Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Sådan ansøger du om godkendelse af en ny sundhedsanprisning
Det er kun tilladt at anvende de sundhedsanprisninger, der er godkendt. Find info om godkendelse her.
Sideindhold
Du kan søge om godkendelse af nye sundhedsanprisninger Du kan søge om godkendelse af nye sundhedsanprisninger. Det gælder både artikel 13-anprisninger og artikel 14-anprisninger. Der skal dog være tale om enten: • en ny sundhedsanprisning, der ikke tidligere har været vurderet af EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) eller • ny dokumentation for en sundhedsanprisning, hvis samme sundhedsanprisning tidligere er blevet vurderet Anprisningsforordningens artikel 15 og artikel 18 beskriver proceduren for ansøgning af sundhedsanprisninger for henholdsvis artikel 14- og artikel 13 (5)-anprisninger. Anprisningen skal kunne dokumenteres videnskabeligt Anprisningerne bliver kun godkendt, hvis der er vedlagt tilstrækkelig videnskabelig dokumentation sammen med ansøgningen. EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) har lavet en generel vejledning om, hvad man skal være opmærksom på i forhold til dokumentation for sundhedsanprisninger. Herudover har EFSA lavet en række vejledninger vedrørende dokumentation for sundhedsanprisninger relateret til specifikke emner, fx antioxidant-virkning, immunsystemet mv. https://www.efsa.europa.eu/en/applications/nutrition/regulationsandguidance [Find vejledningerne om dokumentation på EFSA hjemmeside] Opbyg ansøgningen efter EFSA's fastsatte format EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) har udarbejdet en vejledning, som indeholder de formelle krav til ansøgningens udformning. Vejledningen indeholder også en skabelon til brug for ansøgningen. Det er vigtigt, at ansøgningen fremsendes i dette format og indeholder alle de påkrævede oplysninger. Reglerne skal sikre, at ansøgningerne sammensættes korrekt og indeholder tilstrækkelige videnskabelige data til, at EFSA kan vurdere ansøgningerne på en effektiv og ensartet måde. https://www.efsa.europa.eu/en/applications/nutrition [Find vejledninger samt mere information om ansøgninger indenfor ernæringsområdet på EFSA's hjemmeside]. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4680 [Find information om ansøgning til godkendelse af sundhedsanprisning på EFSA´s hjemmeside] Send ansøgningen med brev til Fødevarestyrelsen Ansøgninger om godkendelse af nye anprisninger skal sendes til en medlemsstat, som herefter er ansvarlig for at sende materialet til EFSA. Ansøgningen skal sendes pr. brev til: Fødevarestyrelsen Att.: Kemi og Fødevarekvalitet Stationsparken 31-33 2600 Glostrup Fødevarestyrelsen vurderer ansøgningen og sender den videre Når ansøgningen er modtaget, validerer Fødevarestyrelsen ansøgningen og sender den herefter videre til EFSA. Det vil sige, at Fødevarestyrelsen ser ansøgningen igennem og tager stilling til, om anprisningen er i overensstemmelse med forordningen, og om ansøgningen indeholder de data, EFSA skal bruge for at kunne vurdere anprisningen. EFSA vurderer sundhedsanprisningen indenfor 5 måneder, men denne tidsramme kan dog forlænges. Anprisningen bliver godkendt af EU-Kommissionen, såfremt EFSA's vurdering er positiv og forordningens bestemmelser og anden relevant fødevarelovgivning i øvrigt er overholdt. §§ Denne side er lavet på baggrund af reglerne i anprisningsforordningen (Forordning nr. 1924/2006) samt Forordning nr. 353/2008 om gennemførelsesbestemmelser vedrørende ansøgninger om godkendelse af sundhedsanprisninger, jf. artikel 15 i anprisningsforordningen. Disse regler kan findes på siden https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger–lovstof.aspx [Ernærings- og sundhedsanprisninger – lovstof]. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste)
https://www.efsa.europa.eu/en/applications/nutrition/regulationsandguidance
https://www.efsa.europa.eu/en/applications/nutrition
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4680
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger–lovstof.aspx
Relateret indhold
Information vedrørende mærkning af slagtemetoder
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarer
Glutenfri produkter
Laktosefri produkter
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områder
Markedsføring af fødevarer eller foder som virksomhed via influencere
Oplysning om allergener
Hestekød
Blåbær
Markedsføring af fødevarer og foder som influencer
Danske beskyttede produkter
Mærkning af aroma i ingredienslisten
Beskyttede fødevarebetegnelser
Næringsdeklarationer
Varespecifikationer
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Vildledende mærkning af fødevarer
Fødevarekvalitet
Kvalitetsanprisninger
Ø-mærket
Vejledning om økologiske fødevarer
Mærkning af fødevarekontaktmaterialer
EU’s økologilogo
Særstatus i EU for salmonella i kyllingekød og æg
Kontrol med beskyttede betegnelser
Mærkning af genmodificerede fødevarer
Fødevarer målrettet folk, der træner og dyrker sport
Handelsnormer og varestandarder
Mærkning med økologi
Vis alle
Skjul
Ændret 6. september 2021