Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Endnu et dambrug ved Holsted smittet med fiskesygdom

Endnu et dambrug ved Holsted i Sydjylland er nu smittet med fiskesygdommen IHN. Det er det fjerde udbrud af sygdommen i Danmark.

Pressemeddelelse, Publiceret: 2. juni 2021

I weekenden blev der erklæret udbrud af fiskesygdommen IHN i et dambrug ved Holsted i Vejen Kommune, og nu er endnu et dambrug ved Holsted ramt af sygdommen. Det er det fjerde udbrud i Danmark inden for kort tid.

- To dambrug tæt ved hinanden er nu smittet med IHN. Det er en ulykkelig situation, og vi gør hvad vi kan for et hindre yderligere smittespredning. Der er restriktioner for virksomheder og lystfiskere i zonerne omkring de smittede dambrug, og vi er i gang med at spore deres kontakter, siger souschef i Fødevarestyrelsen Tim Petersen.

Restriktioner for lystfiskere

Det seneste og fjerde udbrud af IHN kommer i et dambrug ved Holsted, der ligger i den restriktionszone, der er oprettet i området omkring weekendens udbrud. Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge, hvordan smitten er opstået. Det senest ramte dambrug producerer regnbueørreder, og dambruget producerer cirka 90.000 kilo fisk om året. Virksomheden er under offentligt tilsyn, og der må ikke flyttes fisk, produkter eller udstyr til eller fra dambruget. Desuden er der særlige restriktioner i åer og vandløb i restriktionszonen omkring de to smittede dambrug ved Holsted. Andre dambrug i zonen er kommet under offentligt tilsyn, og lystfiskere skal blandt andet desinficere deres udstyr efter brug, hvis de fisker i zonen.

Offentligt tilsyn

For at begrænse smittespredningen sporer Fødevarestyrelsen kontakter til de smittede, danske dambrug, herunder de forsendelser af fisk, der er sendt til og fra dambrugene. Eventuelle andre dambrug i Danmark, der har haft smittefarlig kontakt til dambrugene, bliver sat under offentligt tilsyn, til de er undersøgt for IHN.

Kan ramme eksporten

Fiskesygdommen IHN er dødelig for fisk, men smitter ikke til mennesker. Udbruddet af sygdommen i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle var første gang, der blev konstateret smitte med IHN i Danmark nogensinde. Udbruddene kan få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark og give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode.

Restriktioner i området

Se bekendtgørelsen med restriktioner og kort over zonen

For yderligere information kontakt Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834