Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Tirsdag begynder opgravning af mink ved Nørre Felding

Efter testopgravninger på Forsvarets arealer ved Nørre Felding tidligere på måneden kan opgravningen af de aflivede mink nu gå i gang for alvor. Arbejdet begynder tirsdag 25. maj ved solopgang.

Pressemeddelelse, Publiceret: 21. maj 2021

Efter den veloverståede testopgravning og testafbrænding af omkring 1.300 tons minkmasse fra gravene ved Nørre Felding kan opgravningen af mange tons mink, der ligger nedgravet på Forsvarets arealer ved Nørre Felding ved Holstebro, nu gå i gang.

Opgravningerne begynder ved Nørre Felding, og går alt efter planen, er de sidste mink væk derfra i midten af juni. Herefter rykker mandskab og materiel videre til Kølvrå for at fjerne de mink, der ligger begravet der. De sidste mink ved Kølvrå ventes fjernet i midten af juli.

'Testopgravningen i Kristi himmelfartsferien gik bedre, end vi havde turdet håbe på, og de 13 forbrændingsanlæg, som har budt på afbrændingen, har alle meldt positivt tilbage om, at de kan håndtere minkmaterialet i deres anlæg. Nu har vi landet en aftale med forbrændingsanlæggene, og er klar til at gå i gang for alvor', forklarer Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.

Selvom lugtgenerne var beherskede under testopgravningerne, kan indsatschefen ikke garantere, at lugtgenerne ikke stiger i de kommende uger, særligt hvis temperaturen stiger.

'Vi gør, hvad vi kan for at minimere generne, og entreprenøren graver ikke flere mink op ad gangen, end vognmanden kan køre væk stort set med det samme', fortæller Kasper Klintø. Han understreger, at alle lastbiler bliver kontrolleret og efter behov vasket og desinficeret, inden de kører ud på landevejene. Endvidere er alle containere på lastbilerne både lækagesikrede og overdækkede, når de ruller ud på turen til forbrændingsanlæggene.

I alt 13.000 tons mink - knap 30 procent af samtlige aflivede dyr - blev tilbage i november gravet ned på Forsvarets arealer ved Nørre Felding og Kølvrå. Det skete for at begrænse COVID-19-smitterisikoen fra mink. Dansk Veterinær Konsortium har tidligere vurderet, at efter seks måneder i gravene er risikoen for COVID-19-smitte væk fra de aflivede mink. Derfor kan minkene nu graves op og køres til forbrænding uden risiko for folkesundheden.

 

Yderligere oplysninger Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.