Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Kanel, lakrids og stevia – naturens egne giftstoffer

Der findes naturlige giftstoffer i kanel, lakrids og stevia blade. Vær derfor opmærksom på de mængder, du spiser af fødevarer med et højt indhold af naturlige giftstoffer

Undgå for meget kanel, eller brug ægte kanel til daglig Kanel indeholder kumarin, der er et naturligt aromastof, men samtidig et giftstof, der er skadeligt for leveren. Der skelnes primært mellem to typer kanel, hhv. kassiakanel og ægte kanel. Kumarinindholdet i kassiakanel er langt højere end i ægte kanel (også kaldet Ceylon-kanel), der kun indeholder meget lidt kumarin. Derfor bør du være opmærksom på, hvilken kanel du anvender, og hvor meget kanel du spiser. Et stort forbrug af kanel kan fx forekomme ved et stort dagligt indtag af kanelholdig te, kosttilskud eller grød med kanelsukker. Fx skal en 13-årig kun drikke 1,5 dl kanelbaseret te, før TDI (Tolerable Daglige Indtag) overstiges. Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og benyttes industrielt til fremstilling af bl.a. bagværk, desserter og morgenmadsprodukter. For disse produkter er der fastsat grænseværdier for indholdet af kumarin. http://www.kemifokus.dk/wp-content/uploads/sites/7/DAK5-2012-s12-13.pdf [Læs mere om de to kaneltyper og se, hvordan du kan skelne] Spis max 50 gram lakrids om dagen (max 25 gram for børn) Aromastoffet ammoniumklorid – også kendt som salmiak – må anvendes i bestemte fødevarer i bestemte mængder. I slik må det anvendes uden mængdebegrænsning. Ammoniumklorid i store mængder kan virke afkalkende på knoglerne, og børns indtag bør derfor begrænses. Tidligere var der et krav om mærkning af lakridsprodukter indeholdende mere end 5 % ammoniumklorid med ”Voksenlakrids – ikke børnelakrids”. Denne mærkning er nu ophævet. Der er ikke nogen akut risiko, hvis børn spiser et par salmiak- eller saltlakridser, men Fødevarestyrelsen fraråder dog fortsat, at børn regelmæssigt spiser salmiak- og saltlakrids. Aromastoffet glycyrrhizinsyre er udvundet af lakridsplanten Glycyrrhiza glabra. Stoffet findes derfor naturligt i lakrids, men må også anvendes i bestemte fødevarer i begrænsede mængder. Glycyrrhizinsyre kan give anledning til forhøjet blodtryk og væskeansamlinger. Voksne - særligt gravide - bør derfor ikke spise mere end 50 gram lakridsslik pr. dag og børn ikke mere end 25 gram lakridsslik pr. dag. Et dagligt forbrug af engelsk lakrids (100% ren lakrids), bør kun være i meget små mængder (op til 2 gram pr. dag). Hvis du spiser andre lakridsholdige fødevarer, bør du spise endnu mindre lakridsslik. Personer med for højt blodtryk bør være særligt påpasselige med at spise lakrids. Vær opmærksom på at også andre fødevarer kan indeholde lakrids, så som teer, is, chokolade, bolcher, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids. Slik og drikkevarer med høje indhold af glycyrrhizinsyre skal mærkes med en særlig advarselsmærkning. Brug ikke steviaplanten som en del af din almindelige kost Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at selve planten eller tørrede steviablade kan spises uden fare for sundheden. Derfor har EU-Kommissionen udstedt et forbud mod anvendelse af planten som fødevare. Steviaplanten kan købes på planteskoler, men må ikke sælges eller markedsføres som spiselig. Fødevarestyrelsen fraråder derfor forbrugerne at bruge denne plante i mad eller drikkevarer. Forbudet gælder ikke for stoffet steviolglycosid (E 960), som udvindes af steviaplanten. Sødestoffet E 960 er udvundet fra steviaplanten og godkendt til fødevarer Sødestoffet steviolglycosid er udvundet fra planten stevia, og er godkendt til fødevarer. Sødestoffet er et tilsætningsstof og har fået E-nummeret E 960. E 960 er risikovurderet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), og EU-Kommissionen har derefter fastsat regler for, i hvilke særlige fødevarer og hvor meget E 960 der må anvendes. Reglerne sikrer, at forbrugerne ikke får for meget E 960 fra de fødevarer, de køber. (næste) (næste) (næste) http://www.kemifokus.dk/wp-content/uploads/sites/7/DAK5-2012-s12-13.pdf
Loading...
Ændret 12. september 2018