Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Markedet åbner igen for dansk fjerkræ

Høns skal stadig holdes under tag, selv om de første udenlandske markeder nu er åbnet efter tre måneders karantæne på grund af fugleinfluenza.

Pressemeddelelse, Publiceret: 27. februar 2017
​Dansk fjerkræ er ikke længere omfattet af den tre måneder lange karantæneperiode for handel, som internationale regler foreskriver i tilfælde af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger. 

 

Der er dog stadig fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark, så fjerkræbesætninger skal stadig holdes indelukket eller under tag. Derimod er handelen med dansk fjerkræ så småt gået i gang igen her tre måneder efter, at Fødevarestyrelsen konstaterede fugleinfluenza H5N8 i en fjerkræbesætning i Ålsgårde i Nordsjælland den 22. november 2016. Japan, Mexico, Singapore og Hong Kong har således som de første ophævet handelsrestriktionerne mod dansk fjerkræ.  

-  Nu er den væsentligste hindring for, at vi kan sælge æg og fjerkræ til andre lande væk, og vi kan for alvor tage fat på forhandlingerne med de enkelte markeder for at få genåbnet eksporten, for det sker ikke af sig selv, siger Troels Vensild, kontorchef i International Handel i Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenza fundet i vilde fugle midt i februar
De seneste tilfælde af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark er en musvåge, fundet ved Kalundborg og en vandrefalk, fundet ved Lemvig - begge 12/2 2017.  Derfor gælder Fødevarestyrelsens forholdsregler stadig, hvilket vil sige, at fjerkræbesætninger store som små stadig skal holdes indendørs eller i overdækkede hønsegårde.​

-  Der bliver længere og længere mellem fundene af vilde fugle med fugleinfluenza, så vi håber, at det snart er overstået. Men vi vil ikke risikere at lukke fuglene ud i det fri, for bare at se dem blive smittet med sygdommen på grund af kontakt med en smittebærende vild fugl. Vi kan nu erklære os fri for fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, og sådan skulle det gerne vedblive at være, siger Stig Mellergaard, souschef i kontoret for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen.

 

Links og fakta

  • Læs mere om reglerne for at beskytte fjerkræ mod smitte med fugleinfluenza her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hold_fugle_indendoers.aspx
  • Fugleinfluenza H5N8 smitter ikke til os mennesker, men stærkt smitsom mellem fugle.
  • Fjerkræbranchen vurderer, at fugleinfluenzaen i denne omgang koster mellem 5-10 mio. kr. pr. måned i tabt eksportfortjeneste.
  • Internationale handelsregler skelner ikke på størrelsen af fjerkræbesætninger i forhold til karantæne, kun formålet med fjerkræet. Holder man høns for bl.a. at spise dem eller deres æg, så bliver de opfattet som en besætning.  Konstateres der fugleinfluenza i en besætning, så lukker markederne.
  • Fødevarestyrelsen konstaterede fugleinfluenza i nogle tamgæs på Lolland 7/2 2017. Disse tilfælde skabte ingen reaktioner fra de internationale markeder, da Fødevarestyrelsen kunne godtgøre, at gæssene udelukkende var holdt for at blive vist frem til offentligheden.
  • Læs mere om eksportrestriktionerne her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aviaer-Influenza-retningslinier-for-udstedelse-af-certifikater-til-tredjelande.aspx

 

Yderligere oplysninger
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34​