Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Vær opmærksom på cadmium i solsikkefrø, hørfrø, skaldyr, chokolade og kakao

​Cadmium er et tungmetal, som findes overalt i jorden. Cadmium ophobes i lever og nyrer og er farligt at indtage i store mængder.

Begræns dit indtag af solsikkekerner og hørfrø Solsikkekerner og hørfrø har et højt indhold af cadmium. Solsikkekerner og hørfrø: • bør ikke spises i større mængder • bør ikke bruges til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere • kan bruges i begrænset omfang i bl.a. brød • kan anvendes som andre planteolier, da cadmium bliver i presseresten Græskarkerner har et lavt indhold af cadmium, men kan have et højt indhold af svampegiftstoffer og tjærestoffer (PAH'er). Det tilrådes derfor ikke at udskifte store mængder hørfrø og solsikkefrø med græskarkerner. Rens pil-selv rejer grundigt Rejers indvolde kan have høje koncentrationer af cadmium. Derfor skal pil-selv rejer renses grundigt og indvoldene fjernes. Brunt krabbekød har højt indhold af cadmium Indtaget af cadmium kan derfor mindskes ved kun at spise det lyse krabbekød. Hvor får vi cadmium fra – og hvor meget cadmium må vi få fra kosten? Da cadmium findes i alle basisfødevarer er det vigtigt at justere indtaget af fx hørfrø, som har et meget højt indhold. Tilsvarende kan fødevarer som muslinger, rejer og mørk chokolade bidrage væsentligt ved højt indtag. Fra hvilke fødevarer får vi cadmium? Se fra hvilke fødevarer vi får cadmium i http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Materiale%20til%20guides/Cadmium_søjlediagram.pdf [dette søjlediagram]. Tænk over hvor meget chokolade og kakao du spiser/drikker Indholdet af cadmium i kakao og chokolade stammer fra kakaobønnerne, som optages fra jorden. Der er geografiske forskelle mellem indholdet af cadmium, men der er også forskelle på anvendelsen af kakaoen. Fin chokolade med specifik oprindelse og som markedsføres som ”fine chocolate” eller ”chocolate of special origin” fx med et kakaoindhold på 50-70 % er typisk meget eksklusive produkter med et højt indhold af cadmium. De markedsføres ofte med, at kakaobønnen kommer fra et bestemt område og ikke er et blandingsprodukt. Meget chokolade produceres typisk af en blanding af kakaomasse og kakaosmør samt sukker. I mørk chokolade er kakaoindholdet typisk på 60-70 %. Mælkechokolade indeholder desuden mælk/fløde og har normalt et lavere kakaoindhold på under 30 %. Det lavere kakaoindhold betyder, at cadmiumindholdet også er lavere. Hvis man køber en plade mørk chokolade på 100 gram vil den typisk indeholde 0,02 mg cadmium (20 mikrogram). Det svarer nogenlunde til den mængde cadmium en voksen kan tåle at få dagligt. Da basisfødevarer som fx brød og grøntsager bidrager med halvdelen af det tolerable indtag i en gennemsnitskost, vil man altså få for meget cadmium, hvis man spiser 100 gram 70 % chokolade om dagen. Det vigtigste kostråd er, at man skal spise varieret. Der er plads til lidt af de søde sager en gang imellem. Hvis du får mange tomme kalorier i form af sukker fra det, du spiser og drikker, optager det pladsen for den sunde mad. Det kan gøre det svært at få de vitaminer og mineraler, du har brug for. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Materiale%20til%20guides/Cadmium.pdf [Tabellen her viser eksempler på kilder til cadmium og bidrag til eksponeringen ud fra typiske portionsstørrelser] Nye grænseværdier for cadmium i chokolade på vej Der er vedtaget EU grænseværdier for cadmium i kakao og chokolade. De træder i kraft 1. januar 2019. Den lange overgangsperiode inden grænseværdierne træder i kraft betyder, at de kakaoproducerende lande har mulighed for at tilpasse dyrkningen af kakaobønnerne og måske reducere indholdet af cadmium i bønnerne. Grænseværdierne er 0,1 mg/kg for mælkechokolade med under 30 % kakaotørstof. 0,3 mg/kg for chokolade med mellem 30 og 50 % kakaotørstof og 0,8 mg/kg for chokolade med mere end 50 % kakaotørstof. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Materiale%20til%20guides/Cadmium_søjlediagram.pdf http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/Kemi%20og%20foedevarekvalitet/Materiale%20til%20guides/Cadmium.pdf
Loading...

 

 

Ændret 12. september 2018