Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Gratis abortundersøgelser hos kvæg i 2020 - Ny indsendelsesadresse

Fødevarestyrelsens (FVST) tilbud om gratis undersøgelse af abortmateriale fra kvæg fortsætter i 2020. Bemærk ny indsendelsesadresse.

Nyhedsbrev, Publiceret: 23. december 2019

​Fødevarestyrelsen betaler udgiften til obduktion, generel bakteriologi og histologisk undersøgelse, herunder undersøgelse for neosporose og mykose. Desuden undersøges for sygdommerne brucellose og BVD. I tillæg vil prøverne benyttes til en mikrobiomundersøgelse, hvor forskellige infektiøse agens kan identificeres baseret på deres genetiske signatur. Resultaterne fra mikrobiomundersøgelserne vil indgå i en samlet evaluering med henblik på at forbedre den fremtidige abortdiagnostik og vil ikke besvares til indsender i 2020. Hvis mikrobiomundersøgelserne mod forventning skulle give mistanke om tilstedeværelse af en anmeldepligtig sygdom, vil besætningsejer blive kontaktet af FVST.

Der kan maksimalt indsendes 5 gange pr. år fra samme CHR nummer.
 
Indsender kan desuden vælge at få undersøgt for andre relevante infektioner for egen regning (Q-feber, Schmallenberg virus og Leptospira spp.).
 
FVST erindrer om, at følgende materiale skal indsendes for at få fuldstændige undersøgelsesresultater og undgå en evt. kassation af materialet:

· Hele fostre
· Ustabiliseret blodprøve fra moderkoen
· Samt hele placenta eller stykker heraf


Indsendelse af placenta er vigtig for en korrekt diagnose, da flere abortforårsagende agens hyppigt kan diagnosticeres i placenta.

 

Prøvematerialet skal sendes til:
Sektion for Patobiologi, Sektionsstuen, Københavns Universitet, Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab, Ridebanevej 3, 1870 Frederiksberg C.

Tlf.: 9350 9280 kl. 8.00-16.
  
Der skal anvendes indsendelsesblanketten "Kvæg aborter", der kan findes på:

https://www.vetssi.dk/blanket

 

Ved indsendelse anvendes en KU pakkelabel, hvor der er afkrydset: OVERVÅGNING – ANDET.

KU pakkelabel kan findes på: www.vetssi.dk/forsendelse