Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Livsfarligt kosttilskud solgt på nettet

Fødevarestyrelsen advarer forbrugeren mod kosttilskud med det farlige stof, DNP.

Pressemeddelelse, Publiceret: 26. oktober 2018

Fødevarestyrelsen advarer forbrugere om det farlige stof, 2,4-dinitrophenol (DNP). Stoffet er et gult pulver, som enten sælges i pulverform eller i kapsler, typisk på udenlandske hjemmesider.

Det aktive stof bliver markedsført til slankeformål, men bruges også indenfor bodybuilderverden. I kombination med andre præsentationsfremmende kan DNP give alvorlige bivirkninger.

Fødevarestyrelsen har tidligere advaret mod stoffet, men er af de engelske myndigheder blevet gjort opmærksom på, at produkter med DNP fortsat kan købes på nettet. Det kan derfor ikke udelukkes, at danske forbrugere har købt produkter med DNP.

Siden 2015 er der alene i England mindst 13, som er døde efter at have taget DNP.

DNP ændrer bl.a. forbrændingen i kroppen, hvilket øger kroppens temperatur, så man risikerer dødelig overophedning.

Da stoffet omsættes forskelligt fra person til person, er det svært at forudsige, hvordan man reagerer på stoffet. Bare små mængder af stoffet kan give en alvorlig forgiftning.

Hvis du har et produkt med et indhold af DNP, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du straks stopper med at indtage produktet, og at du kontakter din læge, hvis du oplever bivirkninger. Eventuelle rester af produktet kan afleveres til destruktion på apoteket.


Fødevarestyrelsens råd til forbrugere, der køber kosttilskud på nettet

Fødevarestyrelsen opfordrer generelt personer, der køber kosttilskud på nettet, til at være meget forsigtige med hvilke hjemmesider, de bruger. Søg grundig information om produktet, hvis det kun forhandles over nettet, men ikke sælges i almindelige butikker.

Tjek om dit kosttilskud er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol på kosttilskudsdatabasen

Læs flere råd om kosttilskud på altomkost.dk.

Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.