Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hvilken emballage må bruges til hvilke fødevarer?

Det er vigtigt at vælge de rigtige typer emballage til opbevaring af fødevarer. Følg rådene i guiden for at reducere afsmitning af skadelige stoffer til maden.

Se efter mærkningen – fx glas- og gaffelsymbolet Plastposer, køkkenredskaber, skåle, fade og andre genstande skal være mærket med, at det er egnet til kontakt med fødevarer, fx med glas- og gaffelsymbolet. Dette gælder dog ikke, hvis det er oplagt, at genstanden er beregnet til fødevarer, fx et vinglas eller en kaffekop, eller hvis der er en brugsanvisning, der fortæller, at emballagen er beregnet til fødevarer. Hvis der er en brugsanvisning, skal den følges for at sikre, at afsmitningen ikke overskrider grænseværdien. Læg fx mærke til, om produktet må komme i mikroovnen. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/50_logo_maerker_deklarationer/Glas-%20og%20gaffelsymbol.jpg [Glas- og gaffelsymbolet] Anvend kun emballage til indpakning og opbevaring, der er egnet til formålet De kemiske stoffer i emballage og køkkengrej kan afgives til fødevaren, fx primære aromatiske aminer fra nylon, bly fra krystalglas eller stoffer fra lim og trykfarver. Afsmitningen afhænger af temperatur, tid og type af fødevare. Hvis der er begrænsninger i forhold til, hvad en emballage kan bruges til, skal det stå på indpakningen og/eller emballagen. Brug ikke aluminiumsfolier til sure fødevarer Sure fødevarer, som fx syltede rødbeder, kan opløse aluminium. Derfor bør du ikke lade frugtgrød stå i aluminiumsgryden eller pakke syltede agurker ind i aluminiumsfolie. Sure fødevarer opbevares bedst i glas (ikke krystalglas), porcelæn eller plastskåle dækket med fx plastfilm. Følg altid brugsanvisningen på emballagen Brug fx • alle typer film til frugt, grøntsager og brød – men kun nogle typer til ost og kød • en frysepose, hvis du skal fryse ting Glasbeholdere kan bruges til alt – men pas på med varmen Ved høj varme kan glas revne. Tænk over, hvilke materialer du bruger i mikrobølgeovnen Brug: • kun mikrobølgeovnsfilm, der er beregnet til formålet • kun plastbeholdere, når brugsanvisning tillader det • ikke melaminskåle • almindelig porcelæn og glas – kan normalt sagtens bruges • kun aluminiumsfolie og metalgenstande, hvis ovnen er egnet til det Brug ikke affaldsposer til opbevaring af fødevarer Affaldsposer kan være lavet af materialer, som ikke er vurderet i forhold til anvendelse til fødevarer. De kan fx være fremstillet af genbrugsplast og kan afgive skadelige stoffer til fødevarer. Genbrug emballage med omtanke Du kan ikke se på en fødevares emballage, om den er egnet til andet, end den fødevare den er brugt til. Emballagen er i nogle tilfælde kun vurderet i forhold til den fødevare, den er bestemt til. Forkert anvendelse af emballage kan føre til, at der sker afsmitning af uønsket kemi til maden. Fødevarestyrelsen råder til, at du som udgangspunkt kun genbruger emballagen til fødevarer, der ikke adskiller sig fra det oprindelige indhold med hensyn til fx temperatur. For eksempel kan beholdere til is efter grundig rengøring bruges til indpakning af fødevarer, der skal fryses eller på køl. Men Fødevarestyrelsen fraråder, at de anvendes til opvarmning af middagsrester eller indpakning af varme fødevarer. Køkkenruller af genbrugspapir og avispapir er ikke altid egnet til kontakt med fødevarer Genbrugspapir og avispapir bør som hovedregel ikke bruges i kontakt med fede fødevarer. Anvend papir, hvor der står, at det kan bruges til fødevarer. Hvis du vil bruge køkkenrulle til fx opsugning af fedt fra bacon eller til at tørre kød af med, er det vigtigt at bruge køkkenruller, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer. Se efter glas og gaffelsymbolet eller anden angivelse af, at køkkenrullen er egnet til kontakt med fødevarer. Svanemærket køkkenrulle er som udgangspunkt egnet til kontakt med fødevarer. Avispapir bør ikke bruges til tørring af svampe, "fish and chips" eller fx fisk i "jordbål" med vådt avispapir. Opbevar ikke fødevarer i åbne dåser (af hvidblik) – det kan afgive metalsmag Når dåsen åbnes, brydes lakken, og der kan komme kontakt mellem maden og de metaller, som er i dåsen, fx tin. Når der kommer ilt til en konservesdåse af tin, kan tin fra dåsen oxidere/ilte og afgives fra dåsen til fødevaren i dåsen. Indholdet af tin i dåsemaden stiger derfor hurtigt, når dåsen er åbnet. Tinafsmitning til mad er ikke nødvendigvis et sundhedsmæssigt problem, men det kan give afsmag. Rester skal derfor tages ud af dåsen og opbevares i en anden beholder. Behandling af træskåle, skærebrætter og andre trægenstande • Den olie, der bruges til overfladebehandling af træskåle mv., kan afgives til maden. • Brug en almindelig madolie, og undgå andre olier, der ikke er beregnet til kontakt med mad. • Trykimprægneret træ er ikke beregnet til at komme i kontakt med madvarer – heller ikke som skærebræt. Det kan indeholde stoffer som fx arsen, der er meget giftigt. Opbevar ikke portvin i krystalkarafler Krystalglas indeholder op til 24% bly, og hvis du opbevarer sure fødevarer/drikkevarer med lavt pH i krystalglas, vil der vandre bly fra glasset ud i drikkevaren. Jo surere drikkevaren er, jo mere bly kan der afgives til den drikkevare, der opbevares på karaflen. En tilsvarende proces foregår, når du drikker af krystalglas, men her er tiden normalt for kort til, at glasset når at afgive bly af betydning. Vær forsigtig med kunsthåndværk fra ferierejsen, arvegods og loppefund Glasuren på keramik kan indeholde tungmetaller som bly og cadmium, som kan afgives til fødevarerne. Hvis produkterne er mærket med glas- og gaffelsymbolet, bør der ikke være problemer, men ellers bør genstandene ikke anvendes til fødevarekontakt. Reglerne for afsmitning af bly er strammet over årene. Hvis genstandene er meget gamle, overholder de måske ikke de nyeste krav. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/50_logo_maerker_deklarationer/Glas-%20og%20gaffelsymbol.jpg [Glas- og gaffelsymbolet] (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/50_logo_maerker_deklarationer/Glas-%20og%20gaffelsymbol.jpg http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/50_logo_maerker_deklarationer/Glas-%20og%20gaffelsymbol.jpg
Loading...

 

 

Ændret 12. september 2018