Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Samarbejde om fødevaresikkerhed med Japan

Mere videnskabeligt samarbejde om fødevaresikkerhed mellem Danmark og Japan vil på sigt styrke vores eksport og øge handlen mellem de to lande.

Pressemeddelelse, Publiceret: 26. marts 2018
Ændret 21. november 2019

​En ny videnskabelig samarbejdsaftale styrker muligheden for at øge handlen med sikre fødevarer mellem Danmark og Japan.

DTU Fødevareinstituttet indgik i mandags en samarbejdsaftale med Japans nationale center for fødevaresikkerhed, Food Safety Commission of Japan, FSCJ, som  er en af verdens toneangivende institutter for vurdering af fødevaresikkerhed. Samarbejdsaftalen åbner for videnskabelig udveksling og vidensdeling inden for risikovurdering, overvågning, dataindsamling, forskning og risikokommunikation.

Aftalen giver DTU Fødevareinstituttet adgang til japanske metoder og fremgangsmåder for sikkerhedsvurdering af fødevarer og samtidig mulighed for at spille ind til de japanske forskere med viden og fremgangsmåder anvendt i Danmark. En fælles forståelse af kernen i sikkerhedsvurderinger er vigtig for den videnskabelige udvikling, og for de råd eksperterne giver til lovgiverne i landene. Det kan medvirke til at fjerne handelsbarrierer mellem landene, som skyldes forskellige videnskabelige vurderinger af sikkerheden.    

Aftalen blev underskrevet af institutdirektør Christine Nellemann fra DTU Fødevareinstituttet i overværelse af Japans ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki, DTU’s rektor Anders Bjarklev og Fødevarestyrelsens fødevaredirektør Annelise Fenger.

”DTU fødevareinstituttet kan være stolt af at indgå den aftale med Japans vigtigste institut for vurdering af fødevaresikkerhed. Det er en stor anerkendelse af kvaliteten af det arbejde, instituttet har udviklet igennem de seneste 60 år. Japan er en vigtig handelspartner for Danmark, og derfor er det et stort skridt, der nu er taget mod endnu mere samarbejde på fødevareområdet. Japan sætter fødevaresikkerhed i top, og nu kan vi på et mere videnskabeligt niveau vise dem, at det gør vi også,” siger fødevaredirektør Annelise Fenger, Fødevarestyrelsen.

Som en del af aftalen vil organisationerne tilbyde videreuddannelse indenfor relevante områder af risikovurderinger, og det vil være muligt for de to organisationers medarbejdere at tage på udveksling og lære om måden, som risikovurderinger bliver udarbejdet i de to lande.

Samarbejdsaftalen kommer i kølvandet på 150 året for de dansk-japanske diplomatiske relationer, som landene har fejret i 2017.

DTU Fødevareinstituttet har mange internationale relationer og er bl.a. det danske samarbejdscenter for den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets:

www.food.dtu.dk.

 

Hent billede

Yderligere oplysninger:

Fødevarestyrelsens pressetelefon: 22 84 48 34

Institutdirektør Christine Nellemann, DTU Fødevareinstituttet, clne@food.dtu.dk,

tlf. 35 88 77 03