Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Vær opmærksom, når du plukker vilde planter og svampe

​I naturen finder du mange spiselige svampe og planter. Nogle har giftige dobbeltgængere – spis derfor kun de vilde planter og svampe, du kender 100%.

​​​​​

Hvilke fødevarer skal jeg være opmærksom på? Spis kun planter, du kender 100% Ramsløg er ikke giftige, men kan forveksles med de giftige planter høsttidløs og liljekonval. Du skal være varsom, hvis du høster ramsløg, da de tre planter kan gro side om side. Blade fra ramsløg kan kendes på deres kraftige hvidløgsagtige lugt. De indsamles fra naturen og kan uden problemer spises som fx krydderurt, som salat eller varmetilberedt som grøntsag. Ramsløg kan findes i skoven men også i parker og på kirkegårde. Her er risikoen for, at den gror sammen med fx høsttidløs større end i naturen. Høsttidløs er ikke en naturlig del af den danske flora, men dyrkes som prydplante i haver og kan i sjældne tilfælde dukke op i naturen. Liljekonval dyrkes både som prydplante og gror vildt i Danmark. Hverken høsttidløs eller liljekonval har den kraftige hvidløgsduft, som kendetegner ramsløget. Men begge er giftige og er ikke egnet til fødevarer. http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/ [Læs folderen "Ka' de spises?"] http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/06kontor/Gode%20r%C3%A5d/R%C3%A5d%20om%20ramsl%C3%B8g.pdf [Se foto af de tre planter] Spis kun vilde svampe, du kender 100% Det er langt fra alle vilde svampe, der kan spises. Du skal være særligt forsigtig med nogle af de spiselige svampe, der har farlige, giftige dobbeltgængere. Brug en god nyere svampebog og tag en svampekender med i skoven. http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/ [Læs folderen Ka' de spises?] Spis kun planter, du kender 100% Enkelte kogebøger og avisartikler foreslår, at du anvender bregneskud i madlavningen. Der findes dog mange forskellige arter af bregner, og enkelte af dem kan give sundhedsmæssige problemer. Da det er vanskeligt at identificere bregnearter ud fra deres skud alene, anbefaler Fødevarestyrelsen derfor, at du ikke indsamler bregner til spisebrug. 5 vigtige råd til svampeplukkeren • Spis kun svampe, du kender 100 % • Spis kun anerkendte spisesvampe • Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks • Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre omfang • Spis ikke rå, vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/Sider/svampe.aspx [Læs på Giftlinjen , hvad du skal gøre hvis du eller dit barn har spist en giftig svamp] https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/Sider/de-5-giftigste-svampe.aspx [Se Giftlinjens liste over de 5 giftigste svampe] http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/ [Læs Fødevarestyrelsens pjece om de hyppigste forvekslinger mellem spiselige og giftige svampe] Ramsløg Vilde svampe Bregner (næste) http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/ http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/06kontor/Gode%20r%C3%A5d/R%C3%A5d%20om%20ramsl%C3%B8g.pdf http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/ https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/Sider/svampe.aspx https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/planter-og-svampe/Sider/de-5-giftigste-svampe.aspx http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/vis/publication/ka-de-spises/
Loading...
Ændret 12. september 2018