Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Spis trygt din leverpostej

Der er zink i leverpostej, det har der altid været, og det er godt, oplyser Fødevarestyrelsen.

Pressemeddelelse, Publiceret: 10. marts 2017
Ændret 10. marts 2017

Rettelse: Overlægen nævnte kun svinelever, ikke leverpostej. Det var Berlingske, der gjorde opmærksom på, at lever er i leverpostej. I lever er der ca. 5 mg zink pr. 100 gram, mens leverpostej er blandet op med spæk 50/50.

 

Berlingske fortæller i dag, at overlæge Hans Jørn Kolmos ikke vil spise leverpostej og lever, fordi vi ikke ved, hvor høj koncentrationen af zink er.

Det er ikke rigtigt.

Man ved nøjagtigt, hvor meget zink der er i leverpostej. Der er 2,5 mg pr. 100 gram. Dermed er leverpostej en rigtig god og naturlig kilde til zink, som er livsvigtig for mennesker.

Zinken i leverpostej skyldes ikke, at smågrise er blevet behandlet med zink 3-4 måneder før slagtning, for da er zinken for længst udskilt i gyllen.  Zink i leverpostej forekommer helt naturligt.

Overlægen udtaler også, at vi ikke ved, hvad zink gør ved mennesker, når vi spiser det gennem grisen. Det ved vi rigtig meget om. Der sker først og fremmest det, at vi får zink. Og det er godt!

Men zinkforbruget ER et problem. Ikke mindst fordi husdyr-MRSA er resistente overfor zink. Brug af zink kan derfor øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stor fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin. Og for første gang i mange år er forbruget ifølge de seneste tal også på vej ned.

Men det har altså intet med leverpostej at gøre.

Se Fødevarestyrelsens seneste tal for zink

 

Kontakt: Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34.