Gå til navigation
Gå til hovedindhold
×
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Min Side
Om Fødevarestyrelsen
Nyheder
Presse
Job
Publikationer
Emneoversigt
English
Kontakt
Fødevarer
Fødevarer
Fødevarevirksomhed - autorisation og registrering
Startpakke for nye fødevarevirksomheder
Hygiejne og indretning
Egenkontrol og risikoanalyse
Økologi
Bakterier, virus og parasitter i fødevarer
Import og samhandel af fødevarer
Eksport
Mærkning og markedsføring af fødevarer
Kosttilskud
Sund mad
Fødevareberedskab
Fødevarekontaktmaterialer
Planteliste - guide til vilde spiselige planter
E-handel
Desinfektionsprodukter og pattedypningsprodukter
Nye ingredienser
Kend Kemien
Se alt indhold om fødevarer
Dyr
Dyr
Foder
Dyr og Covid-19
Mærkning, flytning og registrering
Dyresundhed - og sygdomme
Dyresundhedsloven
Kæledyr
Rejse med kæledyr
Heste og landbrugsdyr
Eksport
Import
Transport af dyr
Dyrevelfærd
Animalske biprodukter
Råd og udvalg
Gult kort
Lægemidler til dyr
Sundhedsrådgivning
Se alt indhold om dyr
Kontrol
Kontrol
Kontrol af fødevarevirksomheder
Betaling, rettigheder og klage
Egenkontrol
Grundlag for kontrol
Kontrol af besætninger
Kontrolkampagner
Prøveplaner
Kontrolresultater
Smiley
Kontrol af fodervirksomheder
Muslingeovervågning
Lister over autoriserede og registrerede virksomheder
Laboratorieydelser
Grænsekontrol
Kontrol af dyrlæger
Svindel med fødevarer
Kontrol af transport af levende dyr
Se alt indhold om kontrol
Selvbetjening
Selvbetjening
Portaler, databaser og indberetninger
Blanketter
Guides
Lovstof
Vejledninger
Dit erhverv
Søg
Min Side
Det ser ud til, at JavaScript ikke er aktiveret for din browser. Aktivér JavaScript, og prøv igen.
Luk
Dit erhverv - find det du søger
Luk
Detailvirksomhed
Dyrlæge
Engrosvirksomhed
Besætningsejer
Kædevirksomhed
Fodervirksomhed
Økologisk virksomhed
Landbrug og gartneri
Kosttilskudsvirksomhed
Transportør
Konsulentvirksomhed
Fiskere og dambrug
Eksportør
Muslingehøstere
Importør
Hvis du skal ...
Starte virksomhed
Ændre i sortiment
Flytte virksomhed
Lukke virksomhed
Bestille laboratorieanalyse
Kontakte Fødevarestyrelsen
Du er her:
Forside
Print
Læs højt
Del
Sådan markedsfører du børnemad
Når du vil markedsføre børnemad, er der en række regler, du skal være opmærksom på, herunder om sammensætning, mærkning og brug af sundhedsanprisninger.
Sideindhold
Nye regler på vej Børnemad er omfattet af en forordning om fødevarer bestemt til spædbørn og småbørn, fødevarer til særlige medicinske formål og kosterstatninger til vægtkontrol. De mere specifikke regler, som p.t. er reguleret af børnemadsdirektivet, vil i fremtiden blive afløst af regler i en delegeret EU-forordning. Denne er endnu ikke vedtaget, men i øjeblikket arbejder EU-Kommissionen sammen med medlemsstaterne på at lave et udkast. Til brug for arbejdet har Joint Research Centre udarbejdet en https://ec.europa.eu/jrc/en/science-update/feeding-infants-and-young-children [rapport] over nationale kostanbefalinger til spæd- og småbørn samt et overblik over børnemadsprodukter på EU-markedet. Derudover har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet offentliggjort en https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5780 [vurdering] af det passende alderstrin for introduktion af overgangskost. Der er ikke fastlagt en tidshorisont for færdiggørelse af den delegerede forordning. Alle virksomheder skal fortsat overholde direktivet i en årrække. Ikke alle produkter tiltænkt spæd- og småbørn er børnemad Definitionen på børnemad er opdelt i to hovedkategorier, hvor den ene kategori har fire underkategorier. Det er vigtigt at undersøge, hvilken kategori et produkt tilhører. Du finder definitionen i forordningen om fødevarer bestemt til spædbørn og småbørn, fødevarer til særlige medicinske formål og kosterstatninger til vægtkontrol. Hvis jeres produkt ikke passer ind i en af kategorierne, så kan din virksomhed ikke markedsføre produktet som børnemad. Det betyder konkret, at I ikke må angive et alderstrin i mærkningen (fx ”fra 6 måneder”), da det kan vildlede forbrugeren til at tro, at produktet er underlagt reglerne for børnemad. Det faktum, at jeres produkt overholder de sammensætningskriterier og øvrige krav, der findes for børnemad, ændrer ikke på, at produktet skal overholde definitionen, for at kunne blive markedsført med aldersangivelse. Der er bestemte krav til sammensætningen Kravene til sammensætning af børnemadsprodukter findes i bilag 1 og 2 i bekendtgørelse om forarbejdede fødevarer baseret på cerealier og babymad til spædbørn og småbørn. Der er overordnet set to kategorier: • Forarbejdede fødevarer baseret på cerealier, fx grødprodukter • Babymad, fx frugtmos og middagsretter De krav, der gælder til sammensætningen, er forskellige, afhængigt af hvilket produkt der er tale om. Børnemad skal opfylde særlige mærkningskrav Børnemad skal opfylde de almindelige mærkningsbestemmelser. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Hvilke-regler-gaelder-for-maerkning-af-foedevarer.aspx [Hvilke regler gælder for mærkning af fødevarer?] Produkterne skal derudover mærkes med en række supplerende oplysninger: • En angivelse af det alderstrin, fra hvilket produktet kan anvendes under hensynstagen til dets sammensætning, konsistens og andre særlige egenskaber. Dette alderstrin må ikke være under 4 måneder. • Oplysning om tilstedeværelse eller fravær af gluten, hvis det angivne alderstrin for anvendelse af produktet er under 6 måneder. • Energiindholdet udtrykt i kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal) samt numerisk angivelse af indholdet af protein, kulhydrat og fedt. Indholdet angives pr. 100 g eller 100 ml af produktet, således som det markedsføres, og i givet fald pr. specificeret mængde af produktet i tilberedt stand. • En numerisk angivelse af den gennemsnitlige mængde af hvert mineral og vitamin, som angivet i henholdsvis bilag 1 og bilag 2. Indholdet angives pr. 100 g eller 100 ml af produktet, således som det markedsføres, og i givet fald pr. specificeret mængde af produktet i tilberedt stand. • I givet fald en vejledning i korrekt tilberedning og en erklæring om betydningen af at følge denne vejledning. §§ Se siden https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Fodevarer-til-saerlige-grupper%E2%80%93lovstof.aspx [Fødevarer til særlige grupper – lovstof] Vær opmærksom på anprisningsreglerne Brug af anprisninger i markedsføring er frivillig. Hvis din virksomhed ønsker at bruge ernærings- og sundhedsanprisninger, skal I overholde de tilhørende EU–regler. Sundhedsanprisninger på børnemad vil blive opfattet som såkaldte "artikel 14(b)-anprisninger", som er anprisninger, der henviser til børns udvikling og sundhed. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Naar-du-vil-bruge-ernaerings-og-sundhedsanprisninger.aspx [Læs mere i guiden om ernærings- og sundhedsanprisninger] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste)
https://ec.europa.eu/jrc/en/science-update/feeding-infants-and-young-children
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5780
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Hvilke-regler-gaelder-for-maerkning-af-foedevarer.aspx
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/lovstof/Sider/Fodevarer-til-saerlige-grupper%E2%80%93lovstof.aspx
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Sider/Naar-du-vil-bruge-ernaerings-og-sundhedsanprisninger.aspx
Relateret indhold
Information vedrørende mærkning af slagtemetoder
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarer
Glutenfri produkter
Laktosefri produkter
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områder
Markedsføring af fødevarer eller foder som virksomhed via influencere
Oplysning om allergener
Hestekød
Blåbær
Markedsføring af fødevarer og foder som influencer
Danske beskyttede produkter
Mærkning af aroma i ingredienslisten
Beskyttede fødevarebetegnelser
Næringsdeklarationer
Varespecifikationer
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Vildledende mærkning af fødevarer
Fødevarekvalitet
Kvalitetsanprisninger
Ø-mærket
Vejledning om økologiske fødevarer
Mærkning af fødevarekontaktmaterialer
EU’s økologilogo
Særstatus i EU for salmonella i kyllingekød og æg
Kontrol med beskyttede betegnelser
Mærkning af genmodificerede fødevarer
Fødevarer målrettet folk, der træner og dyrker sport
Handelsnormer og varestandarder
Mærkning med økologi
Vis alle
Skjul
Ændret 6. september 2021