Fødevarestyrelsens hovedkontor
Stationsparken 31-33
2600 Glostrup
Tlf.: 72 27 69 00
Fax: 72 27 65 01
Kontakt
Link til rejseplan
Fødevarestyrelsens hovedkontor i Glostrup ved København tager sig af udvikling, koordinering og regler på veterinær- og fødevareområdet. Her kan du se, hvad hovedkontoret beskæftiger sig med, og hvem der er chef for de enkelte enheder.
Se organisationsdiagram for Fødevarestyrelsens hovedkontor
Kødkontrollen hører under hovedkontoret, men har adresse i Lystrup ved Århus. Kødkontrollen udfører kontrol på slagterier og større virksomheder, der laver kødprodukter.
Læs mere om Kødkontrollen
Al telefonisk henvendelse skal ske til Fødevarestyrelsens kunderådgivning på tlf. 72 27 69 00.
Personlig henvendelse kan kun ske efter aftale.
Direktion
Direktionen består pr. 27.02.2023 af:
Direktør Nikolaj Veje
Veterinærdirektør Charlotte Vilstrup
Kødkontroldirektør Johan K. Overgaard
Økonomidirektør Sarah Børner
Fødevaredirektør Tejs Binderup
Innovation- og udviklingsdirektør Per K. Christiansen
Direktionsekretariat og Kommunikation
Enheden har følgende fagområder:
- Betjening af koncernledelsen
- Ministerbetjening
- Policyudvikling
- Koordinering af udviklingsopgaver, herunder Fødevarestyrelsens strategi
- Strategisk og policyorienteret ledelsesinformation
- Kommunikation internt og eksternt
- Presse (Film og WebTV)
- Pressekontakt, medietræning og rådgivning
- Sociale medier og Fødevarestyrelsens hjemmesider og andre kommunikationsplatforme
Enhedschef: Anna Langskov Lorentzen
Sektionsleder: Sidsel Gjøl
Chefsekretær: Maj-Britt Randskov
Chefsekretær: Mette Pedersen
Chefsekretær: Mette Mortensen
Kunder og Forretningsservice
Enheden har følgende fagområder:
- Bygningsadministration og tilknyttet service
- Vedligeholdelses- og istandsættelsesopgaver
- Indkøb, udbud og kontraktstyring
- Betalinger og fakturaadministration samt RejsUd
- Kunderådgivning
- ESDH
Enhedschef: Kim Hastrup
Sektionsleder: Malene Mols
Sektionsleder: Simon Høtoft Nielsen
Økonomi
Enheden har følgende fagområder:
- Bevilling, budgettering og planlægning
- Controlling, budgetopfølgning, ledelsesinformation
- Overordnet aktivitets- og økonomistyring
- Løbende regnskab, opfølgning og årsrapportering
- Gebyrområdet
Enhedschef: Henrik Kundby
Souschef: Anders Uhd Nielsen
Sektionsleder: Stine Dühring Lorentzen (fungerende - på barsel)
Sektionsleder: Kanoko Yamane Faber (fungerende)
HR
Enheden har følgende fagområde:
- Personale- og organisationsudvikling
- Ledelsesinformation på HR-området
- Personaleadministration
- Personalejuridiske og -politiske opgaver
- Kompetenceudvikling og administration af efteruddannelsestilbud
- Koordination og udvikling af arbejdsmiljøområdet
- Ledelsesudvikling
- Sekretariat for samarbejdsudvalg og sikkerhedsudvalg
- Rådgivning af Kødkontrol
- Rekruttering
Enhedschef: Susanne Juul Jarlov
Souschef: Elsebet Kjær (Jura)
Sektionsleder: Louise Kongstad Sebenius
IT
Enheden har følgende fagområder:
- IT-ledelse, -strategi og -planlægning
- Koncern-IT samarbejdet i Miljø - og Fødevareministeriet
- Projektstyring
- IT-sikkerhed
- IT-brugerservice og -support
- IT-drift
- Koncernweb
- Intranet
Enhedschef: Pernille Sølje Weiglin
Sektionsleder: Gustav Ib Arthur Lockenwitz
Sektionsleder: Nicolai Ørsted
Sektionsleder: Rikke Hartmann Pedersen
Dyresundhed
Enheden har følgende områder:
- Overvågning og bekæmpelse af smitsomme husdyrsygdomme hos alle dyrearter
- Internationalt samarbejde og rapportering, fx EU (SCOFCAH og arbejdsgrupper), OIE
- Veterinært beredskab, øvelser og beredskabsplaner
- Mistanke- og sygdomshåndtering
Kontorchef: Camilla Brasch Andersen
Sektionsleder: Signe Balslev
Sektionsleder: Helle Palmø
Omsætning og Transport af Dyr
Enheden har følgende områder:
- National omsætning, samhandel og import af levende dyr
- Dyrevelfærd under transporten, herunder logbøger
- Registrering og identifikation af husdyr
- Godkendelse og registrering af veterinære virksomheder, fx sammenbringningsvirksomheder og avlsmaterialevirksomheder
Kontorchef: Christina Rughede
Sektionsleder: Anne Sofie Munk Kruse
Dyrevelfærd og Veterinærmedicin
Enheden har følgende fagområder:
- Dyrevelfærd i besætninger
- Dyrevelfærd ved slagtning og aflivning af dyr
- Veterinærfaglige udtalelser
- Videncenter for Dyrevelfærd (ViD)
- Dyrevelfærdsrapporten
- Hundeloven
- Zooteknik (avlsforhold)
- Sundhedsrådgivningsaftaler
- Veterinære lægemidler
- Behandlingsvejledning
- VetStat
- Antibiotikaforbrug
- Antibiotikaresistens hos kæledyr
- Grænseværdier – dødelighed, antibiotikaforbrug
- "Gult kort"-ordningen for antibiotikaforbrug
- Autorisationer m.v. (dyrlæger, veterinærsygeplejersker, landmænd m.v.)
- Dyrlægers pligter og rettigheder
- Nyhedsbrev for dyrlæger
- Dyreforsøgstilsynet
- Rester af lægemidler og forbudte stoffer i animalske produkter
Kontorchef: Christian Strøyer
Sektionsleder: Tina Nyyssönen
Sektionsleder: Tom Bengtsen
Sektionsleder: Maria Mathilde Haugaard
Data og forretningsprocesser
Enheden har følgende fagområder:
- Indsamling af data fra kontrollen og regionerne
- Bearbejdning af modtagne data
Enhedschef: Kenny Larsen
Sektionsleder:
Center for Jura og Kontrol
Enheden har følgende fagområder:
Jura
- Juridisk rådgivning og koordination i Fødevarestyrelsen
- Lovteknik/regeludstedelse, herunder lovforberedende arbejde og gennemgang af bekendtgørelsesudkast fra fagkontorerne
- Regelfortolkning
- Retssagsbehandling, herunder EF-domstolssager
- Forvaltningsret (herunder forvaltningslov, offentlighedslove, persondatalov, retssikkerhedslov m.v.)
- Kontraktsret og udbudsret
- Juridisk sekretariat for Det Veterinære Sundhedsråd
Kontrol
- Udvikling af indsatsmodeller og kontrolstrategier
- Kontrolplaner, herunder planer for kontrolkampagner og prøveprojekter
- Kontrolforordning
- Styring af kontroldata
- Dokumentation af kontrollen
- Offentliggørelse af kontrolresultater (smileyordningen)
- Sagsopfølgningsprincipper
- Udvikling af værktøjer for at sikre ensartet kvalitet i kontroludøvelsen
- Juridisk bistand til kontrollens afgørelser
- Regeldannelse om egenkontrol
- Generelle regler om sporbarhed
- Samarbejdsaftaler med Landbrugsstyrelsen
- LEAN i Fødevarestyrelsen
Kontorchef: Birthe Schubart Haabegaard (Jura)
Kontorchef: Vibeke Højbjerg (Kontrol)
Sektionsleder: Linda Rosenstand
Sektionsleder: Gitte Wolf
Sektionsleder: Ina Josefine Jochimsen (Jura)
Foder- og Fødevaresikkerhed
Enheden har følgende fagområder:
- Hygiejne, indretning og drift af fødevare- og fodervirksomhed
- Hygiejneuddannelse og rådgivning
- Autorisation, godkendelse og registrering af fødevare- og fodervirksomhed
- Kødkontrol
- Foderanalyser hos primærproducenter
- Sagsbehandling af foderkontrol hos primærproducenter
- Oplysningskampagner og information om hygiejne
- Strategier og handlingsplaner for campylobacter og salmonella/salmonellose i fødevarer og husdyr
- Håndtering af andre mikrobiologiske forureninger, fx Listeria, VTEC og norovirus
- Zoonoseregistret
- Overvågning af fødevarebårne zoonoser
- Antibiotikaresistens – fødevarer
- Mikrobiologisk kontrol, herunder case-by-case-kontrol af fersk kød
- Fødevareberedskab
- Det civile beredskab
- Smitteopsporing ved fødevarebåren sygdom
- Kontaktpunkt for EU´s Rapid Alert system
- Tilbagetrækning af fødevarer
- Fødevarevagt
Kontorchef: Bente Holst
Sektionsleder: Annette Perge
Sektionsleder: Ulrich Pindstrup
Beredskabschef: Nikolas Kühn Hove
Kemi og Fødevarekvalitet
Enheden har følgende fagområder:
- Økologiske fødevarer og spisemærket til restauranter, kantiner o. lign.
- Økologiske non food-produkter
- Fødevarekvalitet
- Varestandarder, handelsnormer og markedsordninger
- Genteknologi og andre novel foods
- Bestråling af fødevarer
- Tilsætningsstoffer til foder og fødevarer, herunder aromaer og enzymer
- Markedsføring af foder og fødevarer, herunder vildledning
- Mærkning af foder og fødevarer
- Specifikke mærkningsordninger, herunder for oksekød, geografiske betegnelser, oprindelsesbetegnelser og specificiteter
- GMO i foder og fødevarer
- Madspild – usolgte varer
- Uønskede stoffer, pesticidrester og mykotoksiner i foder
- Kemiske forureninger, fx dioxin, acrylamid, pesticider
- Berigede fødevarer
- Kosttilskud
- Særlig ernæring
- Ernæringsanprisninger og sundhedsanprisninger
- Næringsdeklarationer
Enhedschef: Henrik Dammand Nielsen
Souschef: Pernille Lundquist Madsen
Sektionsleder: Jannik Elmegaard
Center for Internationalt Samarbejde
Enheden har følgende fagområder:
Materiale/strategi/politiske indstillinger eller lignende vedrørende
- EU-beslutningsproceduren og EU-forhandlinger (alt der handler om EU-institutioner eller EU-repræsentation)
- Internationalt arbejde (alt der handler om internationale organisationer) f.eks. FN, WTO, SPS-aftalen, Codex Alimentarius og OIE, FAO og det nordiske samarbejde
- Strategiske Sektorsamarbejder (SSC)
- Eksportfremme og eksportområdet
- International regeldannelse
- Statskonsulenttjenesten
Generelt
- Rådsmødemateriale (rammebestillinger)
- Instruks til møder i EU (Coreper, CSA, CVO, HoA og lignede)
- Rammenotater i forhold til sager, der behandles i den stående komité (SCoPAFF)
- Ministerbesøg i udlandet og besøg fra udenlandske ministre
- Delegationsbesøg eller internationale organisationsbesøg
- EU- og Erhvervsfremme
- Intern Audit
- Implementering af regeringens ingrediensstrategi
- Folketingsspørgsmål / 20 spørgsmål fra Europa udvalget (EUU / FEU)
- Sekretariatsbetjening af departement og minister i sager til behandling i EU´s ministerråd, ministerdeltagelse i eksportfremstød m.m.
- Støttefunktioner og koordinering i internationale spørgsmål
- Bistand til tredjelande vedr. udvikling af fødevare- og veterinærsikkerhed
Kontorchef: Troels Vensild
Souschef: Anders Ankær Sørensen
Ekspeditionssekretær Didde Kaustrup Andersen
International Handel
Enheden har følgende fagområder:
- Forhandling mv. af eksportvilkår for fødevarer, foder, levende dyr og animalske biprodukter til tredjelande
- Forhandling mv. af bilaterale aftaler med tredjelande om eksportvilkår
- Certifikatudarbejdelse
- Håndtering af akutte eksportsager (fx produkter/dyr, der stoppes ved eksport til tredjelande)
- Vejledning mv. af brancheorganisationer
- USA-audit
- Tredjelandsinspektioner
- Import af fødevarer og foder, herunder styrket importkontrol, jf. Fødevareforliget
- Grænsekontrol – fødevarer, foder, andet non food og levende dyr
- Samhandel med animalske fødevarer og animalsk foder
- Koordinering af inspektioner fra EU-Kommissionen (Sante F audits)
- Potsdam/SPS
- Koordinering af Fødevarestyrelsens opgaver i Grønland
- Færøaftalen
- IUU
Enhedschef: Lilian Noer
Souschef: Annette Lychau Petersen
Sektionsleder: Line Garbøl
Sektionsleder: Jan Bay-Smidt
Bæredygtig mad og Sundhed
Enheden har følgende fagområder:
- Oplysningskampagner
- Generel kommunikation om sund mad og motion
- Fremme sunde madvaner hos børn og unge
- Fremme sunde madvaner i befolkningen
- Nøglehulsmærket
- Oplysning til befolkningsgrupper med særlige ernæringsmæssige behov
Enhedschef: Anne Pøhl Enevoldsen
Sektionsleder: Simon Kristian Rask
Sektionsleder: Charlotte Kølln
Sekretariatet for Det Veterinære Sundhedsråd
Fødevarestyrelsen udøver sekretariatsfunktionen for Det Veterinære Sundhedsråd.
Sekretariatet for Det Veterinære Sundhedsråd er placeret i styrelsens hovedkontor i Glostrup.
Faglig sekretær: Lissi Vestergaard Karlsen, dyrlæge