Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed og dyresygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Hvilke krav kan jeg stille til min frugt- og grøntleverandør?
I denne guide kan du læse, hvilke krav du kan stille til din leverandør af frugt og grønt, så du undgår sygdomsbakterier og virus i dine produkter.
Sideindhold
Du kan stille krav til din leverandør For at undgå sygdomsbakterier i indført frugt og grønt bør du som importør udarbejde en skriftlig aftale med dine leverandører om, at de har indført procedurer, der sikrer, at produkterne ikke bliver forurenet under produktionen. Frugt og grønt kan blive forurenet fx via forurenet vand, husdyrgødning eller som følge af dårlig personlig hygiejne hos de medarbejdere, der dyrker, høster og pakker produkterne. Før du starter en ny import af frugt og grønt 1. Overvej, om der er tale om produkter, der tidligere har givet sygdomsudbrud. Fx kræver produkter som frosne hindbær, minimajs, sukkerærter, bladsalat og krydderurter ekstra opmærksomhed. 2. Undersøg, om der er særlige krav ved import af de pågældende produkter til EU. Der er fx særlige krav ved import af krydderurter fra visse asiatiske lande. 3. Undersøg, om der har været krav om tilbagetrækning af produkterne. https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Aktuelt.aspx?N1=Pressemeddelelse&N2=Nyhed&N3=b7598189-2208-48a0-9782-abf12882f74ek=tilbagetrukne%20f%C3%B8devarer [Se tilbagetrækningslisten her] Tjek virksomheden inden indførsel af frugt og grønt Før du tegner en kontrakt med en leverandør af frugt og grønt, kan det være en fordel at besøge den pågældende virksomhed. Ved et besøg kan du se, om virksomheden har et velbeskrevet egenkontrolprogram, og ikke mindst om virksomheden efterlever det. Det kan også anbefales at se eventuelle kontrolrapporter fra myndighederne i det pågældende land og at se, om EU har foretaget inspektioner. Du kan søge efter EU-kontrolrapporter på http://ec.europa.eu/food/fvo/ir_search_en.cfm [EU-Kommissionens hjemmeside] Stil krav til produktionsforhold for frugt og grønt Som importør af frugt og grønt kan du stille krav til produktionsforholdene for de produkter, du ønsker at indføre. Du kan fx stille krav om, at leverandøren følger retningslinjerne for en hygiejnisk produktion (eller god produktionspraksis). Producenten af frugt og grønt skal have styr på følgende: • at spiselige afgrøder kun bliver vandet med rent vand • at der ikke bruges husdyrgødning i en periode umiddelbart før høst (behandlet/komposteret gødning udgør en mindre smitterisiko end ubehandlet gødning) • at der ikke er husdyrhold i direkte forbindelse med eller i umiddelbar tilknytning til dyrkning af afgrøder som fx salat og krydderurter, der ofte kun bliver skyllet før spisning • at afgrøderne ikke dyrkes på arealer, hvor der er stor risiko for oversvømmelse med forurenet vand • at producenten bekæmper skadedyr effektivt, herunder mus og rotter • at der er faciliteter, der kan sikre medarbejdernes personlige hygiejne – herunder ordentlige toiletforhold og mulighed for at vaske hænder • at udstyr er vedligeholdt og ordentligt rengjort før brug • at emballage og lignende er af tilstrækkelig kvalitet og opbevares hygiejnisk forsvarligt • at opbevaring og transport af produkterne foregår hygiejnisk forsvarligt §§ Find Fødevareforordningen og Mikrobiologiforordningen i oversigten over regler for mikrobiologi og zoonoser. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Mikrobiologi-og-zoonoser.aspx [Find Fødevareforordningen og Mikrobiologiforordningen] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste)
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Aktuelt.aspx?N1=Pressemeddelelse&N2=Nyhed&N3=b7598189-2208-48a0-9782-abf12882f74ek=tilbagetrukne%20f%C3%B8devarer
http://ec.europa.eu/food/fvo/ir_search_en.cfm
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Mikrobiologi-og-zoonoser.aspx
Relateret indhold
Indførsel af vareprøver - fødevarer
Pesticidet ethylenoxid i fødevarer – herunder tilsætningsstoffer og sesamfrø fra Indien
Privat ind- og udførsel af fødevarer
Spørgsmål og svar om Brexit for fødevarevirksomheder
Veterinærkontrolbekendtgørelsen, fødevarer
Godkendte kontrolsteder mv. for ikke-animalske fødevarer og foder under importrestriktion
Ikke-animalske produkter under importrestriktion
Restriktionsbekendtgørelse, fødevarer
Vis alle
Skjul
Ændret 6. september 2021