Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Dambrug i Sønderjylland smittet med fiskesygdom

Ørreder i et dambrug i Sønderjylland er smittet med fiskesygdommen IHN. Det er det andet udbrud af sygdommen inden for en uge.

Pressemeddelelse, Publiceret: 26. maj 2021
Ændret 26. maj 2021

​Et sønderjysk dambrug med 400.000 regnbueørreder er smittet med fiskesygdommen IHN. Fødevarestyrelsen erklærede tirsdag udbrud af sygdommen i dambruget. Det er det andet udbrud af sygdommen inden for kort tid, efter der i sidste uge blev fundet smitte i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle.

- Sidste uges udbrud var desværre ikke et isoleret tilfælde, og det er ulykkeligt, at endnu et dambrug er smittet med IHN. Vi gør nu, hvad vi kan, for at hindre yderligere smittespredning, siger souschef i Fødevarestyrelsen Tim Petersen.

Restriktioner for lystfiskere

Dambruget med de 400.000 regnbueørreder ligger syd for Bylderup-Bov ved Tønder, og virksomheden er nu under offentligt tilsyn, hvilket indebærer, at fisk, produkter eller udstyr ikke må flyttes til eller fra dambruget. Fødevarestyrelsen er ved at afklare, hvad der skal ske med fiskene. Desuden opretter Fødevarestyrelsen en beskyttelseszone i afvandingsområdet, altså åer og vandløb, der er forbundet med dambruget. Dambrugsvirksomheder i zonen kommer under offentligt tilsyn, og i zonen gælder særlige restriktioner for lystfiskere, der blandt andet skal desinficere deres udstyr efter brug, hvis de fisker i området.

Sporing af kontakter

Fødevarestyrelsen kender endnu ikke kilden til udbruddet, men der er blevet sendt fisk mellem dambruget ved Bylderup-Bov i Sønderjylland og dambruget i Stouby, og derfor arbejdes der med muligheden for, at dambrugene har smittet hinanden. For at begrænse smittespredningen sporer Fødevarestyrelsen kontakter til begge dambrug, herunder de forsendelser af fisk, der er sendt til og fra dambrugene. Eventuelle andre dambrug i Danmark, der har haft smittefarlig kontakt til dambrugene, bliver sat under offentligt tilsyn, til de er undersøgt for IHN.

Kan ramme eksporten

Fiskesygdommen IHN er dødelig for fisk, men smitter ikke til mennesker. Sidste uges udbrud af sygdommen i et dambrug med ørreder i Stouby ved Vejle var første gang, der blev konstateret smitte med IHN i Danmark nogensinde. Udbruddet kan få alvorlige konsekvenser for dambrugserhvervet i Danmark og give anledning til, at eksportmarkeder og samhandelslande vil begrænse handel med levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark i en periode.

Restriktioner i området

Se bekendtgørelsen med restriktioner og kort over zonen

Lystfiskere
  • Det er tilladt at fiske i zonen, men lystfiskere må ikke tage fisk, de eventuelt fanger, med sig ud af zonen, og de skal desinficere deres udstyr, før de bruger det andre steder. 
  • Det skyldes at fiskestænger, både, støvler mm, der er brugt i zonen, formodes at have været i kontakt med fisk eller vand, hvor der er smitte.

For yderligere information kontakt Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834