Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Kend dit sødestof

​Sødestoffer bruges som erstatning for sukker, blandt andet for at reducere kalorieindholdet i fødevarer. Anvendelse af sødestoffer i fødevarer er reguleret i EU. Kun risikovurderede og godkendte sødestoffer må bruges, og kun i visse fødevarer i bestemte mængder. Så alle sødemidler er uskadelige i de mængder og de fødevarer, der står på EU-listen over tilladte tilsætningsstoffer.

​​

Kun godkendte sødestoffer må bruges i visse fødevarer De sødestoffer, som anvendes i visse fødevarer, er blevet vurderet af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA. EFSA fastsætter en såkaldt ADI-værdi, der står for Acceptabelt Dagligt Indtag. Det er den mængde af et stof, man kan spise hver dag hele livet uden sundhedsmæssige risici. Hvis EFSA finder, at et tilsætningsstof er acceptabelt at indtage i de anmodede mængder og i forhold til bidraget fra andre fødevarer, kan EU-Kommissionen godkende stoffet, hvis der er en god begrundelse for at anvende stoffet, og det ikke giver anledning til vildledning af forbrugerne. Sødestoffer forbindes ikke med allergi Hvis du har tendens til allergi, er der ingen risiko ved at indtage sødestoffer, da der ikke er fundet forbindelse mellem sødestoffer og overfølsomhed. Kig ingredienslisten igennem Du kan som forbruger orientere dig på madens indpakning, hvis du vil se, om der er tilsat sødestof, og i givet fald hvilket. Alle sødestoffer, der er anvendt i en fødevare, skal nemlig mærkes i ingredienslisten med tilsætningsstofkategori (sødestof) og E-nummer eller navn (fx E 951 eller aspartam). Derudover skal der stå ”tilsat sødestof” eller "tilsat sødestof og sukker”. http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx [Se eksempler på sødestoffer] Vær opmærksom på stærkt sødende stoffer Stærkt sødende stoffer søder meget mere end sukker, og det er derfor kun nødvendigt at tilsætte små mængder til maden. Dette giver typisk maden et indhold på få kalorier, men det afhænger af, hvad sukkerfylden i produktet er erstattet med. Eksempler på stærkt sødende stoffer er aspartam og steviolglycosider. Svagt sødende stoffer søder omtrent det samme som sukker Svagt sødende stoffer går under den samlede betegnelse polyoler. Stofferne søder omtrent det samme som sukker og har derved den fordel, at de ikke kun erstatter sukkerets søde smag, men også sukkerets fylde. Polyoler må anvendes i fx sukkerfrit eller energireduceret slik, desserter, kager, marmelade, saucer og produkter til særlig ernæring. Polyoler må også anvendes som smagsforstærker i en lang række fødevarer i en mængde, der ikke giver en sødende effekt. Sødestoffer i madlavning Nogle sødestoffer kan købes i butikkerne og anvendes til madlavning derhjemme. Det er dog ikke alle sødestoffer, der er lige velegnede. Aspartam nedbrydes ved opvarmning og kan derfor ikke anvendes i mad, der skal bages eller koges. Steviolglycosider kan anvendes i kager og andet mad, der opvarmes. Man skal være opmærksom på, at man derved nemt kan overstige den mængde, som eksperterne vurderer, er forsvarlig at spise. Sødestoffer kan købes som sødetabletter til kaffe og the Det skal fremgå af ingredienslisten, hvilke sødestoffer der er i tabletterne. Hvis du helt vil undgå sødestoffer Hvis vil undgå kunstige sødestoffer, kan du vælge økologiske fødevarer, da de ikke må tilsættes sødestoffer. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx
Loading...

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx040473aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx040321aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx039931aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx040456aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx040434aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx039951aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx039959aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx040078aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx040409aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx039964aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx040074aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx040369aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx040238aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx040247aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx040248aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx040477aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx040326aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx039957aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx040294aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx040380aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx040441aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx040132aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx040308aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx040058aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx040363aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx040075aspx0htmlEmneside

Ændret 12. september 2018