Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Før du eksporterer svin direkte fra din besætning

Før du kan eksportere svin direkte fra din besætning, skal din besætning forberedes til det.

Du kan læse mere om selve eksporten i guiden "Når du skal eksportere svin direkte fra din besætning".

​​​​ Kontakt Fødevarestyrelsen


Hvis du ønsker at eksportere svin direkte fra din besætning, skal du kontakte Fødevarestyrelsen.

Skriv til os her


 Vi beder dig udfylde skema og oversigtskort


Når vi har fået din henvendelse, bliver du kontaktet af din lokale veterinærenhed pr. brev.

Sammen med brevet modtager du et skema og et oversigtkort over nogle bestemte punkter på din besætning, som har betydning for eksporten. Dem kan du læse mere om længere nede på denne side.

Vi vil bede dig om at udfylde skemaet og oversigt​skorte​t og sende det retur.


 Fødevarestyrelsen kommer på besøg og gennemgår opmærksomhedspunkter


Når du har udfyldt og indsendt materialet, kommer vi ud til dig til et indledende møde, hvor vi gennemgår de bestemte punkter og andre relevante emner med dig.


Når du skal i gang med at eksportere

Når du skal i gang med at eksportere, kan du læse om hvordan det foregår i denne guide:

”Når du skal eksportere svin direkte fra din besætning”


 Læs om de forskellige opmærksomhedspunkter:


Parkeringsplads til embedsdyrlægen

Dyrlægen skal kunne parkere et hensigtsmæssigt sted og kunne gå fra bilen til dyrlægerummet på et rent underlag.

Vi skal kunne komme rene til din kollega, som også skal eksportere, efter vi har været hos dig. Det kan vi kun, hvis pladsen er veldrænet og uden smitstoffer fra f.eks. gødning eller døde dyr.

I forbindelse med parkeringsområdet vil en omklædningsflade til dyrlægen være hensigtsmæssig. Her kan vi påføres os overtrækstøj mv. Denne omklædningsflade kan vi evt. dele med chaufføren.


Dyrlægerum ved læsserampen

Vi kommer ofte fra eksporttilsyn af dyr på andre besætninger eller samlestald. Derfor skal der være direkte adgang til rummet, hvorfra vi skal syne dyr. Vi foretrækker, at vi ikke skal gå igennem besætningsområder eller skal krydse rampen.

Vi skal kunne undersøge dyrene, så der skal der være mulighed for at tage dyr fra på rampen til nærmere undersøgelse. Der skal være direkte adgang fra dyrlægens rum til der, hvor dyret til undersøgelse står. Hvis adgangen til dyrene er besværlig, tager det alt for lang tid at undersøge dyrene, og det forlænger synstiden.

Certifikaterne, som følger dyrene, er rigtig vigtige. Derfor skal rummet, vi skriver dem i være rent, tørt, oplyst, opvarmet og med læ.

Trapper og underlag skal være skridsikre, så vi kan passe godt på både jeres og vores medarbejdere.


Læsserampen

Læsserampen skal være tilstrækkeligt oplyst til, at vi kan se dyrene og vurdere transportegnethed, samt aflæse deres øremærker.

Reglerne siger, at der maksimalt må være 34,6 % stigning (34,6 cm´s stigning på en meter). Hvis der er en stigning over 17,4 % skal der være ekstra skridsik​ring (f.eks.​ i form af lister).


Skriveplads

Der skal være ren og tør skriveplads til rådighed.

Hvis du vil spare penge ved, at vi skriver certifikaterne ud hos dig, skal der være strømforsyning, stabil internetadgang, printer og computer.

I det tilfælde, hvor du ønsker, at vi skal lave TRACES på stedet, skal vi have større skrivebordsplads.

Herudover anbefaler vi, at du sørger for, at computer og printer er tændt og tilsluttet, og at internettet fungerer og er stabilt til, at vi kan arbejde online. I det tilfælde, hvor vi selv skal gøre det, vil det blive gjort i den tid, du betaler for.


Håndvask

Vi skal kunne vaske vores hænder grundigt. Derfor beder vi om, at der er mulighed for at få tempereret vand, sæbe, papirhåndklæder og håndsprit. Det skal gerne stilles til rådighed, når vi ankommer. Det sikrer en god smittebeskyttelse for jer og os.


Støvlevask

Vi skal kunne vaske vores støvler med rent tempereret vand, ren spand og børste. Det skal placeres ved omklædningsfladen, så dyrlægen kan komme ren tilbage til sin bil. Det sikrer en god smittebeskyttelse for jer og os.


Toilet

Vi skal kunne benytte et rent toilet med mulighed for håndvask, når vi er hos jer. Det behøver ikke være lige ved siden af læsserampen, men dog i nærheden.


Smart at have i nærheden

Vi ved, at man kan få brug for aflivningsudstyr, mærkespray, ekstra øremærker og øremærketang under læsningen. Hvis I skal løbe efter det under læsningen, bruger I ekstra tid og penge.


Rene støvler og overtrækstøj

Du kan vælge om dyrlægen skal benytte dine egne støvler og overtrækstøj eller vores medbragte støvler og overtrækstøj. Det kræver dog at der er støvler til rådighed i passende størrelser og at både støvler og tøj er rent og tørt. Fødevarestyrelsens medbragte udstyr er selvfølgelig rent for at minimere risikoen for at medbringe smitte.​​Ændret 7. december 2022