Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan undgår du uorganisk arsen fra tang

​Vores viden om sundhedsskadelige indholdsstoffer i tang er mangelfuld. Nedenstående råd mindsker risici ved selv at plukke og spise tang fra havet. Som for svampe og vilde planter gælder det, at du skal være 100 % sikker på, hvad du plukker.

Undlad at spise hijiki-tang Undersøgelser har vist høje indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen i prøver af netop denne type tang. Hijiki er en type af tang, som primært høstes i havene omkring Japan og Korea. Tangen er let at kende fra andre typer af tang ved, at den er sort og findes i trævlede strimler. Hijiki anvendes hovedsageligt i det traditionelle japanske køkken, typisk som en forret, men ikke i sushi. Hijiki sælges også til anvendelse i supper, salater og i grønsagsretter. Hvis du ved enkelte lejligheder har spist hijiki-tang, er det usandsynligt at risikoen for at få kræft er øget betydeligt på grund af dette indtag. Man du bør dog ikke spise hijiki-tang fremover. Nori-tang, der ofte bruges til sushi, har ikke et højt indhold af uorganisk arsen Hvis du selv plukker tang • Spis kun de arter af tang, som har en lang historisk anvendelse som fødevare i Nordeuropa, fx arter som blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea). • Søl (Palmaria palmata) kan have et højt indhold af nervegiften kainsyre. Butblæret sargassotang (Sargassum muticum) kan indeholde varierende mængder af uorganisk arsen. • Hvis du er i tvivl om, hvilken art den tang, du har fundet, er, så undlad at spise den. • Tang skal rengøres omhyggeligt inden brug. Ved indsamlingen skylles tangen i havvandet, og alle synlige organismer, der evt. sidder på tangen, fjernes. Tangen vaskes grundigt i postevand, men først lige inden brug, da ferskvand nedsætter tangens holdbarhed. • Pluk kun tang, der er helt frisk. Tangen skal høstes i vandet og aldrig samles fra stranden. • Spis kun tang, der har vokset i klart og rent vand. Undgå at samle tang ved havne og byer samt ved å- eller spildevandsudløb. • Mennesker, der lider af visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen, gravide, mindre børn og mødre, der ammer deres børn, bør pga. indhold af jod i tang være påpasselige med at spise tang. • Hvis du ønsker at spise meget tang, skal du holde dig til de arter, der er undersøgt – eksempelvis nori-tang. Husk det generelle kostråd om at spise varieret. Ved at spise varieret får du en alsidig ernæring og mindsker risikoen for at få et stort indtag af forureninger. Tang er fint at spise en gang imellem, men du skal være forsigtig med at spise tang hver dag, specielt, hvis du altid spiser den samme art af tang. (næste) (næste)
Loading...

 

 

Planteliste - guide til vilde spiselige planterPlanteliste - guide til vilde spiselige planterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/plantelistehttps://admin.foedevarestyrelsen.dk/PublishingImages/logo.png023173aspx0htmlEmneside
Tang som fødevareTang som fødevarehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tang-som-foedevare.aspx040472aspx0htmlEmneside
Toksiske stoffer i spisesvampeToksiske stoffer i spisesvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Toksiske-stoffer-i-spisesvampe.aspx040478aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx039984aspx0htmlEmneside
Jod i fødevarerJod i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Jod-i-fødevarer.aspx040228aspx0htmlEmneside
Arsen i fødevarerArsen i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Arsen-i-fødevarer.aspx039958aspx0htmlEmneside
Naturlige giftstofferNaturlige giftstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-giftstoffer.aspx040322aspx0htmlEmneside

Ændret 12. september 2018