Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Kun få rester af sprøjtemidler i dansk frugt og grønt

Det er yderst sjældent, at der gemmer sig sprøjterester over grænseværdien i det frugt og grønt, som danskerne køber. Sådan lyder det i Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport.

Pressemeddelelse, Publiceret: 12. januar 2021
Ændret 5. marts 2021

Når danskerne kommer gulerødder, pærer og havregryn i indkøbskurven, så er det meget sjældent, at de indeholder sprøjterester over de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet.

I 2019 blev der i alt taget 2.055 prøver af forskellige typer frugt og grønt, samt af korn, gryn og mel, de såkaldte cerealier. I 98 % af fødevarerne var der enten ingen sprøjterester eller sprøjterester under grænseværdien. På den baggrund konkluderer Fødevarestyrelsen, at fødevarerne på det danske marked generelt overholder gældende regler på området:

"Vi skal kunne stole på, at de madvarer, som vi spiser, ikke indeholder skadelige stoffer. Derfor er det meget positivt, at kontrollen igen i år viser, at der generelt er et lavt indhold af pesticidrester i det frugt og grønt, som bliver solgt i de danske supermarkeder," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen.

Grænseværdierne sættes så lavt som muligt og på et niveau, hvor pesticidresterne ikke er til fare for mennesker.

I otte stikprøver af frugt, 12 prøver af grøntsager og tre prøver af cerealier blev der fundet sprøjtemidler over grænseværdien. Ud af dem var to prøver danske og 21 prøver udenlandske. Tre stikprøver blev vurderet til at udgøre en sundhedsrisiko og blev derfor trukket tilbage fra markedet. Fødevarestyrelsen følger løbende op på alle analyseresultaterne:

"Alle overskridelser af grænseværdierne er uacceptable. Derfor håndterer vi fund over grænseværdier med markedsføringsforbud. Det er producentens ansvar, at der ikke kommer rester af sprøjtemidler over grænseværdien i maden," siger Henrik Dammand Nielsen.

Han påpeger, at Fødevarestyrelsen netop i år kører en kampagne, som sætter særlig fokus på importerede fødevarer, fordi det er her, styrelsen oftest finder flest sprøjterester.

Danske forbrugere, som gerne vil mindske sandsynligheden for at indtage  sprøjtemidler, kan nedsætte deres indtag med ca. en tredjedel, hvis de køber danskproducerede afgrøder, når det er muligt - og endnu mere, hvis de også køber økologisk.

Læs hele rapporten

Yderligere oplysninger, Fødevarestyrelsens pressetelefon, 2284 4834.