Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

God køkkenhygiejne: Frugt og grønt

​Det er vigtigt med en god hygiejne i køkkenet, så du og dine gæster/kunder ikke bliver syge af maden. F.eks. er det vigtigt at skylle frugt og grønt.

 Spis masser af frugt og grønt, men skyl det først!


Det er sundt at spise frugt og grønt, og hvis man husker at skylle grundigt, er risikoen for at blive syg lille. Virus og bakterier findes typisk på overfladen af frugt og grønt. Derfor, er det vigtigt at skylle alt frugt og grønt, inden du spiser eller serverer det. Du bør også koge frosne bær, babymajs og sukkerærter inden spisning.

Vær særligt opmærksom, når du er ude at rejse.
Læs Fødevarestyrelsens guide til at undgå dårlig mave på rejsen


 Sådan skyller du salat og krydderurter


  • ​Fjern beskidte og beskadigede blade

  • Skil salat fra stokken

  • Klip krydderurter fra stilken

  • Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand

  • Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge


Se filmen om, hvordan du skyller

Se filmen om, hvorfor du skal skylle din salat​


 Giv babymajs og sukkerærter et opkog


Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.

Fødevarestyrelsen har tidligere set mange forbrugere, der blev syge af eksotiske grøntsager, f.eks. babymajs og sukkerærter. Disse produkter bliver ofte varmebehandlede i oprindelseslandene, men når vi i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå som snacks eller i en salat, kan det give problemer.​

Disse produkter kan tåle et kort opkog, uden, at de ændrer væsentlig karakter. Specielt babymajs har en struktur, hvor det er svært at skylle al forurening af. Et kort opkog giver en ekstra sikkerhed.


 Kog frosne bær i et minut


Kog frosne bær i et minut, før de bruges i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering, fx i smoothies.

Frosne bær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus.

Læs mere om frosne bær


 Særligt for fødevarevirksomheder


Som fødevarevirksomhed skal du overholde reglerne for god køkkenhygiejne.

Læs reglerne i den digitale hygiejnevejledning

Læs mere for frugt- og grøntvirksomheder

Læs mere om kontrol af frugt og grønt


​​​

Ændret 22. juli 2022