Fødevarestyrelsens hovedkontor
Stationsparken 31-33
2600 Glostrup
Tlf.: 72 27 69 00
Fax: 72 27 65 01
Kontakt
Fødevarestyrelsens hovedkontor i Glostrup ved København tager sig af udvikling, koordinering og regler på veterinær- og fødevareområdet. Her kan du se, hvad hovedkontoret beskæftiger sig med, og hvem der er chef for de enkelte enheder.
Se organisationsdiagram for Fødevarestyrelsens hovedkontorKødkontrollen hører under hovedkontoret, men har adresse i Lystrup ved Århus. Kødkontrollen udfører kontrol på slagterier og større virksomheder, der laver kødprodukter.
Al telefonisk henvendelse skal ske til Fødevarestyrelsens kunderådgivning på tlf. 72 27 69 00.
Personlig henvendelse kan kun ske efter aftale.
Direktion
Direktionen pr. 01.08.2020 består af:
Direktør Nikolaj Veje
Veterinærdirektør Hanne Larsen
Økonomi- og kødkontroldirektør Johan K. Overgaard
Fødevaredirektør Annelise Fenger
Innovation- og udviklingsdirektør Per K. Christiansen
Direktions- og Pressesekretariatet
Enheden har følgende fagområder:
Betjening af koncernledelsen
Ministerbetjening
Policyudvikling
Koordinering af udviklingsopgaver, herunder Fødevarestyrelsens strategi
Strategisk og policyorienteret ledelsesinformation
Presse (Film og WebTV)
Pressekontakt, medietræning og rådgivning
Sociale medier og Fødevarestyrelsens hjemmesider og andre kommunikationsplatforme
Enhedschef: Karin Breck
Chefsekretær: Maj-Britt Randskov
Chefsekretær: Mette Pedersen
Chefsekretær: Linda Roth
Kundeservice og Forretningskommunikation
Enheden har følgende fagområder:
- Bygningsadministration og tilknyttet service
- Vedligeholdelses- og istandsættelsesopgaver
- Indkøb, udbud og kontraktstyring
- Betalinger og fakturaadministration samt RejsUd
- Kunderådgivnig
- ESDH
Enhedschef: Kim Hastrup
Sektionsleder: Malene Mols (kunder og ESDH)
Sektionsleder: Simon Høtoft Nielsen (indkøb og betalinger)
Sektionsleder: Sidsel Gjøl (forretningskommunikation)
Enheden har følgende fagområder:
Bevilling, budgettering og planlægning
Controlling, budgetopfølgning, ledelsesinformation
Overordnet aktivitets- og økonomistyring
Løbende regnskab, opfølgning og årsrapportering
Gebyrområdet
Enhedschef: Henrik Kundby
Souschef: Simon Skjold Mølgaard Krøyer
Sektionsleder: Karina Bennett
HR
Enheden har følgende fagområde:
Personale- og organisationsudvikling
Ledelsesinformation på HR-området
Personaleadministration
Personalejuridiske og -politiske opgaver
Kompetenceudvikling og administration af efteruddannelsestilbud
Koordination og udvikling af arbejdsmiljøområdet
Ledelsesudvikling
Sekretariat for samarbejdsudvalg og sikkerhedsudvalg
Rådgivning af Kødkontrol
Rekruttering
Enhedschef: Susanne Juul Jarlov
Souschef: Elsebet Kjær
IT
Enheden har følgende fagområder:
IT-ledelse, -strategi og -planlægning
Koncern-IT samarbejdet i Miljø - og Fødevareministeriet
Projektstyring
IT-sikkerhed
IT-brugerservice og -support
IT-drift
Koncernweb
Intranet
Enhedschef: Kim Troels Rasmussen
Souschef: Pernille Sølje Weiglin
Sektionsleder: Benjamin Enzenberg
Sektionsleder: Nicolai Ørsted
Dyresundhed
Enheden har følgende fagområder:
National omsætning, samhandel og import af levende dyr og animalske biprodukter
Dyrevelfærd under transporten, herunder logbøger
Registrering og identifikation af husdyr
Eksportportalen
Godkendelse af veterinære virksomheder og anlæg, fx samlesteder, zoologiske anlæg og dyrepensioner
Overvågning og bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme hos alle dyrearter
Internationalt samarbejde og rapportering, fx EU (SCOFCAH og arbejdsgrupper), OIE
Veterinært beredskab, øvelser og beredskabsplaner
Mistanke- og sygdomshåndtering
Enhedschef: Camilla Brasch Andersen
Souschef: Tim Petersen
Sektionsleder: Jan Bay-Smidt
Dyrevelfærd og Veterinærmedicin
Enheden har følgende fagområder:
Dyrevelfærd i besætninger
Dyrevelfærd ved slagtning og aflivning af dyr
Veterinærfaglige udtalelser
Videncenter for Dyrevelfærd (ViD)
Dyrevelfærdsrapporten
Hundeloven
Zooteknik (avlsforhold)
Sundhedsrådgivningsaftaler
Veterinære lægemidler
Behandlingsvejledning
VetStat
Antibiotikaforbrug
Antibiotikaresistens hos kæledyr
Grænseværdier – dødelighed, antibiotikaforbrug
"Gult kort"-ordningen for antibiotikaforbrug
Dyrlægeregistret (VetReg)
SundReg
Autorisationer m.v. (dyrlæger, veterinærsygeplejersker, landmænd m.v.)
Dyrlægers pligter og rettigheder
Nyhedsbrev for dyrlæger
Dyreforsøgstilsynet
Rester af lægemidler og forbudte stoffer i animalske produkter
Enhedschef: Christian Strøyer
Sektionsleder: Tina Nyyssönen
Sektionsleder: Tom Bengtsen
Sektionsleder: Mette Kirkeskov Sie
Data og forretningsprocesser
Enhedsen har følgende fagområder:
- Indsamling af data fra kontrollen og regionerne
- Beabejdning af modtaget data
Enhedschef: Kenny Larsen
Center for Jura og Kontrol
Enheden har følgende fagområder:
Jura
- Juridisk rådgivning og koordination i Fødevarestyrelsen
Lovteknik/regeludstedelse, herunder lovforberedende arbejde og gennemgang af bekendtgørelsesudkast fra fagkontorerne
Regelfortolkning
Retssagsbehandling, herunder EF-domstolssager
Forvaltningsret (herunder forvaltningslov, offentlighedslove, persondatalov, retssikkerhedslov m.v.)
Kontraktsret og udbudsret
Juridisk sekretariat for Det Veterinære Sundhedsråd
Kontrol
Udvikling af indsatsmodeller og kontrolstrategier
Kontrolplaner, herunder planer for kontrolkampagner og prøveprojekter
Kontrolforordning
Styring af kontroldata
Dokumentation af kontrollen
Offentliggørelse af kontrolresultater (smileyordningen)
Sagsopfølgningsprincipper
Udvikling af værktøjer for at sikre ensartet kvalitet i kontroludøvelsen
Juridisk bistand til kontrollens afgørelser
Regeldannelse om egenkontrol
Generelle regler om sporbarhed
Samarbejdsaftaler med Landbrugsstyrelsen
LEAN i Fødevarestyrelsen
Enhedschef: Birthe Schubart (Jura)
Sektionsleder: Rikke Siggard (Jura)
Sektionsleder: Ina Josefine Jochimsen (Jura)
Enhedschef: Vibeke Højbjerg (kontrol)
Foder- og Fødevaresikkerhed
Enheden har følgende fagområder:
Hygiejne, indretning og drift af fødevare- og fodervirksomhed
Hygiejneuddannelse og rådgivning
Autorisation, godkendelse og registrering af fødevare- og fodervirksomhed
Kødkontrol
Foderanalyser hos primærproducenter
Sagsbehandling af foderkontrol hos primærproducenter
Oplysningskampagner og information om hygiejne
Strategier og handlingsplaner for campylobacter og salmonella/salmonellose i fødevarer og husdyr
Håndtering af andre mikrobiologiske forureninger, fx Listeria, VTEC og norovirus
Zoonoseregistret
Overvågning af fødevarebårne zoonoser
Antibiotikaresistens – fødevarer
Mikrobiologisk kontrol, herunder case-by-case-kontrol af fersk kød
Fødevareberedskab
Det civile beredskab
Smitteopsporing ved fødevarebåren sygdom
Kontaktpunkt for EU´s Rapid Alert system
Tilbagetrækning af fødevarer
Fødevarevagt
Enhedschef: Charlotte Vilstrup
Sektionsleder: Annette Perge
Sektionsleder: Ulrich Pindstrup
Beredskabschef: Nikolas Kühn Hove
Kemi og Fødevarekvalitet
Enheden har følgende fagområder:
Økologiske fødevarer og spisemærket til restauranter, kantiner o. lign.
Økologiske non food-produkter
Fødevarekvalitet
Varestandarder, handelsnormer og markedsordninger
Genteknologi og andre novel foods
Bestråling af fødevarer
Tilsætningsstoffer til foder og fødevarer, herunder aromaer og enzymer
Markedsføring af foder og fødevarer, herunder vildledning
Mærkning af foder og fødevarer
Specifikke mærkningsordninger, herunder for oksekød, geografiske betegnelser, oprindelsesbetegnelser og specificiteter
GMO i foder og fødevarer
Madspild – usolgte varer
Uønskede stoffer, pesticidrester og mykotoksiner i foder
Kemiske forureninger, fx dioxin, acrylamid, pesticider
Berigede fødevarer
Kosttilskud
Særlig ernæring
Ernæringsanprisninger og sundhedsanprisninger
Næringsdeklarationer
Enhedschef: Henrik Dammand Nielsen
Souschef: Pernille Lundquist Madsen
Sektionsleder: Anette Flensborg
Sektionsleder: Jannik Elmegaard
Center for Internationalt Samarbejde
Enheden har følgende fagområder:
Materiale/strategi/politiske indstillinger eller lignende vedrørende:
- EU-beslutningsproceduren og EU-forhandlinger (alt der handler om EU-institutioner eller EU-repræsentation)
- Internationalt arbejde (alt der handler om internationale organisationer) f.eks. FN, WTO, SPS-aftalen, Codex Alimentarius og OIE, FAO og det nordiske samarbejde
- Strategiske Sektorsamarbejder (SSC)
- Eksportfremme og eksportområdet
- International regeldannelse
- Statskonsulenttjenesten
Generelt:
- Rådsmødemateriale (rammebestillinger)
- Instruks til møder i EU (Coreper, CSA, CVO, HoA og lignede)
- Rammenotater i forhold til sager, der behandles i den stående komité (SCoPAFF)
- Ministerbesøg i udlandet og besøg fra udenlandske ministre
- Delegationsbesøg eller internationale organisationsbesøg
- EU- og Erhvervsfremme
- Intern Audit
- Implementering af regeringens ingrediensstrategi
- Folketingsspørgsmål / 20 spørgsmål fra Europa udvalget (EUU / FEU)
- Sekretariatsbetjening af departement og minister i sager til behandling i EU´s ministerråd, ministerdeltagelse i eksportfremstød m.m.
- Støttefunktioner og koordinering i internationale spørgsmål
- Bistand til tredjelande vedr. udvikling af fødevare- og veterinærsikkerhed
Enhedschef: Anna Cecilie de Klauman
Souschef: Anders Ankær Sørensen
International Handel
Enheden har følgende fagområder:
Forhandling mv. af eksportvilkår for fødevarer, foder, levende dyr og animalske biprodukter til tredjelande
Forhandling mv. af bilaterale aftaler med tredjelande om eksportvilkår
Certifikatudarbejdelse
Håndtering af akutte eksportsager (fx produkter/dyr, der stoppes ved eksport til tredjelande)
Vejledning mv. af brancheorganisationer
USA-audit
Tredjelandsinspektioner
Import af fødevarer og foder, herunder styrket importkontrol, jf. Fødevareforliget
Grænsekontrol – fødevarer, foder, andet non food og levende dyr
Samhandel med animalske fødevarer og animalsk foder
Koordination med FVO inspektioner
Potsdam/SPS
Koordinering af Fødevarestyrelsens opgaver i Grønland
Færøaftalen
IUU
Enhedschef: Lilian Noer
Souchef: Annette Lychau Petersen
Sektionsleder: Line Garbøl
Bæredygtig mad og Sundhed
Enheden har følgende fagområder:
Kommunikation internt og eksternt
Oplysningskampagner
Generel kommunikation om sund mad og motion
Fremme sunde madvaner hos børn og unge
Fremme sunde madvaner i befolkningen
Nøglehulsmærket
Oplysning til befolkningsgrupper med særlige ernæringsmæssige behov
Enhedschef: Anne Pøhl Enevoldsen
Sektionsleder: Marianne Dittemann
Sektionsleder: Charlotte Kølln
Sekretariatet for Det Veterinære Sundhedsråd
Fødevarestyrelsen udøver sekretariatsfunktionen for Det Veterinære Sundhedsråd.
Sekretariatet for Det Veterinære Sundhedsråd er placeret i styrelsens hovedkontor i Glostrup.
Faglig sekretær: Lissi Vestergaard Karlsen, dyrlæge