Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Når spisesteder vil bruge ernæringsanprisninger på madretter

Der er regler for, hvad du må skrive, når du markedsfører en fødevare eller en madret med, at den har særlige ernæringsmæssige egenskaber eller en gavnlig effekt på sundheden. Reglerne gælder både for færdigpakkede fødevarer og uindpakkede fødevarer som fx mad og drikke på spisesteder.

Denne guide gennemgår de anprisninger, der er mest interessante for spisesteder, og de krav, fødevaren skal overholde, når de bruges.

​​

Hvilken type anprisning vil du bruge? Må bruges, hvis ... produktet indeholder mindst 3 g fibre pr. 100 g eller mindst 1,5 g fibre pr. 100 kcal. §§ Denne side er lavet på baggrund af følgende lovgivning: Anprisningsforordningen Mærkningsforordningen Disse regler kan findes på siden https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger–lovstof.aspx [Ernærings- og sundhedsanprisninger – lovstof]. Må bruges, hvis ... produktet indeholder mindst 6 g fibre pr. 100 g eller mindst 3 g fibre pr. 100 kcal. Må bruges, hvis ... fuldkorn er en ingrediens. Det er tilladt at mærke en fødevare eller en madret med, at den indeholder fuldkorn, hvis fødevaren indeholder en væsentlig mængde fuldkorn. Hvornår der er tale om en væsentlig mængde, er altid en konkret vurdering. Det afgørende er, at mærkningen ikke er vildledende (jf. fødevareforordningens artikel 16). Må bruges, hvis ... produktet højst indeholder 40 kcal pr. 100 g. Er der tale om en væske, må produktet dog højst indeholde 20 kcal pr. 100 ml. Må bruges, hvis ... produktet højst indeholder 0,5 g fedt pr. 100 g eller pr. 100 ml. Anprisninger med udtryk som ”X % fedtfri” er ikke tilladt. Må bruges, hvis ... produktet højst indeholder 3 g fedt pr. 100 g. Må bruges, hvis ... produktet ikke indeholder tilsatte mono- eller disaccharider eller andre fødevarer, der er anvendt på grund af deres sødende egenskaber. Må bruges, hvis ... produktet højst indeholder 5 g sukkerarter pr. 100 g. Må bruges, hvis... produktet højst indeholder 0,5 g sukkerarter pr. 100 g eller pr. 100 ml. Må bruges, hvis ... produktet højst indeholder 0,12 g natrium eller 0,3 g salt pr. 100 g eller pr. 100 ml. Må bruges, hvis ... produktet indeholder mindst 12 mg vitamin C pr. 100 g eller pr. enkeltportionspakning (svarende til 15 % af RI). Må bruges, hvis ... produktet indeholder mindst 0,3 g alfa-linolensyre pr. 100 g og pr. 100 kcal, eller hvis mængden af eicosapentaensyre og docosahexaensyre i produktet tilsammen udgør mindst 40 mg pr. 100 g og pr. 100 kcal. Må bruges, hvis ... produktet indeholder mindst 0,6 g alfa-linolensyre pr. 100 g og pr. 100 kcal, eller hvis mængden af eicosapentaensyre og docosahexaensyre i produktet tilsammen udgør mindst 80 mg pr. 100 g og pr. 100 kcal. Vejledninger https://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/om-reklame-for-sund-mad-paa-spisesteder/ [Om reklame for sund mad på spisesteder] "Indeholder fiber" eller ”Med fiber" "Højt fiberindhold", "Fiberrig" eller "Indeholder X % fiber" (hvor X=6 eller mere) ”Med fuldkorn” eller ”Indeholder fuldkorn” "Lavt energiindhold” "Uden fedt” eller "Fedtfri" "Lavt fedtindhold", "Fedtfattig" eller "Max X % fedt" (hvor X=3 eller mindre) "Uden tilsat sukker" ”Lavt sukkerindhold” "Sukkerfri" eller "0 % sukker" "Lavt saltindhold" "Indeholder vitamin C" ”Indeholder omega-3" "Højt indhold af omega-3" eller "Rig på omega-3" (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) 8næste) https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger–lovstof.aspx https://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/om-reklame-for-sund-mad-paa-spisesteder/
Loading...
Ændret 6. april 2018