Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Sådan afkoder du, hvad der ligger bag E-numre

​Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af meget forskellige stoffer med hver sin egenskab. Nogle tilsætningsstoffer kan fx give ketchup evnen til at holde længere, give vingummier en bestemt farve eller smag eller gøre suppe mere tyktflydende.

Kig ingredienslisten igennem Alle tilsætningsstoffer har sit eget E-nummer. E’et betyder, at reglerne for brugen af stofferne er fælles i hele EU. Tallet fortæller, hvilken kategori tilsætningsstoffet tilhører. Det skal fremgå af ingredienslisten på en fødevare, hvilke tilsætningsstoffer den indeholder, fx "Konserveringsstof: E 210" eller "Konserveringsstof: Benzoesyre". På den måde kan du undgå at spise mad tilsat et bestemt tilsætningsstof. Se mere på disse sider: • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx [E 100-199 Farvestoffer] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx [E 200-299 Konserveringsstoffer] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx [E 300-399 Antioxidanter] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx [E 400-499 Konsistensmidler] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx [E 620-640 Smagsforstærkere] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx [E 950-967 Sødestoffer] • http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx [E 500- ... Øvrige stoffer] Vælg økologisk, hvis du vil skære ned på tilsætningsstoffer Ca. 40 tilsætningsstoffer er tilladt i økologiske fødevarer. Til sammenligning må der anvendes ca. 350 stoffer med E-numre i konventionelle fødevarer. Vælg friske råvarer i stedet for præfabrikeret mad Lav mere mad fra grunden og af friske råvarer – og fravælg langtidsholdbar præfabrikeret mad, hvis du vil skære ned på tilsætningsstofferne. Vejledninger https://www.sst.dk/da/udgivelser/2004/overfoelsomhed-og-tilsaetningsstoffer-i-mad [Pjece: Overfølsomhed og tilsætninger i mad (2004)] Bemærk, at Positivlisten, som fremgår af pjecen, pr. 1. juni 2013 er blevet erstattet af EU-listen. https://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/?sector=FAD&auth=SANCAS [Gå til EU-listen] (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx https://www.sst.dk/da/udgivelser/2004/overfoelsomhed-og-tilsaetningsstoffer-i-mad https://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/?sector=FAD&auth=SANCAS
Loading...

 

 

Ændret 12. september 2018