Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fastfood med mindre uønsket kemi

2/3 af danskerne spiser fastfood mindst en gang om måneden. Lær her hvordan du undgår at få uønsket kemi på menuen.

Undgå brændt eller branket kød Brændt mad kan indeholde kræftfremkaldende tjærestoffer (PAH). Skær derfor brændte flader væk, eller kassér kødet. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-tjaerestoffer-PAH-i-din-mad.aspx [Sådan undgår du tjærestoffer (PAH) i din mad]. Spis lyse pomfritter Mørke pomfritter, der er stegt mere, har et højere indhold af det kræftfremkaldende stof akrylamid. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-begraenser-du-akrylamid-fra-kartofler-korn-og-kaffe.aspx [Sådan begrænser du akrylamid fra kartofler, korn og kaffe]. http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Mad%20med%20mindre%20kemi/Akrylamid%20i%20pomfitter.pdf [Se, hvordan indholdet af akrylamid stiger i takt med, at pomfritterne bliver mørkere]. Opbevar ikke fastfood i emballagen Ved længere tids opbevaring af fx pizza i pizzabakken øges risikoen for afsmitning af uønskede stoffer. Det kan fx være fluorerede stoffer, der blandt andet bruges til at gøre papir vand- og fedtafvisende. Stofferne bioakkumuleres, er svært nedbrydelige, og flere af stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-fluorerede-stoffer-fra-emballage.aspx? [Sådan undgår du fluorerede stoffer fra emballage]. Vær opmærksom på, at fastfood kan indeholde tilsætningsstoffer Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af stoffer med meget forskellige egenskaber. Nogle tilsætningsstoffer kan fx give ketchup evnen til at holde længere eller give sodavand en bestemt farve eller smag. Alle tilsætningsstoffer har sit eget E-nummer. E'et betyder, at reglerne for brugen af stofferne er fælles i hele EU. Læs mere i guiden http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Kend_kemien/Sider/Sådan-afkoder-du,-hvad-der-ligger-bag-E-numre.aspx [Sådan afkoder du, hvad der ligger bag E-numre]. Spis gerne nori-tang Nori-tang bruges til sushi og har i modsætning til andre tangarter ikke et højt indhold af uorganisk arsen, så spis bare løs! Læs mere i guiden https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-arsen-fra-tang.aspx [Sådan undgår du uorganisk arsen fra tang]. Husk de officielle kostråd De officielle kostråd er myndighedernes råd til en sund livsstil. Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket sit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. http://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/ [Læs kostrådene her]. (næste) (næste) (næste) (næste) (næste) http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-tjaerestoffer-PAH-i-din-mad.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-begraenser-du-akrylamid-fra-kartofler-korn-og-kaffe.aspx http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/26_Kampagne/Mad%20med%20mindre%20kemi/Akrylamid%20i%20pomfitter.pdf http://www.foedevarestyrelsen.dk/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-fluorerede-stoffer-fra-emballage.aspx? http://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Kend_kemien/Sider/Sådan-afkoder-du,-hvad-der-ligger-bag-E-numre.aspx https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Kend_kemien/Sider/Saadan-undgaar-du-arsen-fra-tang.aspx http://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/
Loading...
Ændret 12. september 2018