Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Ginseng, hellig basilikum, lupinfrø – naturens egne giftstoffer

Der findes naturlige giftstoffer i visse krydderurter, rødder og frø. Vær derfor opmærksom på de mængder, du spiser af disse fødevarer, særligt når du er gravid eller har småbørn.

Børn, gravide og ammende bør undgå fødevarer med ginseng Børn, gravide og ammende kvinder bør helt undgå indtag af ginsengrod, fordi sikkerheden ikke er kendt for disse befolkningsgrupper. Desuden frarådes indtag af roden til personer med kroniske lidelser som fx diabetes. Det frarådes også til personer i behandling med forskellige lægemidler mod hjerte-kar-sygdomme (fx blodfortyndende lægemidler eller digoxin) pga. mulige vekselvirkninger med den indtagne medicin. Gravide og kvinder, der gerne vil være gravide, bør undgå at indtage større mængder hellig basilikum i længere perioder Bladene fra planten har vist sig at kunne påvirke hormonsystemet og reproduktionen hos både kvinder og mænd. Hellig basilikum eller Tulsi (Ocimum tenuiflorum L.) er en krydderurt/te, der især anvendes i orientalske retter eller som urtete. Der er ikke noget, der tyder på, at indtag af hellig basilikum i mindre omfang, fx i madlavningen, er forbundet med risiko for bivirkninger. Udblød og kog lupinfrø før anvendelse Der findes mange forskellige lupinarter, som alle indeholder lupin-alkaloider (quinolizidin-alkaloider), som er bittertsmagende og giftige. I Europa spiser man kun frø fra tre arter: hvid lupin (Lupinus albus L.), smalbladet lupin (Lupinus angustifolius L.) og gul lupin (Lupinus luteus L.). I Sydeuropa har man haft tradition for at spise frø fra hvid og gul lupin som snack i en saltlage. Den type snack kan købes, eller man har fremstillet dem hjemme. Frøene har traditionelt indeholdt store koncentrationer af lupin-alkaloider og har først været spiselige efter en tilberedningsproces med kogning, udblødning i flere hold vand i dagevis og bortsmidning af udblødningsvandet. På den måde har man fjernet det meste af alkaloiderne. I de senere år er der kommet frø fra smalbladet og hvid lupin med lavt indhold af alkaloider (≤200 mg/kg) på markedet. Disse frø males til mel og er fx anvendt i brød. Mel fremstillet af frø fra hvid, smalbladet og gul lupin med lavt indhold af alkaloider er uskadeligt. Sort peber, salvie, muskatnød og ingefær er dejlige krydderier – men spis dem med måde En række krydderier indeholder naturlige stoffer, som kan være sundhedsskadelige, hvis du spiser dem i store mængder. For nogle krydderier er det netop disse stoffer, som er med til at give den dejlige krydrede smag. Hvis du spiser krydderier i store mængder, kan det have følgende skadelige virkninger: • Sort peber indeholder piperin. Rotteforsøg har vist, at et dagligt indtag af store mængder piperin kan resultere i en stigning i kolesterol i blodet. • Salvie indeholder thujon. Thujon kan påvirke centralnervesystemet og kan forårsage kramper i forsøgsdyr. • Muskatnød kan give for hurtig hjerterytme, svimmelhed, mundtørhed, kvalme og hallucinationer på grund af stoffet myristicin. • Frisk ingefær bør ikke indtages i store mængder af gravide fx i shots eller kosttilskud. Dyreforsøg viser, at fostre påvirkes efter indtagelse af ingefær. Dette kan give en øget risiko for abort hos mennesker. Forskerne ved dog ikke hvilket stof, som er årsag til denne effekt. Hvis du opvarmer et krydderi som sort peber, reduceres indholdet af piperin. Vi ved ikke, om stofferne i de andre krydderier på samme måde nedbrydes, når du opvarmer disse krydderier. Fælles for krydderierne er, at du typisk skal spise store mængder, før stofferne i krydderierne bliver sundhedsskadelige. Hvis du spiser ovennævnte krydderier i almindeligt og varieret omfang, fx ved at anvende dem i madlavningen, er der ikke noget, der tyder på, at de skadelige virkninger af stofferne opstår. (næste) (næste) (næste)
Loading...
Ændret 31. oktober 2018