Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Hvilke regler gælder for mærkning af fiskevarer og akvakulturprodukter?
Ud over de generelle mærkningsregler, gælder der særlige regler for mærkning af fisk og fiskevarer. Der skal blandt andet oplyses om artens handelsbetegnelse, det videnskabelige navn, produktionsmetode og fangstområde.
Sideindhold
Fiskevarer og akvakulturprodukter omfattet af de særlige mærkningskrav De særlige mærkningsregler gælder for de fiskevarer og akvakulturprodukter, som afsættes i EU, uanset varernes oprindelse, og reglerne omfatter også færdigpakkede varer. Reglerne gælder for de fiskevarer og akvakulturprodukter, der er omfattet af listen over handelsbetegnelser i næste boks og KN-koderne i den kombinerede toldnomenklatur (hos SKAT) fx: • levende fisk • fisk, fersk, kølet eller frosset, evt. filet, evt. hakket • fisk tørret, saltet eller i saltlage • fisk røget, evt. kogt før eller under røgningen • krebsdyr, evt. afskallede, levende, ferske, kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage • krebsdyr med skal, kogt, evt. kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage • bløddyr med eller uden skal, levende, ferske kølede frosne, tørrede, saltede eller i saltlage • tang og andre alger Artens handelsbetegnelse og det videnskabelige navn skal anføres Ved salget til den endelige forbruger skal artens handelsbetegnelse og den videnskabelige betegnelse anføres. Ifølge EU lovgivning skal handelsbetegnelserne være på medlemsstaternes officielle sprog. Særligt om mærkning af escolar og oliefisk/smørmakrel Det er kun fisk af familien Stromateidae, der må markedsføres under betegnelsen ”smørfisk”. Fisk fra familien Gempylidae, herunder Escolar (Gempylidae flavobrunneum) og oliefisk/smørmakrel (Ruvettus pretiosus) må ikke markedsføres som smørfisk. Disse skal markedsføres med varebetegnelsen ”escolar” henholdsvis ”smørmakrel”/”oliefisk” samt det latinske navn. Produktionsmetode skal oplyses i forbindelse med handelsbetegnelsen Produktionsmetoden, d.v.s . saltvandsfiskeri, ferskvandsfiskeri eller opdræt, skal oplyses i forbindelse med handelsbetegnelsen med en af følgende angivelser: • "…fanget…" • "…fanget i ferskvand…" • "…opdrættet…" Fiskens fangstområde samt fiskeredskabskategori skal oplyses Fiskeriet efter især vandrende fisk kan strække sig over store områder. Den obligatoriske angivelse af fangstområdet retter sig derfor imod store havområder. Hvis fiskeproduktet tidligere har været frosset skal det angives på mærkningen Hvis fiskevarer eller akvakulturprodukter har været nedfrosset og som sælges som optøede, skal der i mærkningen være anført ordet ”optøet”. Ved nedfrysning forstås fiskevarer og akvakulturprodukter, som har været opbevaret ved -18 grader eller derunder. Oplysninger på færdigpakkede vs. ikke-færdigpakkede produkter For færdigpakkede fiskevarer og akvakulturprodukter: • ovenstående oplysninger skal angives på selve mærkningen af produktet, undtagen det videnskabelige navn, som må angives på skilt, tavle eller lignende. • oplysningen om det videnskabelige navn skal være umiddelbart tilgængeligt for forbrugeren. Det kan evt. ske ved, at butikken har en standardplakat med de latinske navne hængende fremme i butikken. • Datoen for mindste holdbarhed, hvor dette er relevant For ikke-færdigpakkede fiskevarer og akvakulturprodukter: • oplysningerne kan angives på skilte, plakater eller lignende. • oplysningerne skal være entydige og umiddelbart tilgængelige for forbrugeren. Det kan evt. ske ved, at butikken har en standardplakat med de latinske navne hængende fremme i butikken. • Datoen for mindste holdbarhed, hvor dette er relevant Når en blanding af forskellige arter udbydes til salg, skal ovenstående oplysninger anføres for hver art. Oplysninger om fisk der sælges på restaurant og lignende De ovenstående oplysninger skal ikke gives ved salg af fisk/akvakulturprodukter på restaurant o.lign, da reglerne ikke omfatter denne form for afsætning. Restaurationerne har imidlertid mulighed for frivilligt at give oplysningerne, da disse har fulgt fisken gennem de tidligere afsætningstrin. Ved salg af enkelte fisk/akvakulturprodukter direkte fra fiskekutteren eller akvakulturproducenten skal oplysningerne heller ikke gives. Vær også opmærksom på de generelle mærkningsregler De generelle mærkningsregler finder du i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Hvilke-regler-gaelder-for-maerkning-af-foedevarer.aspx [Hvilke regler gælder for mærkning af fødevarer?] §§ Denne guide er lavet på baggrund af følgende lovgivning: Rådets forordning (EF) nr. 1379/2013 af 11. december 2013 om den fælles markedsordning for fiskevarer og akvakulturprodukter, kapitel VI Rådets forordning 1224/2009 af 20. november 2009 om oprettelse af en EF-kontrolordning med henblik på at sikre overholdelse af reglerne i den fælles fiskeripolitik Kommissionens gennemførelsesforordning 404/2011 af 8. april 2011 Se lovgivningen på https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Maerkning_og_markedsfoering_af_foedevarer_lovstof.aspx [Mærkning og markedsføring af fødevarer - lovstof] Vejledninger Du kan læse mere i denne vejledning https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Maerkningsvejledning/Sider/default.aspx [Mærkningsvejledningen (kap 15)] http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/market/faq/index_en.htm [Kommissionens FAQ om mærkning af fisk (på engelsk)] http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/06kontor/Maerkning/Handelsnormer_varestandarder/eu-new-fish-and-aquaculture-consumer-labels-pocket-guide_en.pdf [Kommissionens forbrugerguide om mærkningsoplysninger på fisk] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste)
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Hvilke-regler-gaelder-for-maerkning-af-foedevarer.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Maerkning_og_markedsfoering_af_foedevarer_lovstof.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/Maerkningsvejledning/Sider/default.aspx
http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/market/faq/index_en.htm
http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/06kontor/Maerkning/Handelsnormer_varestandarder/eu-new-fish-and-aquaculture-consumer-labels-pocket-guide_en.pdf
Relateret indhold
Information vedrørende mærkning af slagtemetoder
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarer
Glutenfri produkter
Laktosefri produkter
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områder
Markedsføring af fødevarer eller foder som virksomhed via influencere
Oplysning om allergener
Hestekød
Blåbær
Markedsføring af fødevarer og foder som influencer
Danske beskyttede produkter
Mærkning af aroma i ingredienslisten
Beskyttede fødevarebetegnelser
Næringsdeklarationer
Varespecifikationer
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Vildledende mærkning af fødevarer
Fødevarekvalitet
Kvalitetsanprisninger
Ø-mærket
Vejledning om økologiske fødevarer
Mærkning af fødevarekontaktmaterialer
EU’s økologilogo
Særstatus i EU for salmonella i kyllingekød og æg
Kontrol med beskyttede betegnelser
Mærkning af genmodificerede fødevarer
Fødevarer målrettet folk, der træner og dyrker sport
Handelsnormer og varestandarder
Mærkning med økologi
Vis alle
Skjul
Ændret 6. september 2021