Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Så længe kan din mad holde sig

Her finder du en vejledende oversigt over, hvor længe dine fødevarer holder sig efter åbning ved korrekt opbevaring i køleskabet og fryseren. Husk, at du altid skal se på holdbarhedsmærkningen for uåbnede varer samt evt. den angivne holdbarhed efter åbning.

​​​​​​​​​Vær opmærksom på at individuelle forhold kan påvirke holdbarheden. Brug dine sanser til at bedømme din madvare. Læs mere i guiden: Sådan tjekker du, om din mad er fordærvet.


Kød

 I køleskab:


  • ​Råt kød, hele stykker, f.els.​ oksekød: 3-4 dage.

  • Andre kødsorter: 2-3 dage.

  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage.

  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.

  • Råt fjerkræ: 2-4 dage.

  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. (Spegepølse og lignende har længere holdbarhed)

  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 2-3 dage.

Råd om opvarming og afkøling af mad:

God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op
God køkkenhygiejne i private hjem - Køl maden af


 I fryseren


  • ​Hakket kød 4 måneder

  • Svinekød 3 - 6 måneder

  • Hele stykker oksekød 1 år

  • Lammekød 1,5 år

  • Vildt magert 1,5 år​

Fisk

 I køleskab:

  • ​Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.

  • Tilberedt fisk: 1-2 dage.

  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.

  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.

  • Gravet laks: 1-2 dage.


 I fryser:


  • ​Fed fisk 1-2 måneder

  • Fiskefars 1-2 måneder

  • Mager fisk 3-6 måneder

  • Gravet og røget 3-4 uger​

Fiskekonserves​​

 I k​øleskab​:


  • ​Marineret sild, kryddersild og lignende: 8-10 dage.

  • Makrel, tun, laks, kippers, torskerogn: 2-3 dage.

  • Muslinger, kaviar, rejer, krabber: Højst fra dag til dag.​​​

Fjerkræ​

 I fryser:


  • ​3-9 måneder​

Æg

 I køleskab:


  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.

  • Æggeblommer: 1 dag.

  • Æggehvider: 2-3 dage.

  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.

  • Varmebehandlede æggeretter: 1-2 dage.

  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage.

  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.​

Mejeriprodukter​

 I køleskab:


  • ​Mælk og fløde: 2-3 dage.

  • Surmælksprodukter: 4-5 dage.

  • Smør, margarine, fedt: Se datomærkning.

  • Skæreost: 3-4 uger.

  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.


 I fryser:


  • ​Mælkeprodukter: 3 måneder (fløde bør f.eks. ikke bruges til piskefløde, men sagtens til sovs osv.)

  • Ost: 3-4 måneder (alt efter fedtindhold)​

Frugt og grønt

 I køleskab



 I fryser:


  • ​​Som tommelfingeregel holder det sig i 10-12 måneder, grundet det lave fedtindhold.​

Bagværk​

 I fryser:


  • ​​Alt efter fedtindholdet holder det 2-8 måneder. Jo mere fedt jo kortere holdbarhed i fryseren.​

Diverse

 I køleskab:


  • ​ Juice: 4-5 dage.

  • Saft på karton: 8-10 dage.

  • Eddikesyltede produkter som f.eks. asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.​

Vær opmærksom på​​

Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere tid, end den anbefalede tid i frysen. Produkterne bliver blot kvalitetsmæssigt forringet.


Husk at holde en god køkkenhygiejne, så du ikke forkorter varernes holdbarhed. Læs mere herom i God køkkenhygiejne: Spred ikke bakterier og virus

Husk hvis du er i tvivl om dit kød stadig kan spises, kan du oftest blot gennemstege produktet og spise det – læs mere herom God køkkenhygiejne i private hjem - Varm maden op


Gode råd

​Flyt f.eks. pålæg fra emballagen over i rene, lufttætte plastbokse, og forlæng varens holdbarhed, da de hermed ikke så nemt bliver kontamineret med bakterier eller skimmelsvampe fra andre varer i køleskabet.​


Ændret 29. juli 2022