Fiskevarer og akvakulturprodukter omfattet af de særlige mærkningskrav
De særlige mærkningsregler gælder for de fiskevarer og akvakulturprodukter, som afsættes i EU, uanset varernes oprindelse, og reglerne omfatter også færdigpakkede varer.
Reglerne gælder for de fiskevarer og akvakulturprodukter, der er omfattet af listen over handelsbetegnelser i næste boks og KN-koderne i den kombinerede toldnomenklatur (hos SKAT) f.eks.:
levende fisk
fisk, fersk, kølet eller frosset, evt. filet, evt. hakket
fisk tørret, saltet eller i saltlage
fisk røget, evt. kogt før eller under røgningen
krebsdyr, evt. afskallede, levende, ferske, kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage
krebsdyr med skal, kogt, evt. kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage
bløddyr med eller uden skal, levende, ferske kølede frosne, tørrede, saltede eller i saltlage
tang og andre alger
Fiskevarer og akvakulturprodukter ikke omfattet af reglerne
Nedenstående regler omfatter ikke de fiskevarer og akvakulturprodukter, der er omfattet af toldposition 1604 og 1605, f.eks.:
fisk, der er tilberedt/forarbejdet eller konserveret (fiske hel- og halvkonserves) - nøjes med angivelse af rette handelsbetegnelse som ingrediens
produkter, hvor fisk indgår som ingrediens
kaviar og kaviarerstatning
krebsdyr og bløddyr, der er tilberedt eller konserveret, herunder kogte, pillede rejer
små mængder fiskevarer og akvakulturprodukter, der sælges direkte fra fiskefartøjer til forbrugere, hvis værdien ikke overstiger 50 EUR pr. dag
Artens handelsbetegnelse og det videnskabelige navn skal anføres
Ved salget til den endelige forbruger skal artens handelsbetegnelse og den videnskabelige betegnelse anføres.
Ifølge EU lovgivning skal handelsbetegnelserne være på medlemsstaternes officielle sprog.
Liste over tilladte handelsbetegnelser
Som eksempel skal fisk, der sælges under navnet "Rødspætte" være af arten "Pleuronectes platessa". Herudover må man sælge fisk under navnet "Alaska Rødspætte", hvis de er af typen "Pleuronectes quadritubercilatus". Endelig er det tilladt at bruge betegnelsen "Stillehavsrødspætte" for "Pacifisk flynder", som er af typen "Lepidopsetta bilineata".
Fisk og akvakulturprodukter, der ikke er anført på Handelsbetegnelser over fiskenavne , vil løbende blive påført efter anmodning, idet disse ellers ikke vil kunne markedsføres lovligt.
Virksomheder, der ønsker at en fisk eller et akvakulturprodukt anføres på listen, skal rette skriftlig henvendelse med oplysning om den ønskede handelsbetegnelse og de latinske navne til Fødevarestyrelsen, att.: Kemi og Fødevarekvalitet.
Handelsbetegnelser ved eksport til øvrige EU-lande
Virksomheder, der ønsker at eksportere til de øvrige EU-lande, skal selv gøre sig bekendt med de udenlandske handelsbetegnelser, og oplysning herom må indhentes hos importøren eller myndighederne i det pågældende EU-land.
Særligt om mærkning af escolar og oliefisk/smørmakrel
Det er kun fisk af familien Stromateidae, der må markedsføres under betegnelsen ”smørfisk”.
Fisk fra familien Gempylidae, herunder Escolar (Gempylidae flavobrunneum) og oliefisk/smørmakrel (Ruvettus pretiosus) må ikke markedsføres som smørfisk. Disse skal markedsføres med varebetegnelsen ”escolar” henholdsvis ”smørmakrel”/”oliefisk” samt det latinske navn.
Yderligere krav for escolar og oliefisk/smørmakrel
Ferske, tilberedte og forarbejdede fiskevarer af ovennævnte familie skal yderligere opfylde disse krav:
Må kun markedsføres indpakket/emballeret
Skal mærkes med tilberedningsanvisning, hvis det er relevant. Ferske fiskevarer skal altid mærkes med tilberedningsanvisning. Det skal fremgå, at fisken skal steges eller koges omhyggeligt, at kogevand og stegefedt ikke må bruges til sovs eller anden madlavning
Skal mærkes med oplysning om risikoen for diarré på grund af ufordøjelige voksarter ved fejlagtig tilberedning, medmindre fisken er varmebehandlet ved salg
Skal mærkes med både det danske og latinske/videnskabelige navn
Produktionsmetode skal oplyses i forbindelse med handelsbetegnelsen
Produktionsmetoden, dvs. saltvandsfiskeri, ferskvandsfiskeri eller opdræt, skal oplyses i forbindelse med handelsbetegnelsen med en af følgende angivelser:
"…fanget…"
"…fanget i ferskvand…"
"…opdrættet…"
Fisk fanget på havet
Hvis det klart fremgår af handelsbetegnelsen og fangstområdet, at der er tale om en fisk/et akvakulturprodukt, som er fanget på havet, kan produktionsmetoden udelades ved salget til den endelige forbruger.
Således vil f.eks. "stillehavstobis", "middelhavssavbug" og "antarktisk lyskrebs" være tilstrækkelig oplysning, der naturligvis skal kunne dokumenteres ved tilbagesporing. Det bemærkes, at fangstområdet fortsat skal oplyses.
Fiskens fangstområde samt fiskeredskabskategori skal oplyses
Fiskeriet efter især vandrende fisk kan strække sig over store områder. Den obligatoriske angivelse af fangstområdet retter sig derfor imod store havområder.
Kort over fangstområderne
Østersøen
Østersøen er i bilaget angivet som FAO-område nr. 27.IIId. Dette område afgrænses som følger:
Dette svarer til afgrænsningen af underområde 24 i forhold til underområderne 22 og 23.
Betegnelser over fangstområder
En af følgende betegnelser anføres:
På fisk/akvakulturprodukter fanget i det nordøstlige Atlanterhav og Middelhavet og Sortehavet, skal der på skrift anføres navnet på underområdet eller afsnittet, sammen med et navn, der er letforståeligt for forbrugerne eller et kort eller piktogram, der viser den pågældende zone. Hvis der er tale om fiskevarer fanget i andre farvande end disse, kræves der kun navnet på FAO-området
Ved fisk/akvakulturprodukter fanget i ferskvand, anføres en henvisning til det vandområde i den medlemsstat eller det tredjeland, som varen har oprindelse. F.eks. ”fanget i ferskvand i Arresø, Danmark”
Ved opdrættede fisk/akvakulturprodukter, anføres det land, hvor produktet nåede mere end halvdelen af sin endelige vægt eller blev holdt i mere end halvdelen af opdrætsperioden eller, hvis der er tale om skaldyr, hvor den sidste opdræts- eller dyrkningsfase af mindst 6 måneders varighed er foregået
Herudover kan den erhvervsdrivende vælge at tilføje en mere præcis angivelse af fangstområdet.
Den fiskeredskabskategori, der er brugt til fangsten, skal oplyses. Se bilag III i Rådets forordning (EF) nr. 1379/2013.
Hvis fiskeproduktet tidligere har været frosset, skal det angives på mærkningen
Hvis fiskevarer eller akvakulturprodukter har været nedfrosset og som sælges som optøede, skal der i mærkningen være anført ordet ”optøet”. Ved nedfrysning forstås fiskevarer og akvakulturprodukter, som har været opbevaret ved -18 grader eller derunder.
Undtagelser for visse varer, som ikke skal mærkes med ”optøet”
Fiskevarer og akvakulturprodukter, der har været nedfrosset af sundhedsmæssige årsager, som beskrevet i afsnit VIII i bilag III til forordning (EF) nr. 853/2004
Ingredienser, der findes i det færdige produkt
Fiskevarer og akvakulturprodukter, der er blevet optøet før røgning, saltning, kogning, anbringelse i saltlage, tørring eller før de har undergået en kombination af disse behandlinger
Fødevarer, hvor frysning er et teknologisk nødvendigt led i fremstillingsprocessen
Hvis nedfrysningen af røgede, saltede, kogte produkter eller produkter i saltlage, finder sted efter den pågældende behandling, skal ordet ”optøet” være anført i mærkningen af det pågældende produkt.
Oplysninger på færdigpakkede vs. ikke-færdigpakkede produkter
For færdigpakkede fiskevarer og akvakulturprodukter:
ovenstående oplysninger skal angives på selve mærkningen af produktet, undtagen det videnskabelige navn, som må angives på skilt, tavle eller lignende
oplysningen om det videnskabelige navn skal være umiddelbart tilgængeligt for forbrugeren. Det kan evt. ske ved, at butikken har en standardplakat med de latinske navne hængende fremme i butikken
Datoen for mindste holdbarhed, hvor dette er relevant
For ikke-færdigpakkede fiskevarer og akvakulturprodukter:
oplysningerne kan angives på skilte, plakater eller lignende
oplysningerne skal være entydige og umiddelbart tilgængelige for forbrugeren. Det kan evt. ske ved, at butikken har en standardplakat med de latinske navne hængende fremme i butikken
Datoen for mindste holdbarhed, hvor dette er relevant
Når en blanding af forskellige arter udbydes til salg, skal ovenstående oplysninger anføres for hver art.
Oplysninger om fisk der sælges på restaurant og lignende
De ovenstående oplysninger skal ikke gives ved salg af fisk/akvakulturprodukter på restaurant o.lign., da reglerne ikke omfatter denne form for afsætning.
Restaurationerne har imidlertid mulighed for frivilligt at give oplysningerne, da disse har fulgt fisken gennem de tidligere afsætningstrin.
Ved salg af enkelte fisk/akvakulturprodukter direkte fra fiskekutteren eller akvakulturproducenten skal oplysningerne heller ikke gives.
§§
Denne guide er lavet på baggrund af følgende lovgivning:
Rådets forordning (EF) nr. 1379/2013 af 11. december 2013 om den fælles markedsordning for fiskevarer og akvakulturprodukter, kapitel VI
Rådets forordning 1224/2009 af 20. november 2009 om oprettelse af en EF-kontrolordning med henblik på at sikre overholdelse af reglerne i den fælles fiskeripolitik
Kommissionens gennemførelsesforordning 404/2011 af 8. april 2011
Se lovgivningen på Mærkning og markedsføring af fødevarer - lovstof