 4-5 dage.
• Saft på karton: 8-10 dage.
• Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
Vær opmærksom på
Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere tid, end den anbefalede tid i frysen. Produkterne bliver blot kvalitetsmæssigt forringet.
Husk at holde en god køkkenhygiejne, så du ikke forkorter varernes holdbarhed. Læs mere herom i http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-koekkenhygiejne-Spred-ikke-bakterier-og-virus.aspx [God køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus]
Husk hvis du er i tvivl om dit kød stadig kan spises, kan du oftest blot gennemstege produktet og spise det – læs mere herom http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---Varm-maden-op.aspx [God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op]
Gode råd
Flyt fx pålæg fra emballagen over i rene, lufttætte plastbokse, og forlæng varens holdbarhed, da de hermed ikke så nemt bliver kontamineret med bakterier eller skimmelsvampe fra andre varer i køleskabet.
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
(næste)
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---Varm-maden-op.aspx?Dokumenttype=Undefined&
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---K%C3%B8l-maden-af.aspx?Dokumenttype=Undefined&
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Sådan-opbevarer-du-dine-madvarer,-så-de-holder-sig-bedst-muligt.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-koekkenhygiejne-Spred-ikke-bakterier-og-virus.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/God-k%C3%B8kkenhygiejne-i-private-hjem---Varm-maden-op.aspx
Ændret 8. december 2021