Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Når du skal fremstille eller importere produkter, der indeholder tilsætningsstoffet nitrit

​Tilsætningsstoffet nitrit (E 249 og E 250) har i modsætning til alle andre tilsætningsstoffer nationale grænseværdier i Danmark, som er lavere end i resten af EU. Det betyder at alle kødprodukter, der markedsføres i Danmark, skal overholde de danske grænseværdier for nitrit.

​Du skal overholde forskellige retningslinjer, i forhold til nitrit​indhold, alt efter om du er fødevareimportør, -producent i Danmark eller -producent i ud af Danmark.

Jeg er fødevareimportør eller fødevareproducent

 Du skal overholde de danske grænseværdier for nitrit


Kødprodukter, der er fremstillet uden for Danmark, skal overholde de danske lave grænseværdier for nitrit.​


Som fødevareproducent

Som fødevareproducent af kødprodukter, skal man beregne den tilsatte mængde nitrit til et kødprodukt og sikre sig at denne mængde er i overensstemmelse med de danse grænseværdier.


Hvad er nitrit

Nitrit er et konserveringsmiddel, som hæmmer vækst af bakterien botulimun, som kan give pølseforgiftning.


Hvorfor kan nitrit være farligt

Nitrit kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kød, og derfor bør anvendelsen begrænses så meget som muligt, men stadig beskytte mod pølseforgiftning. Dette er netop årsagen til Danmarks lave grænseværdier.


Pølseforgiftning i Danmark

Danmark vandt i 2003 miljøgarantisagen om at fastholde lavere grænseværdier for nitrit. I Danmark har vi ingen tilfælde af pølseforgiftning forårsaget af kødprodukter på trods af, at vi i mange år har haft lave grænseværdier for anvendelsen.


 Du skal kunne dokumentere, at du overholder de danske grænseværdier


Som importør

Importøren skal være i stand til at dokumentere, at de danske grænseværdier for nitrit er overholdt. Dette gælder også for udenlandske traditionelle kødprodukter, hvor der traditionelt reguleres på restmængde.

Importøren skal kunne fremvise beregninger, der viser hvor meget nitrit, der er tilsat.


Som producent

Som fødevareproducent skal du kunne dokumentere, at de danske grænseværdier for nitrit er overholdt. Det kan du f.eks. gøre ud fra produktopskrifter eller ved beregning, der viser hvor meget nitrit, der er tilsat.​


 §§


Denne side er lavet på baggrund af følgende lovgivning:

Kommissionsbeslutning 2015/3526 af 22. maj 2015 om de nationale bestemmelser om tilsætning af nitrit til visse kødprodukter, som Danmark har givet meddelelse om

Bekendtgørelse nr. 1044 af 4. september 2015 om tilsætninger mv. til fødevarer

​ 

Jeg producerer fødevarer med nitrit til eksport ud af Danmark

 Særligt for produktion til eksport ud af Danmark


Når du producerer kødprodukter, som skal eksporteres ud af Danmark, skal du som producent sikre dig, at kødprodukterne overholder modtagerlandets regler for anvendelse af nitrit.

Samtidig skal du være i stand til at dokumentere, at alle produkterne går ud af landet, og at ingen havner på det danske marked.


 §§


Denne side er lavet på baggrund af følgende lovgivning:

Kommissionsbeslutning 2015/3526 af 22. maj 2015 om de nationale bestemmelser om tilsætning af nitrit til visse kødprodukter, som Danmark har givet meddelelse om

Bekendtgørelse nr. 1044 af 4. september 2015 om tilsætninger mv. til fødevarer

​ 




Ændret 12. oktober 2022