Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Udbrud af fugleinfluenza i midtjysk fjervildtbesætning

En fjervildtbesætning ved Løvel, nord for Viborg er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder, at samtlige skønsmæssigt 9.000 fjerkræ på farmen skal aflives.

Pressemeddelelse, Publiceret: 1. januar 2021

Prøver fra Statens Serum Institut viste på årets første dag, at en fjervildtbesætning i Løvel nord for Viborg er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. I efteråret har der i Danmark været to tidligere udbrud andre steder i landet.

Fødevarestyrelsen planlægger i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at aflive dyrene på besætningen søndag.

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at beskytte deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen.

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. Blandt andet er det inden for zonerne forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I tre km zonen er der bl.a. krav om, at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på landbrugsindberetning.dk. inden 8 dage. Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

Fødevarestyrelsen forventer, at lande uden for EU, blandt andet Japan, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og Singapore nu forlænger deres importstop for danske æg og fjerkræ. Eksport af æg og fjerkræ til EU-landene kan fortsætte fra områderne uden for zonerne som hidtil.


Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på telefon 22 84 48 34.

Læs mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fugleinfluenza.aspx

Bekendtgørelse om krav til ejere af fjerkræ


Tjek om din besætning ligger i en zone på: Veterinære zoner


Fakta og baggrund 

Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan. Fødevarestyrelsen forventer, at sygdommen vil sprede sig blandt vilde fugle i Danmark den næste tid. Flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger. Nederlandene, Sverige og Slesvig-Holsten har indført krav om indelukning af fjerkræ ligesom Danmark.